Ötven évről hetven évre terjesztik ki a zenészek jogvédelmét

Vágólapra másolva!
Az uniós döntés értelmében ötven évről hetven évre terjesztik ki az előadóművészek és a lemezkészítők zenei jogvédelmét, mert az indoklás szerint az előadóművészek számára biztosítani kell a meghosszabbított védelmi időt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság - ír javaslatra - eredetileg kilencvenöt évre terjesztette volna ki a szerzői jogi védelmet, a most elfogadott szöveg tehát végeredményképpen kompromisszumot jelent annak érdekében, hogy megfogalmazása szerint az előadóművészek teljes mértékben kiaknázhassák a meghosszabbított védelmi időt.

Az unió szerint "mindezek érdekében a tagállamoknak biztosítaniuk kell azt, hogy az előadók számára a meghosszabbított idő alatt a hangfelvétel-előállítók és az előadóművészek közötti megállapodások alapján kifizessék a jogdíjak vagy díjazás azon részét, amelyet nem terhel előlegfizetés vagy szerződésben meghatározott levonás."

A most elfogadott rendelkezés lehetővé teszi azt is, hogy azok a művészek, akik lemezkiadókra ruházták át jogaikat, az ötven és hetven év közötti időszakra nézve - bizonyos feltételek fennállása esetén - saját jogukon élvezhessék az új szabályozás előnyeit.

Két éven belül

A szempontok közt szerepel, hogy például azok, akik zenészként huszonévesen alkottak maradandót, hetven fölött hirtelen jelentős jogdíjaktól esnek el. A közös, minősített többségi álláspont szerint a jogvédelemnek lényegében a művész egész hátralevő életében ki kell tartania.

A tagországoknak két éven belül kell beilleszteniük jogrendszerükbe az új szabályokat, egyébként a kiterjesztés ellen szavazott Belgium, a Cseh Köztársaság, Hollandia, Luxemburg, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia is.

Szerzői és szomszédos jogok

A magyar jog rendelkezései alapján szerzői jogi védelem alatt áll más szerző művének átdolgozása, feldolgozása vagy fordítása is, ha annak egyéni, eredeti jellege van.

A szerzői jogi törvényben meghatározott védelemben részesülnek a szomszédos jogi jogosultak, azaz az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók, a rádió- és a televízió-szervezetek, a filmelőállítók teljesítményei, valamint az adatbázisok előállítói.

A jelenlegi szabályozás szerint a szerzői művek védelmi ideje a szerző életében és a halálát követő év első napjától számított hetven évig tart. Szerzőtársak esetén a védelmi időt az utoljára elhunyt szerzőtárs halálát követő év első napjától kell számítani.

Ami a szomszédos jogi teljesítményeket illeti, a jelenlegi szabályozás ötven éves védelmi idejét a hangfelvételek, előadások stb. első forgalomba hozatalát, illetve elkészítését vagy bemutatását, sugárzását követő év első napjától kell számítani; az uniós döntés szerint két éven belül tehát ez az idő hetven évre növekszik.