"Maga alatt vágja a fát, láncfűrésszel" - választási riport a 13. kerületből

Vágólapra másolva!
Angyalföld az egyetlen kerület, ahol a választás első fordulójában a szocialista jelölt nyerni tudott. A helyi szocialista polgármestert még a Jobbik szavazói is imádják, de az MSZP-t errefelé sem szeretik. Egy elszánt helyi szocialista szerint megpróbálnak majd mindent, hogy megtartsák a vörös fellegvárat. A helyi fideszes aktivisták azt mondják, nehéz a dolguk, sokszor még a házak kapuján sem engedik be őket. Annak azért örülnek, hogy a másik helyi MSZP-s jelölt, az alig 500 szavazattal a második helyre szoruló Szanyi Tibor saját dolgát nehezítette meg a második fordulóra.
Vágólapra másolva!

"Változnak az idők. Azt mondják, az embernek hétévente az ételekben is megváltozik az ízlése, megszerethet olyat, amit addig nem" - csak ennyit mondott a Váci út egyik kapualjában beszélgető két idős hölgy arra, hogy otthonukat, a 13. kerületet hagyományosan baloldali kerületnek tartják. Nem árulták el, hogy melyik párt jelöltjére szavaztak az első fordulóban, de azt mondják, hogy a második fordulóban is elmennek, mert a haza ezt kívánja tőlük.

"Ebbe a kerületbe a Fidesz soha nem teszi be a lábát" - mondták helyiek két-három sarokkal odébb egy füstös kiskocsmában. A panelház aljában kialakított sörözőben délután fél kettőkor söröskorsók és papírok fölött négy férfi ült. Ketten voltak szavazni, egyikük, "mint mindig", az MSZP-re, másikuk a Jobbikra adta voksát. Utóbbi azt mondta, a barátjának elnézi, hogy az MSZP-re szavazott, de egyébként csalódott, mert azt hitte, hogy "legyőzzük a szocikat".

Az MSZP nagy esélye

Budapest 13. kerületén két egyéni választókerület osztozik: Róbert Károly körúttól délre fekvő rész a 19., az északra fekvő a 20. választókerület. A Fidesz még soha nem tudta itt legyőzni a szocialistákat, és hatalmas országos fölényük ellenére is tartottak a "Kádár körzetének" is nevezett kerülettől az első forduló előtt. A szocialisták pedig azt hitték, ha valahol, hát itt biztosra mehetnek, "azt mondogatták, itt akkor is nyernének, ha egy majmot indítanak" - mondta egy kerületi lakó a [origo]-nak.

Angyalföldön a kerület polgármestere, Tóth József vezet, ő az egyetlen szocialista jelölt az egész országban, aki az első helyről várja a második fordulót. Fideszes kihívója, Spaller Endre 8,5 százalékkal, kétezer szavazattal kapott kevesebbet nála. Rajtuk kívül a szavazatok 10 százalékát begyűjtő LMP-s Vári György jutott a második fordulóba.

"Imádom, hiába szocialista"

Pénteken nem sok nyoma volt a kerületben a választási izgalmaknak. Az utcákon sokkal kevesebb a választási plakát, mint Budapest belvárosában, az első fordulós hirdetések egy részét félig-meddig már letépték, a második fordulóra nyomottak közül pedig még csak néhány fideszes óriásplakát került ki: ezeken Szalay Péter Orbán Viktor pártelnök társaságában szóltja szavazásra az embereket.

A két választókerület határán, a Róbert Károly körútnál minden villanyoszlopról Bokros Lajos képe köszön az autósokra, csak a Béke téren, a kerületi városháza környékén sorakoznak az oszlopokon az MSZP-s Tóth József plakátjai. A helyi polgármester "A megoldások embere" szlogennel kampányol, plakátja nem hasonít a többi MSZP-s jelöltére.

"Imádom, hiába szocialista, semmi rosszat nem tudok rá mondani" - mondta a polgármesterről egy hatvan év körüli, unokáját sétáltató nő, aki előtte hosszan magyarázta, miért a Fideszre szavaz. "Itt mindig csak fejlődés volt" - dicsérte a füstös kiskocsmában ülő Jobbik-szavazó is. A polgármester népszerűsége ellenére a helyiek nem sok jót gondolnak az MSZP-ről, legtöbben a fővárosi korrupciós ügyeket hányják a szocialisták szemére.

