Rosszul járhatnak a kisebb pártok a magas részvétellel

Vágólapra másolva!
Ha a mostani választáson a részvétel magasabb lenne mint a 2014-esen, az komoly próbatételt jelentene a kisebb pártoknak - mondta Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője az M1-nek. Mráz Ágoston Sámuel a Kossuth Rádiónak azt mondta, az ellenzéki jelöltek visszalépésének nincs nagy jelentősége, négy évvel ezelőtt egységes baloldali lista volt, és most a visszalépések is ezt reprodukálják.
Vágólapra másolva!

Az elemző szerint

a magas részvételi arány "rosszul érintheti" a Demokratikus Koalíciót és az LMP-t is,

az MSZP-nek pedig arra kell ügyelnie, hogy minél több helyen az ő jelöltjei maradjanak "állva"; ha sok egyéni választókörzetben azt tapasztalják a baloldali szimpatizánsok, hogy nem tudnak az MSZP-re szavazni a visszalépések miatt, akkor elképzelhető az is, hogy a párt a listás szavazatokat sem tudja "learatni" - tette hozzá Fodor Csaba.

Megjegyezte,

a pártok a kampány- és a párttámogatást is veszélyeztetik a visszalépésekkel.

Nincs nagy jelentősége az ellenzéki jelöltek visszalépéseinek

A 2014-es választás alapján nincs nagy jelentősége a mostani ellenzéki visszalépéseknek - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője csütörtök reggel a Kossuth Rádiónak.

Az elemző szerint 2014-ben a baloldal egységesen lépett fel, az Együtt azért jött létre, hogy az említett pártokat egységesítse. "Ugye ez Bajnai Gordon pártja Bajnai Gordon nélkül, és mára egy 1 százalék körüli szervezetté zsugorodott össze" .

Emlékeztetett,

négy évvel ezelőtt egységes baloldali lista volt, és most a visszalépések is ezt reprodukálják.

Új helyzet akkor lehetne, ha az LMP is tömegesen visszalépne - mondta. Mráz Ágoston Sámuel kitért arra is, a kormánypárt feladata, hogy megmutassa, az ellenzéknek nincs alternatív ígérete: se miniszterelnök-jelöltje, se világos válasza a stratégiai kérdésekben, se arra vonatkozó meghatározása, hogy milyen felállásban lehetne az országot irányítani.