Nem biztosak olvasóink az oligarchák ellen készülő Orbán sikerében

Vágólapra másolva!
Támogatná a családi adózást és nem hullajtana könnyeket az MNB-elnökért azoknak az olvasóinknak a többsége, akik szavaztak az Orbán Viktor Fidesz-elnök hétfői beszéde alatt feltett kérdéseinkre. A válaszadók döntő többségének tetszett a "nemzeti együttműködés" fordulata, a szavazók abban a kérdésben leginkább megosztottak, hogy Orbán el tud-e majd bánni az oligarchákkal.
Vágólapra másolva!

Tetszik az [origo] olvasóinak az Orbán Viktor Fidesz-elnök által meghirdetett "nemzeti együttműködés" gondolata. Orbán hétfői nemzetközi sajtótájékoztatójának élő közvetítése közben a pártelnök beszédével kapcsolatos kérdéseket tettünk fel olvasóinknak, amelyekre igennel vagy nemmel lehetett válaszolni. Ez alapján a válaszadók 83 százalékának tetszik a "nemzeti együttműködés" programja. Szintén jelentős többség, 81 százalék támogatná a családi adózás bevezetését.

A legtöbben arra a kérdésre válaszoltak, hogy tartanak-e attól, a kormány visszaélhet a kétharmados többség által biztosított hatalommal. Ez erősen megosztotta olvasóinkat: 47 tart tőle, 53 százalék viszont nem izgul e miatt. Olvasóink 77 százaléka ugyanakkor nem bánná, ha az új kormány idő előtt lecserélné a jegybank elnökét. A szavazók megosztottak abban, hogy Orbán képes lesz-e visszaszorítani az általa oligarcháknak nevezett gazdasági érdekköröket: a válaszadók 55 százaléka bízik a sikerben, 45 százaléknak vannak kétségei ezzel kapcsolatban.

Valamivel egyetértelműbb a helyzet, az egyébként már jogerősen betiltott Magyar Gárda felszámolásának ügyében: a válaszadók 62 százalék támogatja, 38 százalék ellenzi. Valamivel többen, 66 százalék híve az EU-tagságnak. Még nagyobb egyet értés övezi Orbánnak azt a felvetését, hogy továbbra is meg kell akadályozni a külföldieknek a termőföld-vásárlását: csak a válaszadók 23 százaléka engedné meg nekik a földszerzést, 77 százalék ellenzi ezt.