"Vízióm van"

"Nem szeretnék ikon lenni, reménykedtem benne, hogy többen leszünk az MSZP-ből olyanok, akik az első helyen fordulunk" - mondja Tóth József, aki saját népszerűségére és az elmúlt 16 évben polgármesterként elért eredményeire építette kampányát. Számítása bejött, azt mondja, 3500 szavazattal kapott többet egyéniben, mint az MSZP listán, azaz olyanok is sokan támogatták, akik az MSZP-t nem.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Tóth József, a kerület polgármestere (További képekért kattintson!)

"Nekem nincsenek magas ambícióim, nem érdekel, hogy megerősödhetnék-e a pártban, ha egyedüli szocialista jelöltként tudnék nyerni, nem vágyom országos funkcióra. Engem Angyalföld és a XIII. kerület érdekel. A következő 20-25 évre vízióm van a kerület fejlődéséről" - mondja Tóth, aki szerint még nem futott le a meccs a kerületben, van izgulni valója.

"Kormányozni fogunk"

A Fidesz az országosan kevésbé ismert, de a helyi önkormányzatban tíz éve politizáló Spaller Endrét indította Tóth ellen. "2006-ban én voltam az egyetlen és első olyan jelölt, aki fideszesként sikert tudott itt elérni egy önkormányzati körzetben" - magyarázza, miért rá esett a párt választása. Spaller nagy eredménynek tartja, hogy egyáltalán talpon tudott maradni a polgármesterrel szemben, és a Fidesz listája több szavazatot kapott, mint a MSZP-é, ezért, mondja, nem csalódott az első fordulós második hely miatt.

A második forduló előtt a polgármester népszerűségével szemben pártja országos eredményére épít. "Jövő vasárnap arról fognak dönteni a választók, hogy Angyalföldnek kormánypárti vagy ellenzéki képviselője lesz-e. Nyilvánvaló, hogy egy kormánypárti képviselő sokkal többet tud tenni a kerületért. Tóth a parlamentben arról dönthetne, hogy a gyurcsányisták vagy Mesterházy emberei mögé áll-e be a megosztott MSZP frakcióban, mi meg kormányozni fogunk" - mondja.

"Nem ért fülig a szám"

Újlipótvárosban viszont rácáfoltak a szavazók az MSZP várakozásaira. A Fidesz jelölte, Szalay Péter le tudta győzni a szocialista Szanyi Tibort, igaz, nagyon szoros versenyben: Szanyi 431 darab szavazattal kapott kevesebbet nála. Ez volt az egyik olyan választókerület, ahol a sok - több mint kétezer - átszavazó miatt jóval este hét után zárták csak le az urnákat a Váci úti Kassák Gimnáziumban. Az előzetes eredmények alapján még úgy tűnt, hogy ha csak néhány szavazattal is, Szanyi nyeri az első fordulót, de a gimnáziumban leadott szavaztok megfordították az eredményt.

Szanyi hétfő reggel óta az átszavazókat okolta azért, hogy csak második lett, kedden több nyilatkozatban arról beszélt, hogy más pártok "bérszavazókat" küldtek a kerületbe, hogy őt legyőzzék. Ugyan tényleg az átszavazók voksaival fordult az eredmény a fideszes Szalay javára, a vendégszavazók voksai között egyik párt támogatottsága sem volt kiugró, az arányok az országos átlagnak feleltek meg.

Ráadásul pénteken kora délután egy 13. kerületi blogon megjelent egy húsvét előtt készült hangfelvételt, amelyen Szanyi Tibor arra buzdítja az MSZP aktivistáit, hogy kérjék meg megbízható MSZP-szavazó ismerőseiket, jelentkezzenek át Újlipótvárosba. Szanyi a felvétel nyilvánosságra kerülése után sajtótájékoztatót tartott, ezen azt mondta, hogy csak a lehetőségről beszélgettek, nem kértek senkit átszavazásra.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Szanyi Tibor aktivistái körében aznapi sajtótájékoztatóját hallgatja a pártirodában, ahol a kikerült felvétel készült (További képekért kattintson!)

