Csak fél 10 után várhatóak az első eredmények

PÁLFFY Ilona Éva
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke és Gáva Krisztián, az NVI elnökhelyettese az NVI budapesti székházában az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án.
Vágólapra másolva!
Várhatóan  csak fél 10 után kezdődhet meg a Nemzeti Választási Iroda eredményközlése - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap este a sajtótájékoztatóján. Az NVI elnöke szerint törvénymódosítás kellene ahhoz, hogy az átjelentkezéssel szavazók sorban állását el lehessen kerülni a jövőben.
Vágólapra másolva!

Pálffy Ilona elmondta: Budapesten a VI. kerületben és a XI. kerületben még nem tudott bezárni a szavazókör.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke és Gáva Krisztián, az NVI elnökhelyettese az NVI budapesti székházában az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. Forrás: MTI/Soós Lajos

A Nemzeti választási Iroda elnöke hozzátette: a XI. kerületben eddig 7 ezren szavaztak le, de még 2500-an sorban állnak.

Szavazásra várakozók állnak sorban a hivatalos zárás után Újbudán, a Bocskai István Általános Iskolánál az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. Az országban itt a legmagasabb, 10 764 a szavazásra átjelentkezők száma. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Pálffy Ilona továbbá elmondta, abban állapodtak meg Patyi Andrással, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével, hogy amint az összes szavazni kívánó bejut a szavazókör épületébe, megkezdik az előzetes eredmények közlését a www.valasztas.hu oldalon.

Ez fél 10-kor várható, de lehet, hogy csak este 10 után.

Pálffy közölte: a két érintett szavazókörön kívül valamennyi magyarországi szavazókör és külképviseleti szavazókör is bezárt.

Hozzátette, a törvény biztosította lehetőségeken belül gyorsították a szavazást a névjegyzék megbontásával, de nincs mód arra, hogy több szavazókört jelöljenek ki az átjelentkezéssel szavazáshoz.

Az NVI elnöke emlékeztetett arra, hogy mind az iroda, mind pedig a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábban számos jogszabály-módosítási javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé.

Például, hogy az átjelentkezés határidejét szerdában jelöljék meg, ám a törvényt nem tudta módosítani a parlament, mert nem volt meg a szükséges kétharmados támogatottság.

Szavazatszámlálók ellenőrzik a levélszavazatokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházában az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. Forrás: MTI/Soós Lajos

Patyi András elmondta, egyetértettek abban Pálffy Ilonával, hogy az eredmények közzétételével meg kell várni, amíg a szavazóhelyiségbe bejutnak a választópolgárok.

A részeredmények közzétételekor már komoly feldolgozottsági szinten lesznek az adatok.


Pálffy Ilona egy kérdésre válaszolva elmondta: a szombat 11 óráig visszalépett jelölteket a választási irodák munkatársai húzták le a szavazólapokról.

Újpesten előfordult, hogy rossz jelöltet húztak le, ez 19 szavazót érintett. Ez ellen a jelölőszervezet tud jogorvoslattal élni

- mondta.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke tájékoztatja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjait az NVI budapesti székházában az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. Mellette Patyi András, az NVB elnöke. Forrás: MTI/Soós Lajos

Patyi András ezt kiegészítve szólt arról, hogy az elsőfokú döntést az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság hozza meg, amely ellen az NVB-hez lehet jogorvoslatot benyújtani, az ügyről bírósági felülvizsgálat után a Kúria dönthet majd.

Patyi András elmondta azt is, a választás eredményének megállapítása hosszabb idő lesz, meg kel várni a külképviseleteken leadott szavazatokat és az átjelentkezők voksait is a lakóhelyük szerinti választókerületbe kell eljuttatni.


A választókerületi választás eredményét az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság állapítja meg, az országos listás választásét pedig a Nemzeti Választási Bizottság.