Vágólapra másolva!
A Thaiföldön meghalt magyar orvos esete kapcsán elindult vizsgálat nyomán akár huszonöt millió forintra is megbüntethetik az utazás szervezőjét, mert egy 2006-os törvény meghatározza e támogatás kereteit, valamint magukat a szankciókat is.
Vágólapra másolva!

Még nem zárult le az idén januárban, egy thaiföldi szálloda medencéjébe fulladt magyar orvos ügyében indított vizsgálat, ám az ügyben akár 25 millió forintos bírságot is kiszabhatnak - tudtuk meg az Országos Gyógyszerészeti Intézetben.

Megkérdezett jogi szakértőnk hangsúlyozta, a vizsgálat még nem zárult le, ám a jogi keretek, pontosabban a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény rendelkezései adottak.

Ezek ugyanis kimondják: a szakmai és tudományos célokat szolgáló rendezvények és programok közvetett, vagy közvetlen formában történő támogatása esetén a támogatásnak mindenkor ésszerű mértékűnek és a rendezvény tudományos célkitűzéseihez képest alárendeltnek kell lennie.

Az is szabály, hogy szakmai és tudományos programokra az egészségügyben, illetve a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátásban közreműködő szakembereken kívül más személy nem hívható meg.

Ajánlott gyógyszerek

Ez annyit jelent, hogy egy orvos valóban meghívható külföldi szakmai konferenciára, sőt, szakmai fejlődésében erre szüksége is van, ám a rendezvénynek valóságosnak, érdeminek kell lenni, mert ellenkező esetben számos kétely merülhet fel a külső szemlélőben.

A médiában időről-időre megjelennek híradások, amelyek párhuzamokat vonnak külföldi konferenciák, illetve a között, hogy az orvos - az orvos-látogatóknak is nevezett ismertetők javaslatára -, melyik gyógyszercég termékeit ajánlja betegeinek.

Jogi szakértőnk hangsúlyozta, kizárólag a törvény rendelkezéseit ismerteti, amelyek egyébként egyértelműek: az ismertetési tevékenységet folytató és az ismertető személy a gyógyszerek, illetve gyógyászati segédeszközök rendelésére és forgalmazására jogosultnak ajándékot, anyagi előnyt, vagy más természetbeni juttatást nem adhat.

Továbbá nem ajánlhat fel és nem ígérhet ilyen előnyt, vagy juttatást, kivéve, ha a felsoroltak csekély értékűek és összefüggenek a gyógyszerek rendelésére, vagy forgalmazására jogosult által folytatott egészségügyi tevékenységgel. Az ismertető pénzbeli juttatást, vagy előnyt semmilyen módon nem adhat, nem ajánlhat fel és nem ígérhet.

Csak másodlagos lehet

A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök bemutatását, ismertetését segítő rendezvényeken az ismertetési tevékenységet folytató, és az ismertető személy által biztosított vendéglátásnak ésszerű mértékűnek, és a rendezvény fő céljához képest másodlagosnak kell lennie.

További szabály, hogy a rendezvényre, illetve a bemutatóra az egészségügyben, illetve a gyógyszerellátásban vagy a gyógyászati segédeszköz-ellátásban közreműködő szakembereken kívül más személy nem hívható meg.

A szakmai és tudományos programokon ismertetés abban az esetben folytatható, ha a közvetett és a közvetlen formában történő ismertetés (konkrét termék alkalmazásával kapcsolatos előadás, termékbemutató tartása, kiállítóhely bérlése) a szakmai, tudományos rendezvény programban jól elkülönül.

Csak közvetlen összefüggésben

Természetbeni támogatás nyújtható az egészségügyi vagy tudományos tevékenységet folytató személy számára szakmai rendezvényeken, tanfolyamokon történő részvételre.

A természetbeni támogatás kizárólag a rendezvényeken történő részvétellel közvetlen összefüggésben felmerülő kiadások (így különösen utazási költség, szállásköltség, részvételi díj) fedezetére szolgálhat.

A gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök ismertetésének e törvényben, illetve a rendeletben meghatározott szabályai megsértése esetén az eljárást a gyógyszerészeti államigazgatási szerv folytatja le.

Huszonötmillióig terjedhet

Az elírások megsértése esetén előírásait megsértette, a gyógyszerészeti államigazgatási szerv ötszázezer forinttól huszonötmillió forintig terjedő összegű pénzbírságot szabhat ki, ráadásul ismételt, vagy súlyos jogszabálysértés esetén megvonhatják a cég termékeitől az ártámogatást, vagy felfüggesztik a forgalmazást.