Minden korjegyző jobbikos lesz a parlament alakuló ülésén

Vágólapra másolva!
A Jobbik frakciójában ül majd az új parlament négy legfiatalabb tagja, így csak jobbikos képviselők kapnak korjegyzői tisztséget a parlament alakuló ülésén. Az ülésen a korelnök most is a fideszes Horváth János lesz, aki már 4 éve is korelnökként vezette a parlament első ülését.
Vágólapra másolva!

Csak jobbikos korjegyzők lesznek a parlament alakuló ülésén, ahol a szabályok szerint a négy legfiatalabb képviselő tölti be ezt a tisztséget. A parlamenti tisztségviselők (elnök, alelnökök, jegyzők) megválasztásáig az Országgyűlést a korelnök, a fideszes Horváth János vezeti majd, mellette a korjegyzői pozíciókat pedig a 23-25 éves jobbikos fiatalok kapják.

A Köztársasági Elnöki Hivatal hétfői tájékoztatása szerint Sólyom László államfő május 14-re tervezi összehívni az Országgyűlés alakuló ülését. A szabályok szerint a Ház alakuló ülésén az államfő felkéri a legidősebb képviselőt a korelnöki, a négy legfiatalabbat pedig a korjegyzői feladatok ellátására. A korelnök és a korjegyzők - mint mandátumvizsgáló bizottság - vizsgálják meg többek között a képviselők megbízólevelének szabályszerűségét.

A fideszes Horváth János, aki 1921. november 7-én született, már 2006-ban is betöltötte a korelnöki tisztséget. A politikus már a második világháború utáni években is volt parlamenti képviselő.

Az új összetételű Országgyűlés legfiatalabb tagjai mind a Jobbik padsoraiban ülnek majd, és így közülük kerül ki a négy korjegyző is: a legfiatalabb, az 1987-es születésű Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője, valamint Farkas Gergely (1986), Samu Tamás Gergő (1986) és Bana Tibor (1985).