Szarvashibákat vétett a tekintélyes amerikai lap a Fidesz értékelésénél

Vágólapra másolva!
A zsidó nagytőke elleni támadásokkal szerzett nagy többséget a Fidesz a választásokon - írja a Newsweek a Fideszről és az európai szélsőségek előretöréséről szóló cikkében. Az amerikai hetilap Molnár Oszkár edelényi polgármester szavait idézi, de a Fideszhez köti azokat. A lap nem először írt a párt állítólagos szélsőjobboldali beállítottságáról, amely ellen korábban Szijjártó Péter pártszóvivő is tiltakozott.
Vágólapra másolva!

Molnár Oszkár edelényi polgármester többször bírált kijelentésével köti össze a Fideszt és a párt választási győzelmét a Newsweek április 16-án megjelent írása. Az amerikai hetilap cikkét Denis MacShane, Nagy-Britannia korábbi Európa-ügyi minisztere jegyzi.

A cikk szerint Európa megosztott, de most nem egy vasfüggöny, hanem az intolerancia osztja ketté, miután politikusai visszatértek ahhoz, hogy nemzetük problémáiért a kisebbségeket okolják - Nyugat-Európában a muszlimokat, keleten a zsidókat, a romákat és a melegeket teszik felelőssé. "Hollandiában Geert Wilderst muszlim- és Korán-ellenes populizmusa segítette győzelemhez a márciusi választásokon. Magyarországon a Fidesz hatalmas győzelmet aratott a minapi választásokon azzal, hogy támadásokat intézett a 'zsidó nagytőke [ellen], ami be akarja kebelezni az egész világot'" - írja a Newsweek, amely szerint a a Fidesztől jobbra álló, "nyíltan zsidóellenes" Jobbik szintén nagy győzelmet aratott. Hozzáteszi, hogy a párt vezetői a parlamentben az "1939 előtti Magyar Gárda neonáci uniformisait akarják viselni".

A Newsweek szerint Orbán korábbi önmagához képest jóval inkább nemzeti érzelmű húrokat penget, amikor a szocialista kormányt, a globalizációt és a nemzetközi nagytőkét okolja a Magyarországon kialakult gazdasági válságért. "De a Fidesz még ennél is tovább ment. A szélsőjobboldali voksokért folyó versenyben a párt egyik parlamenti képviselője, Molnár Oszkár azt mondta, ideje 'elsőbbséget adni a magyar érdekeknek a globális tőkével, a zsidó nagytőkével szemben'".

A szerző később is megismétli, hogy a Fidesz "masszív támogatottságot épített ki a 'zsidó nagytőke' elleni szóbeli támadásokkal, ilyesmit pedig még Jörg Haider sem engedett volna meg magának". Mindebből azt a következtetést vonja le a lap, hogy Európában a radikális populizmus - nyugaton a muszlim-ellenesség, keleten a zsidóellenesség, és a külföldi- és bevándorlás-ellenesség az egész kontinensen - többé már nem a szélsőségesekre korlátozódó politika.

A Newsweek érvelése azonban több ponton hibás. A zsidó nagytőkéről Molnár Oszkár edelényi polgármester beszélt korábban egy, a helyi tévének adott interjújában. Úgy fogalmazott, "szeretem Magyarországot, szeretem a magyar embereket, és előtérbe helyezem a magyar érdekeket a globális pénztőke, ha úgy tetszik, a zsidó nagytőkével szemben, amely be akarja kebelezni az egész világot, és főleg Magyarországot".

Molnár az interjú készítésekor a Fidesz parlamenti képviselője volt, de a felvétel - és egy másik videó - nyilvánosságra kerülése után a párt leváltotta választókerületi elnökségéből, ezután pedig a párttagságát is elvesztette. Az országgyűlési választásokon a Fidesz Daher Pierre-t indította a függetlenként induló Molnárral szemben (erről bővebben itt olvashat). Molnárról tavaly októberben Orbán azt nyilatkozta, "a Fidesz a törvényes rend és a jog pártja, mi az emberi jogokat tiszteletben tartjuk, minden közösséget megbecsülünk, amely Magyarországon él, minden közösséghez tartozó magyar polgárt a tettei alapján ítélünk meg, és nem a származása szerint".

A Newsweek nem először írt a Fidesz állítólagos szélsőjobboldali kötődéseiről. Egy 2009 októberi cikkében, amely Közép-Európa rendszerváltás utáni frusztrációiról szólt, a Fideszt szélsőjobboldali beállítottságú pártnak nevezte. "Ezek a csoportok nem marginálisak, hanem Közép-Európában hatalomra is kerülnek. A magyar Fidesz, a lengyel Törvény és Igazság Párt és a Szlovák Nemzeti Párt tagjai a legmagasabb tisztségeket is viselték, szélsőjobboldali beállítottságuk ellenére" - írta a lap.

A cikkre akkor olvasói levélben reagált Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, és kommentárja meg is jelent a Newsweekben. "Tiltakoznom kell a Fideszt szélsőjobboldali pártként való leírása ellen. Még csak 'szélsőjobboldali beállítottsága' sincs. A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) teljes jogú tagja, és elnökét, Orbán Viktort ismételten az EPP alelnökévé választották. A Fidesz elhatárolódott a magyarországi szélsőségesektől. Az idén a párt egyhangúlag elfogadott egy határozatot, amely szerint egyetlen szélsőséges párttal sem fog együttműködni. Stratégiai célját pedig a közép- és kelet-európai országok együttműködésének erősítésében jelölte meg" - írta Szijjártó a lapnak.