Vona: A parasztság alacsonyabb rendű

Vona Gábor
Budapest, 2018. március 15. Vona Gábor, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje beszédet mond pártja ünnepségén, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából tartottak a Batthyány-örökmécsesnél 2018. március 15-én. Mögötte az áprilisi országgyűlési választáson induló jobbikos képviselőjelöltek. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A parasztságba is belerúgott egy irgalmatlanul nagyot Vona Gábor. A Jobbik elnöke a Magyar Hüperion második számába írt esszéjében azt taglalta, hogy a parasztság alacsonyabb rendű, és teljességgel alkalmatlan a magyar nemzeti érzés megőrzésére. 
Vágólapra másolva!

Újabb Vona Gábor-ámokfutásra bukkant a PestiSrácok.hu, ám ezúttal nem az általa butának tartott embereket sértette vérig, hanem az egész magyar parasztságot. A Jobbik elnöke a Magyar Hüperion című folyóirat 2013-as második számába írt egy hosszú értekezést Az érzelmi nacionalizmus felülvizsgálata címmel.

Lenézés

Cikkében Vona a népi gondolkodókat, a népi nacionalizmus kiemelkedő alakjait, például Szabó Dezsőt és Németh Lászlót kritizálta, és a lap 145. oldalán azt kezdte ecsetelni, hogy

a népi gondolkodók tévesen gondolták, hogy a parasztságban lehetnek a magyarság tartalékai,

belőlük alakulhat ki a magyar nemzet következő vezetőrétege, miután az egyházak szerepe jelentéktelenné vált, a magyar nemesség elbukott, a kialakuló polgárság pedig főként német és zsidó etnikumú volt.

Vona szerint a népi mozgalom „jócskán túlbecsülte a magyar parasztságban rejlő nemzetmentő lehetőségeket". Majd azt írta: A paraszti kultúrától várni a magas kultúra meggyógyítását, a nemzeti érzés megőrzését felettébb naiv elképzelés volt, hiszen a parasztság nem megőrizni akarta saját kereteit, hanem éppen abból kitörni, megszabadulni.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a többi társadalmi réteghez képest alacsonyabb rendűnek tartja a parasztságot Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Vona szerint a parasztság alacsonyabb rendű

Itt tehát kétségbe vonta, hogy a parasztság egyáltalán képes lenne megőrizni a magyar nemzeti érzést. Már önmagában ez a kijelentés okkal-joggal háboríthatna föl minden, paraszti gyökerekkel rendelkező magyar embert – ám Vona Gábor ennél is tovább ment, ugyanis megpróbálta indokolni, miért is alkalmatlan minderre a parasztság. És ekkor a következőket vetette papírra:

Tehát Vona szerint a parasztság, a paraszti kultúra alacsonyabb rendű, és alkalmatlan bármi magasabb rendű létrehozására. Ez a gondolatsor önmagáért beszél, és nem igényel további magyarázatot.

Gyalázkodás

Mint arról az Origo is beszámolt, a Magyar Hüperion 2013-as első számában is durva ámokfutást rendezett a Jobbik elnöke. Abban az írásában típusokra osztotta az embereket, és a legalsó szintre az egyszerű, általa hülyének („stupid") tartott embereket sorolta, akiket aztán válogatott sértések kíséretében gyalázott és ócsárolt. Azt írta róluk:

olyanok, mint a moslékban hempergő, mindent megzabáló disznók, vagy mint a papucsállatkák.

Majd azon sajnálkozott, milyen kár, hogy nagyon sokan vannak.

A nyugdíjasokat sem kímélte Vona

Egy tavaly júliusi Facebook-bejegyzésében pedig azokat a nyugdíjasokat sértegette a pártelnök, akik szerinte fideszesek:

Azonnal eszembe jutott két ide kapcsolódó emlék a videót nézve. Az egyik a nemzeti ünnepeink, ahol most már rendszeres esemény, hogy hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját. A másik emlék a múlt heti dunaújvárosi utcai fórumom a piac mellett. Szép számú érdeklődővel sikerült beszélgetnem, de szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas.

Tehát Vona szerint a fideszességhez az is éppen elegendő, ha valaki a TV2-t nézi, és kritikával meri illetni a Jobbik politikáját. Ezekre az idős emberekre egyaránt vonatkozik, hogy „szájukból szennyvíz folyt", „szemeikben gyűlölet lobogott".