Medián: A választók 78 százaléka mondta biztosra a második fordulós szavazást

Vágólapra másolva!
Csupán a megkérdezettek 29 százaléka tudta pontosan, mely pártok jelöltjei indulnak az ő választókerületében a második fordulóban, ugyanakkor több mint háromnegyedük mondta, hogy biztosan elmegy szavazni - derül ki a Medián két forduló között végzett közvélemény-kutatásából, melyet a pénteki Népszabadság ismertet. Azokban a válaszókerületekben, ahol az MSZP, az LMP és a Fidesz jelöltjei küzdenek meg egymással, a felmérés szerint a Fidesz támogatottsága nagyobb, mint két riválisáé együttvéve.
Vágólapra másolva!

A Medián közvélemény-kutatása során az első forduló után néhány nappal a válaszadók 78 százaléka mondta, hogy biztosan elmegy szavazni a második fordulóban - ismerteti a felmérés eredményét a Népszabadság pénteki száma. Négyből hárman úgy érezték, hogy a Fidesz megszerzi a kétharmados többséget, de a megkérdezettek kétharmada nem tekintette lefutott meccsnek a választásokat.

Ötből négyen azt mondták a közvélemény-kutatóknak, hogy az első forduló eredményei megfeleltek várakozásaiknak, és a válaszadók 62 százaléka örült is az eredménynek. A legnagyobb meglepetést a megkérdezetteknek az LMP szereplése jelentette - olvasható a Népszabadságban. A válaszadók a Fidesz és az LMP vonatkozásában számoltak be a legnagyobb örömről, legkevésbé a Jobbik eredményének örültek.

Csupán a Medián által megkérdezettek 29 százaléka tudta pontosan, hogy az ő választókerületében mely pártok jelöltjei jutottak tovább a második fordulóba. A Medián felmérése szerint a Jobbik listás szavazói között vannak a legmagasabb arányban a szavazatmegosztók, de még az ő körükben is a válaszadók négyötöde mondta, hogy a lista mellett a Jobbik egyéni jelöltjét is támogatták.

Abban az esetben, ha a második fordulóban a Fidesz, az MSZP és az LMP jelöltje között lehetne választani, a Medián felmérése szerint az összes válaszadó 51 százaléka a Fideszre szavazna, 21 százaléka pedig el sem menne szavazni. Azok körében, akiknek választókerületében tényleg ennek a három pártnak a jelöltjei fognak megküzdeni, ennél valamivel kisebb a Fidesz fölénye, de így is többen szavaznának a fideszes jelöltre, mint a másik két pártra együttvéve - ismerteti a közvélemény-kutatás eredményét a Népszabadság. Ahol az LMP helyett a Jobbik jelöltje lesz a Fidesz és az MSZP ellenfele a második fordulóban, csupán a válaszadók 16 százaléka mondta, hogy a szocialista jelöltre szavazna.