Repetáztak a fideszes jelölt 200 forintos csomagjából a VI. kerületiek

Vágólapra másolva!
Lisztet, cukrot és olajat osztott Illés Zoltán fideszes képviselőjelölt a VI. kerületben. Az élelmiszercsomagokat nem ingyen adta, de a kétszáz forintos egységár olyan kedvező volt, hogy sokan többször is végigállták a sort. Illés szerint ez nem szavazatvásárlás, mert ő korábban is osztott éllmiszert, és nem érdekli, ki kire szavaz, a lényeg, hogy mindenki menjen el a 25-i második fordulóra.
Vágólapra másolva!

"Egy tonna olaj, egy tonna liszt, egy tonna cukor. Lehet, hogy nem jut mindenkinek, de ennyire volt tehetségünk" - mondta a budapesti Hunyadi téri piacon vasárnap délelőtt 10 óra előtt pár perccel összegyűlt több száz embernek Illés Zoltán, a Fidesz képviselőjelöltje. A parlamenti választások április 25-i második fordulójában induló Illés három napon keresztül osztott összesen három-három tonna alapvető élelmiszert a VI. kerület különböző pontjain, utoljára a Hunyadi téren.

Az "Itt az ideje a környezetváltozásnak" feliratú vászonszatyrokba pakolt egységcsomagokat (egy liter étolaj, egy-egy kiló cukor és liszt) nem ingyen adták a terézvárosi lakóknak - akiknek lakcímkártyával kellett igazolniuk, hogy a kerületben élnek -, de a 200 forintos egységár igen kedvező. Egy liter étolaj, egy-egy kiló liszt és cukor összesen 650 forintba kerül a Hunyadi téren található közértben, ha az üzletlánc legolcsóbb, saját márkás termékeit választjuk.

A vasárnap zárva tartó piac asztalai közt türelmesen sorban álló idős emberek és kisgyerekes anyukák 450 forintot spórolhattak meg szatyronként, és sokan nem csak a saját, de családtagjaik lakcímkártyáit is elhozták, akár öt-hat szatyorral is magukhoz vettek, ami hangosan senki nem tett szóvá, csak néhány idős ember morgott miatta. A fidelitaszos aktivisták nagy tempóban pakolták a szatyrokba az olajat, lisztet és cukrot, de még így is alig győztek lépést tartani az osztókkal.

"Le nem tojom, kire szavaznak"

Illés Zoltán szerint akciójának nincs köze a választásokhoz, ő csak segíteni akar az embereknek. Azt mondta - és ezt több sorban álló is megerősítette -, hogy már többször rendezett hasonló akciót, ősszel krumplit osztott, decemberben pedig karácsonyfát. Jövő hét pénteken délelőtt pedig ezer tő dáliát oszt majd szét a kerület lakói közt, mert az "jólesik a természetvédő lelkének". A választási eljárási törvény egyébként nem tiltja a hasonló akciókat. Csak kifejezetten a kampánycsend idejére vonatkozó részben említi, hogy annak beálltától az urnazárásig tilos "étel-ital adása".

"Verók [István, a VI. kerületi szocialista polgármester] úr megígérte, hogy feljelent, mert nem adok számlát. Vállalom" - mondta Illés a sor végén állóknak. Arra utalt, hogy Verók pénteken, a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, a 200 forintokról a Fidesz aktivistái nem adnak nyugtát - vasárnap az [origo] munkatársai sem láttak sem pénztárgépet, sem nyugtatömböt -, pedig az élelmiszerosztás alkalmanként 200 ezer forintot jelent, "ami azért biztosan érdekelheti az APEH-et is".

"Le nem tojom, kire szavaznak" - mondta Illés a sorban állóknak. Szerinte csak az a fontos, hogy vasárnap elmenjelek az emberek szavazni, a fülkében már úgysem tudja senki ellenőrizni, ki kire szavaz. Azt azért elmondta, hogy külön értesítés nélkül is oda kell menni, ahová az első fordulóban, személyi igazolványt és lakcímkártyát kell vinni, és mivel a szocialisták visszaléptették Hatvani Csabát, már csak ketten vannak versenyben: Kaszics Bálint, "az LMP tisztelt jelöltje", illetve ő maga. Illés az első fordulóban 48,6 százalékot szerzett, a visszaléptetett Hatvani 26-ot, Kaszics pedig 16,7 százalékot.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Egy csomag 200 forintba került - a képgalériáért kattintson a fotóra!

Repetázók

Háromnegyed órával az osztás megkezdése után még mindig hosszú sor kígyózott a téren, de Illés Zoltán szerint - aki állítása szerint tízezer embert ismer arcról a kerületben - már mindenki kapott, aki 10 órakor beállt a sorba, és már csak repetára várnak azok, akik egyszer már sorra kerültek. Pár perc múlva elfogyott a liszt, majd a cukor is, a megmaradt étolajat már literenként száz forintért vihették el a kitartó sorban állók, de olyan is akadt, ki csak azért ment oda, hogy kezet fogjon a képviselőjelölttel.

"Nagy a szegénység, sok a nyugdíjas, nagyon nagy segítség ez. Látja milyen sokan eljöttek" - mondta az [origo]-nak egy idős nő, miután átvette a saját csomagját. "Nem számít ez semmit, a Zoli csak magát fényezi" - szállt vitába vele egy férfi, aki szerint "megszűnik a szólásszabadság", ha a Fidesz kétharmados többséget szerez. "Oly mindegy" - próbálta hűteni a kedélyeket egy másik nő - "Ezeknek az embereknek a fele nem volt szavazni, és nem is megy el vasárnap se."