Vágólapra másolva!
A kormány az utazásszervező és utazásközvetítő tevékenységről szóló 213/1996-os kormányrendelet módosításával növelné az utazók biztonságát. Szakmai szervezetek ugyanakkor nem támogatják az utazásközvetítők vagyoni biztosítékának bevezetését.
Vágólapra másolva!

Az előzetes javaslatok ellenére a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) mégsem javasolja az utazásközvetítők részére vagyoni biztosíték előírását, helyette felhívja tagjai figyelmét az együttműködési szerződés megfelelő védelmet nyújtó átdolgozására, illetve az együttműködő partnerek gondos megválogatására.

A szakmai szervezet ugyanakkor több finomítást is javasol a rendelet paragrafusaiban, ám ezekről az illetékes kormányzati szervekkel folyó tárgyalások során még nem született megállapodás, a szakemberek vizsgálják a kérdéskört.

A csődök miatt szigorítanának

A változtatásokra az elmúlt időszakban az utazási piac egyes szereplőinek csődje miatt kerülne sor. A kormányzat ugyanis úgy látja, a vagyoni biztosítékok rendszere azért szorul felülvizsgálatra, mert egyes cégek - akár nem valós forgalmi adatok alapján - alulbiztosítottak is lehetnek; mindezt számos külföldön rekedt utas példája is bizonyítja.

A teljes képhez tartozik, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) adatai szerint az ellenőrzés alá vont utazási irodák több mint kilencven százaléka jogkövető magatartást tanúsított, és a kaucióra vonatkozó szabályozás körében eleget tett a jogszabályi előírásoknak.

A valós adatok feltüntetése érdekében a MUISZ illetékeseknek elküldött javaslata is úgy fogalmaz, hogy ha az utazási vállalkozás a részére rendelkezésre álló adatok és vezetett nyilvántartások alapján a tervezett és várható árbevétele legalább tíz százalékkal eltér a vagyoni biztosíték alapjául szolgáló árbevétel összegétől, az utazási vállalkozás köteles öt munkanapon belül lépni.

Ez pedig gyakorlatban annyit jelent, hogy köteles a vagyoni biztosíték összegét az eltérésnek megfelelően módosítani és ennek megtörténtét haladéktalanul igazolni a MKEH-nek. Az ominózus nyilvántartások tekintetében különösen a beszedett előlegállomány összege, foglalások mértéke, tényleges árbevétel az irányadóak.

Tervek és számok

A vagyoni biztosíték minimum összege a MUISZ javaslata szerint a tervezett árbevétel tizenkét százaléka, de minimálisan hétmillió forint lenne. Természetesen, a mértékek függnek az utazási vállalkozó tevékenységétől.

Így például, ha az utazási vállalkozó az utazási csomag összeállításához nem menetrend szerint közlekedési eszköz (charter járat) igénybevételére közvetlenül a közlekedési eszközt biztosító közlekedési vállalattal szerződik, függetlenül az általa igénybevett helyek számától, a minimum összeg a tervezett árbevétel húsz százaléka, de legalább százmillió forint lenne.

További terv, hogy amennyiben az utazási vállalkozás garantált szerződésből származó kötelezettségei a tervezett árbevétel huszonöt százalékát meghaladják, a kaució a tervezett árbevétel húsz százaléka, de minimum ötvenmillió forint lenne.