Egyben is eladható lehet a csődvagyon

Vágólapra másolva!
A kedvezőbb árbevétel reményében a felszámoló egyben is értékesítheti a csődvagyont, a pályázóknak pedig betekintést kell kapniuk a dokumentumokba, mivel az értékesítési pályázaton való részvételt nem lehet a dokumentáció megvételéhez kötni - áll egyebek között abban a kormányrendelet tervezetben, amely az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) honlapján jelent meg.
Vágólapra másolva!

A szeptember 1-től módosított csődtörvény szabályozza a csődvagyon értékesítését, de a részletszabályok megalkotását a törvény a kormányra bízta.

A törvény alapján a vagyontárgyak értékesítésére kiírt nyilvános pályázati felhívást és az árverést a Cégközlönyben kell közzétennie a felszámolónak. A rendelet tervezet megengedi, hogy a felszámoló a saját honlapján, valamely hirdetési adatbázisban, illetve a helyi polgármesteri hivatal hirdetőtábláján is közzé tegye azokat.

A közbeszerzési eljárásoknál bevett gyakorlat, hogy az ajánlatkérők pénzt kérnek a dokumentációért, és csak azok indulhatnak a tenderen, akik megvásárolták a dokumentációt. A vagyont értékesítő pályázatokon is kérhető pénz a dokumentációért, de nem lehet kötelező annak a megvásárlása. Az érintettek ugyanis a helyszínen ingyen megtekinthetik az értékesítés kellékeit.

A felszámoló akár a cégvagyon egészét, akár egy-egy telephelyet egyben is értékesíthet, ha ettől nagyobb bevétel várható. A dokumentációban azonban fel kell tüntetni azt, hogy ha egyben nem kel el a vagyon, akkor eredménytelen lesz-e a pályázat, vagy pedig az értékesítés most már az egyes vagyonelemek eladásával folytatódik.

A felszámolónak az árverésből ki kell zárnia mindazokat a licitálókat, amelyeknek a tevékenysége arra irányul, hogy harmadik személyeket megakadályozzanak a magasabb vételárra történő ajánlat megtételében.