Karácsony Gergely eltörölné a rezsicsökkentést

Karácsony Gergely; Molnár Gyula
Budapest, 2018. március 5. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökével, Molnár Gyulával közösen tartott Március 15. című sajtótájékoztatóján a XIV. kerületi Mogyoródi úton 2018. március 5-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely egy civil szervezetnek írt levelében a rezsicsökkentés eltörlése mellett érvel. A Reális Zöldeknek írt válaszában azt írja, hogy „átalakítjuk a hatósági árszabályozást, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat".
Vágólapra másolva!

A magyarországi rezsicsökkentést az teszi levetővé, hogy a hatósági árszabályozáson keresztül az állam alacsonyabban tudja tartani az energiaárakat. Ezt akarja átalakítani Karácsony Gergely. Mindez abból a levélből derült ki, amit a Reális Zöldeknek küldött az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Karácsony Gergely eltörölné a rezsicsökkentést Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Karácsony azt írta, kormányra kerülésük esetén a Paks2-szerződés felmondása lesz az első intézkedéseik egyike. A kieső energiaellátást alternatív forrásokból pótolják, amely során számítanak az Európai Unióra, ugyanis annak új költségvetése kiemelten támogatja a klímavédelmi megoldásokat.

E mellett átalakítjuk a hatósági árszabályozást is, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat

- szerepel a levélben.

Karácsonyék szándéka egybevág a brüsszeli tervekkel. Brüsszel kivenné az ármeghatározás jogát a tagállamok kezéből, amely lépés ellehetetlenítené a rezsicsökkentést. Az MSZP hatalomra kerülése esetén tehát garantálható az újabb gáz- és áramár-emelkedés.