Illetékmentesség - január 31. a határidő!

Vágólapra másolva!
Közeleg az illetékmentességre vonatkozó kérelem benyújtásának határideje. A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda adótanácsadója a legfontosabb tudnivalókat ismerteti. 
Vágólapra másolva!

Az illetéktörvény régóta ismert rendelkezése, hogy a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint az ilyen ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jognak a megszerzése mentes az illeték alól.

Ennek feltétele: ha szerzett ingatlanon a vagyonszerző az illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít, és a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendészeti tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10 százalékát.

A lakóházépítési szándékról a vagyonszerző legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat az állami adóhatóságnál a 09B400-as nyomtatvány kitöltésével.

Négy évről hat évre nőtt

Az illetéktörvény módosítása következtében hatályba lépő átmeneti rendelkezés értelmében azonban, alakóház építésére alkalmas telektulajdon megszerzésével, öröklésével és ajándékozásával kapcsolatos illetékmentességi szabály alkalmazásához a lakóház felépítésére nyitva álló határidő 4 évről 6 évre nőtt.

Vagyis, mindazok, akik a telekszerzéshez kapcsolódó illetékmentesség érdekében lakóház felépítését vállalták 4 éven belül, kérhetik a lakóház felépítésére nyitva álló határidő meghosszabbítását 2 évvel.

Az építésre nyitva álló határidő hosszabbodása mellett további kedvezmény, hogy a kérelem akár a már lejárt határidő esetén is benyújtható, és az esetlegesenkorábbanmegfizetett illetékkülönbözet visszatérítését lehet kérni, tehát a visszatérítés nem automatikusan jár, hanem kérelmezni lehet.

A 2008. október 1. - 2009. május 31. között lejáró határidő esetén 2010. január 31-ig kell benyújtani a kérelmet. Az ezt követően esedékessé váló illetékfizetési kedvezmény igénybevétele esetén a kérelem előterjesztésének határideje a lakóház felépítésére nyitva álló határidő lejáratának napja.

A kérelmet írásban, de minden formai megkötöttség nélkül - tehát nem űrlapon - kell az illetékes adóhatósághoz benyújtani.

Hosszabbítható határidő

Egy másik, szintén átmeneti rendelkezés értelmében, azokban a 2006. október 1. és 2009. május 31. között illetékkiszabásra bejelentett vagy más módon az állami adóhatóság tudomására jutott vagyonszerzési ügyekben, melyekben a vagyonszerző a 2 százalékos illeték-mérték alkalmazása érdekében vállalta az ingatlan 2 éven belüli eladását ,vagy a futamidő végén tulajdonjog-változást eredményező pénzügyi lízingbe adását, a vállalás teljesítésére nyitva álló határidő szintén hosszabbítható, további két évvel, összesen 4 évre.

Ez a hosszabbítás sem automatikus, hanem kérelmezni kell. A kérelem előterjesztésének határideje, ha a továbbértékesítésre nyitva álló határidő 2008. október 1. és 2010. január 15. között járt le, szintén 2010. január 31.

Ebben az esetben is lehet kérni az esetlegesenkorábbanmegfizetett illetékkülönbözet visszatérítését, akárcsak a lakóházépítési illetékmentesség esetében.

Dr. Kovácsné Ihász Anita

Adótanácsadó