"Ez nehéz szellemi, fizikai megterhelés" - mihez kezdenek a parlamentből kibukó képviselők?

Vágólapra másolva!
Unokázással, cégvezetéssel vagy tanítással képzelik el a jövőjüket azok az [origo] által megkérdezett országgyűlési képviselők, akik a vasárnapi választáson elszenvedett vereségük miatt búcsúzni kényszerülnek parlamenti mandátumuktól. Van köztük olyan politikus is, akit 18 évnyi parlamenti munka után annyira váratlanul ért az eredmény, hogy semmilyen terve nincs még arra, hogyan tovább.
Vágólapra másolva!

A várhatóan május végén megalakuló új parlamentben a választási vereség miatt számos ismert politikus helyét új emberek fogják betölteni. Az [origo] jövőbeli terveikről kérdezett olyan országgyűlési képviselőket, akik képviselőként indultak az áprilisi választásokon, de a választókerületük mandátumának sorsa már az első fordulóban fideszes ellenfelük javára dőlt el, és sem országos, sem területi listán nincsenek befutó helyen, tehát a következő parlamenti ciklusban már biztosan nem lesznek képviselők.

"Közgazdászként nem félek. Három egyetemi diplomával könnyen visszatalálok az életbe" - mondta az [origo]-nak az MSZP-s Molnár László, aki 2002 óta volt parlamenti képviselő. Békéscsabai egyéni jelöltként jutott be az országgyűlésbe 2002-ben és 2006-ban is, idén azonban nem sikerült megvédenie mandátumát. A szavazatok 19,34 százalékot szerezte csak meg az első fordulóban, míg fideszes ellenfele megkapta a szavazatok 50,76 százalékát.

Molnár a Moling Ingatlanközvetítő és Értékbecslő Kft. ügyvezetője, erről a tisztségéről parlamenti képviselősége alatt sem mondott le. "Így legalább főállásban fogom tudni vinni ezt a családi céget" - mondta. "Hozzám eddig bárki bejöhetett megkérdezni például, hogy jó-e, ha ennyiért vagy annyiért adja el a lakását. Mindig ingyen és bérmentve válaszoltam képviselőként. Most pénzt fogok kérni érte. Ennyi a változás."

Molnár úgy tervezi: a politizálással nem hagy fel, az MSZP modernizációjában szeretne részt venni. Azt mondta: véleménye nem mindig egyezett a párt központi véleményével, ezért soha nem is indult a választásokon listán, mindig csak egyéniben, és most sem akart "felkapaszkodni" a listára. Hibának látja, hogy szerinte az MSZP központi véleményekhez ragaszkodott vitában kiérlelt vélemények helyett, és ezen változtatna. "A dolgainkat 1990 óta nem beszéltük át" - jegyezte meg.

"Semmim az ég világon"

Régi munkáját tervezi folytatni a szintén MSZP-s Deák Istvánné is. Ő 2006-ban lett az MSZP-frakció tagja, négy éve Várpalotán szerzett mandátumot, és ismét ott indult egyéni jelöltként, de csak a szavazatok 18,8 százalékét tudta megszerezni, a fideszes Talabér Márta 57,77 százalékkal - a két egyéniben bejutó női képviselő egyikeként - az első fordulóban legyőzte. Deák Istvánné pedagógus, Várpalotán 1991 óta irányítja az általa létrehozott alapítványi iskolát. Iskolai állását parlamenti munkája alatt is megtartotta, és ezzel akar foglalkozni mandátuma megszűnése után is. "Most teljes mértékben ezt fogom vinni" - mondta az [origo]-nak Deákné, aki a helyi önkormányzatnál is tovább fog dolgozni tanácsnokként.

Nem készült tervekkel választási vereség esetére Keleti György egykori honvédelmi miniszter. Keleti 18 évet töltött el szocialista parlamenti képviselőként. 1992-ben időközi választáson jutott be az országgyűlésbe, és kisbéri választókerületében azóta mindegyik választáson győzött, kivéve az április 11-it. Vasárnap a fideszes Czunyiné Bertalan Judit - a két egyéniben bejutó női képviselő másikaként - 52,67 százalékkal legyőzte Keletit, akire a kisbéri választópolgárok 30,47-a szavazott.

Keleti az [origo]-nak azt mondta: váratlanul érte a választás eredménye, még egyáltalán nem gondolkozott azon, mihez fog kezdeni a későbbiekben. "Nincs se vállalkozásom, se ügyvédi irodám, semmim az ég világon. Főállásban voltam képviselő" - mondta. Keleti májusban tölti be 64. évét, elképzelhetőnek nevezte, hogy nyugdíjba vonul.

"Meglátja"

16 év után búcsúzik a parlamenti munkától a szocialista Ecsődi László is. Ecsődit 1994-ben választották meg először egyéni jelöltként gárdonyi választókerületében, és háromszor védte meg mandátumát. Vasárnap csak 24,64 százaléknyi szavazatot szerzett, fideszes ellenfele 53,67 százalékkal nyert. Ecsődi azt mondta: még végig kell gondolnia a jövőjét, de a nyugdíjazását mindenképp elindítja, aztán később majd "meglátja", akár le is állíthatja a folyamatot.

"Elsősorban pótolom azt a hiányt, amelyet a családom elszenvedett" - válaszolta arra a kérdésre, mihez fog majd elsőként. "Mindig hozzám kellett igazodni, a névnapok, születésnapok megtartása sokszor hónapokat késett, mert mindig a közfeladatok ellátását tartottam fontosnak. Most férj, apa és nagyapa szeretnék lenni" - mondta Ecsődi. Szerinte először is vissza kell zökkenie a mindennapi életbe, több hónapos pihenéssel fogja kezdeni. "16 év sokat kivesz az emberből. Aki tisztességesen csinálja, annak ez nehéz szellemi, fizikai megterhelés" - magyarázta.

A családjára akar koncentrálni Karsai Péter is, aki 2002-től a frakció megszűnéséig MDF-es, majd azután független képviselő volt, korábban pedig 1990 és 1994 között szintén MDF-esként töltött ki egy parlamenti ciklust. Karsai idén Bácsalmáson indult egyéniben MDF-es jelöltként. Ebben a választókerületben elsöprő győzelmet aratott a Fidesz 64,88 százalékos szavazati aránnyal. Karsai a a szavazatok 3,04 százalékát tudta csak megszerezni.

"A négy unokával elsősorban" - felelte Karsai az [origo]-nak arra a kérdésre, hogy mivel fog foglalkozni a jövőben. Azt is eldöntötte már, hogy december 31-gyel nyugdíjba vonul. Pillanatnyilag nem tervezi, de ha szükség lesz rá - mondta -, akkor politizálni azért fog. "Most úgy tűnik, hogy nincs rá szükség, ezt mondták a választók. De még alszunk rá egyet" - tette hozzá. A pártban szerinte még várnak rá feladatok, "vannak tisztességbeli dolgok, amelyeket még el kell rendezni".