"Nem ért fülig a szám, amikor megtudtam, hogy kikerült ez a felvétel, ez tagadhatatlan" - mondta később az [origo] tudósítójának Szanyi, de megismételte, hogy csak modellezték a lehetőséget. "Valamilyen módon biztos, hogy fogja befolyásolni az eredményt, akár így, akár úgy" - tette hozzá. Szanyi abban bízik, hogy a második fordulóig sikerült további szavazókat mozgósítani. A Hegedűs Gyula utcából ő is egy biztos szavazóhoz sietett. Az egyik Kárpát utcai panelban lakó támogatója láthatóan jól ismeri a képviselőt. Szanyi - aki egy fehér pólót és egy tollat is adott neki - azt kérte tőle, hogy a következő egy hétben próbáljon meggyőzni minél több ismerőst arról, hogy menjen el szavazni. "Nekünk fontos, hogy Újlipótváros vörös fellegvár maradjon" - válaszolta az asszony, és megígérte Szanyinak, hogy vasárnapig mindenkivel beszél, akivel csak tud.

"Többen mosolyognak ránk"

Szanyi ellenfele, Szalay Péter főorvos is a mozgósításban hisz, pénteken a Lehet téri piac hátsó bejáratánál narancsot és fideszes hűtőmágnest osztogatott főleg idősebb nőkből álló kampánycsapatával, és személyesen elbeszélgetett a járókelőkkel.

"Nehéz volt ebben a kerületben a Fidesznek kampányolni, bár már érezhetően sokkal jobb a helyzet, mint négy évvel ezelőtt. Többen fogadják el a szóróanyagot, és többen mosolyognak ránk, mint akkor" - mondta Szalay egyik tapasztalt segítője, aki azt mondt, azért megküzdöttek a kampányban a "vörös fellegvárban", nehezen gyűltek a kopogtatócédulák. "Volt olyan panel, ahol végigcsöngettük az egész lépcsőházat, és egy olyan ember sem akadt, aki beengedett volna minket a házba, hogy kopogtathassunk" - mesélte.

Pénteken délután öt körül a fideszes pultnál is Szanyi Tibor hangfelvétele volt a legfőbb téma. A fordulat láthatóan feldobta a fideszes aktivistákat. "Szanyi maga alatt vágja a fát, láncfűrésszel" - mondta az egyik szimpatizáns vidáman.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Szalay Péter (jobbra) kampányol a Lehel téri piac mögött (További képekért kattintson!)

"A liberalizmus itt még nem égő"

"Ki nem állhatom őket, egyiket se, se az MSZP-t, se a Fideszt" - mondta egy 55-60 év körüli férfi az egyik lakótelepen. Bár rég elégedetlen, egy 1990-ben az MDF-re adott szavazaton kívül mindig az MSZP-t támogatta. "Most azokra az újakra szavaztam, hogy is hívják őket" - kérdezte, majd az LMP hallatán bólogatott.

"Felhívott egy férfi azzal, hogy ő MSZP-s, de nagyon utálja őket, ezért ránk szavazott" - mesélt újabb csalódott, az LMP-hez pártolt szavazóról Tordai Bence, a párt újlipótvárosi jelölje. Azt mondta, pont az ilyen élmények és "a párt renoméja" miatt őket is meglepte kicsit, hogy az MSZP viszonylag jó eredményt ért el a kerületben. Bár pár százalékkal többet várt magának, nem elégedetlen.

"Többen azt kérték tőlünk, bizonyítsuk be, hogy nem mi vagyunk az SZDSZ, ami elég nehéz, mert mivel lehet ezt bizonyítani?" - mesélt a kampányolás kihívásairól Vári György, az angyalföldi jelölt. "Azért nem volt ez nagy probléma, főleg itt Újlipótvárosban, ahol ugyan magát az SZDSZ-t már utálják, de amit hozzákötnek, az nem feltétlenül kínos, a liberalizmus itt még nem égő" - tette hozzá Tordai.

"A második fordulóban már az önkormányzati választásra ágyazunk meg" - ismerték el, hogy ők már nem nagyon fognak labdába rúgni. "Én közvélemény-kutatás szakon végeztem, és sajnos a privát vágyaimat felülírja a szakmai meggyőződésem" - mondta Tordai, aki szerint a második forduló mindig inkább ki-ki meccs, nem nagyon mennek el az emberek az esélytelenre szavazni. "Pompás megoldás lenne, ha nevető harmadikként befuthatnék, de ennek nincs esélye, hacsak jövő vasárnapig nem történik valami csoda, mondjuk Szanyi Tibor belátja, hogy esélytelen, és visszalép" - mondta nevetve Tordai.