Rendben zajlott a szavazás a magyar külképviseleteken

Országgyűlési választás Ungváron
Ungvár, 2018. április 8. Szavazókör az ungvári magyar főkonzulátuson az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. MTI Fotó: Nemes János
Vágólapra másolva!
Rendben, fennakadások nélkül zajlott a szavazás az országgyűlési választásokon a magyar külképviseleteken.
Vágólapra másolva!

A Londonban szavazó magyar állampolgárok közül az urnák zárásáig 8248-an adták le voksukat a magyarországi országgyűlési választásokon - közölte a londoni magyar nagykövetség.

Londonban összesen

9707 magyar állampolgár regisztráltatta részvételi szándékát a választásokon, vagyis a részvételi arány hozzávetőleg 85 százalékos volt.

A romániai külképviseleteken a részvétel mindenütt meghaladta a 85 százalékot.

A csíkszeredai főkonzulátuson 1630 magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező állampolgár kérte előzőleg a külképviseleti névjegyzékbe vételét:

közülük 1412-en adták le szavazatukat

- tudatta a külképviseleti választási iroda (küvi) vezetője.

Gyimesi csángó népviseletbe öltözött férfi leadni készül szavazatát a csíkszeredai magyar főkonzulátuson Forrás: MTI/Veres Nándor

Kolozsváron 585 szavazót vártak a főkonzulátuson kialakított szavazóhelyiségbe, közülük 506-an voksoltak.

A bukaresti magyar nagykövetségen regisztrált 94 magyarországi lakos közül 88 adta le szavazatát.

Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete elmondta:

Mindhárom helyszínen vasárnap este 19 óráig folyamatosan fogadták a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok levélszavazatait is.

Mindkét horvátországi és mindkét szlovéniai külképviseleten zavartalanul zajlott a voksolás.

A belgrádi nagykövetségen a 19 órai urnazárásig a névjegyzékben szereplő 54 magyar állampolgár közül 53-an adták le voksukat. Emellett 755 magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgár kérte, hogy a szabadkai főkonzulátuson voksolhasson, közülük 19 óráig 710-en szavaztak.

A zágrábi szavazásról a külképviseleti választási iroda elnöke azt nyilatkozta:

Az eszéki főkonzulátuson 19 óráig 18 választópolgárból 15 leadta a voksát.

A ljubljanai magyar külképviseleten 219 magyar állampolgár jelezte, hogy szavazni kíván, közülük 19 óráig 204 fő szavazott. A lendvai konzulátuson harminc ember adta le a voksát.

Rendkívüli események nélkül zajlott a szavazás Pozsonyban és Kassán.

Pozsonyban a szavazásra 112 választópolgár jelentkezett be, közülük 111-en jöttek el szavazni. Hasonlóképpen zajlott a voksolás Kassán, ahol 20 választópolgár regisztrált a választásra és közülük 19-en adták le szavazatukat.

Nyugodt körülmények között, és nagy érdeklődés mellett, zajlott le a szavazás a prágai magyar nagykövetségen.

A névjegyzékbe az idén 579 magyar állampolgárt vettek fel, ami majdnem kétszázzal több a 2014-ben Prágában voksolók számától. Urnazárásig a bejegyzett szavazók közül 556-an adták le voksukat.

A varsói magyar nagykövetségen 19 óráig a külképviseleti névjegyzékbe bejegyzett 289 magyar állampolgár mintegy 70 százaléka adta le szavazatát. A nap folyamán összesen három szavazó a nemzetiségi listára voksolt, négy levélszavazatot is leadtak.

A krakkói magyar főkonzulátuson előzőleg 332-en kérték a külképviseleti névjegyzékbe vételét, közülük mintegy 98 százaléka leszavazott.

A kijevi magyar nagykövetségen 63-an adták le szavazatukat a 70 regisztrált választóból.

A választás rendben lezajlott. Magyarország kárpátaljai külképviseletein vasárnap megerősített biztonsági intézkedések mellett, nyugodt körülmények között és magas arányú részvétellel folyt le a szavazás.

Az ungvári magyar főkonzulátuson urnazárásig a regisztrált 567 fő közül 482 magyar állampolgár - a szavazók 85 százaléka - szavazott.

Szavazókör az ungvári magyar főkonzulátuson Forrás: MTI/Nemes János

A beregszászi magyar konzulátuson a választói jegyzékben szereplő 2050 magyar állampolgár valamivel több, mint 85 százaléka, összesen 1748 fő adta le voksát.

- közölte Kolláth Erika, a berlini külképviseleti választási iroda elnöke.

Münchenben a főkonzulátuson 5105-en szerepelnek e névjegyzékben, közülük 4527-en voksoltak

- mondta a müncheni küvi elnöke.

A stuttgarti főkonzulátuson a névjegyzékben szereplő 3556 választópolgár közül 3177-en adták le szavazatukat - ismertette a stuttgarti küvi elnöke.

A düsseldorfi főkonzulátuson 1579-en voksoltak a névjegyzékben szereplő 1784 fő közül - nyilatkozta Molnár Evelin, a düsseldorfi küvi elnöke.

A Franciaországban tartózkodó szavazásra jogosult magyar állampolgárok 83,29 százaléka adta le voksát vasárnap a párizsi magyar külképviseleten:

az 1305 regisztrált magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárból 1087-en jelentek meg a szavazáson.

Párizsban egyébként 34 százalékkal több választópolgár kívánt most szavazni, mint négy évvel ezelőtt.

A két spanyolországi szavazókörbe összesen 1256-an választót regisztráltak előzetesen, akik közül 1132-en adták le voksukat.

Madridban 438-an jelentek meg a konzulátus épületében kialakított szavazóhelyiségben, ami 89,2 százalékos részvételi arányt jelent

a külképviseleti választási iroda adatai szerint.

Itt kilenc szavazásra jelentkezőt vettek fel a visszautasítottak jegyzékébe.

Barcelonában 694-en szavaztak, a választási részvétel 90 százalékos volt.

Rómában a szavazásra jelentkezett 740 fő majdnem 92 százaléka élt választási jogával

a Római Magyar Akadémián felállított urnáknál. A milánói főkonzulátuson a regisztrált 638 személynek 88,8 százaléka voksolt.

A hollandiai magyar nagykövetségen a névjegyzékben szereplők mintegy 95 százaléka, 2374 fő voksolt. A hágai szavazás fennakadás nélkül, békésén zajlott.