Fizetési meghagyások: egy hónapon belül végrehajtás indulhat az adós ellen

Szabálytalan parkolás, szabálysértés, új törvénytervezet
Vágólapra másolva!
Már Horvátországban is átvették a magyar fizetési meghagyási eljárások tanulságait, amelyek hatékonyságát támasztja alá, hogy adott esetben a kibocsátást követően már egy hónapon belül megindulhat az adós elleni végrehajtás - derült ki a CompLex Kiadó Ügyvédreggeli elnevezésű rendezvény-sorozatán a Budapesti Közjegyzői Kamara elnökének előadásából.
Vágólapra másolva!

A statisztikák szerint az adósok csak a fizetési meghagyások öt százalékának mondanak ellent és a kibocsátást követően akár egy hónapon belül, a fizetési meghagyás jogerőre emelkedését követően végrehajtás indulhat az adós ellen - mondta el dr. Parti Tamás, a CompLex Kiadó Ügyvédreggeli elnevezésű rendezvény-sorozatán.

A Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke arról is beszélt a "Közjegyzői eljárások a követelések behajtása érdekében, közvetlen bírósági végrehajtás és fizetési meghagyás" című előadásában, hogy a magyar rendszer tanulságait, annak hatékonysága miatt, már Horvátországban is alkalmazzák.

A közjegyzők 2010. június elsejétől végzik a fizetési meghagyások kibocsátását, korábban ez a bíróságok hatáskörébe tartozott. Az eljárások az új rendszerben jóval gyorsabban, olcsóbban és hatékonyabban fejeződnek be.

Ügyvéd, közjegyző: világos különbségek

Elhangzott, Magyarországon Európában egyedülálló módon tisztán hatósági közjegyzői rendszer működik. A közjegyző közokiratot készít, kioktatási, közreműködési kötelezettsége van, és a közokirat elsődleges célja a közvetlen bírósági végrehajtás kiváltása.

Másodlagos célja a permegelőzés, a perelkerülés, a perkönnyítés, hiszen a közokirati bizonyító erő miatt, az abban foglalt tények ellen mindig a másik félnek kell bizonyítania - mondta a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke.

Tipikus esetek

Információink szerint a fizetési meghagyások legtipikusabb esetei a társasházi közös költség-tartozások, közüzemi díjtartozások, felmondott, vagy lejárt kölcsönszerződésből eredő tartozások.

Ha a kérelem tartalmilag és formailag megfelel a törvényben foglaltaknak, a közjegyző elektronikus kérelem esetén három munkanapon belül, szóbeli és formanyomtatványon beadott kérelem esetén tizenöt napon belül köteles kibocsátani a fizetési meghagyást és a kötelezett belföldi címére kézbesíteni.

Az első fél év adatai

A bíróságok tehermentesítése céljából közjegyzői hatáskörbe utalt fizetési meghagyásos eljárás igen népszerű, a statisztika szerint csak 2011. első félévében a közjegyzők országosan, egészen pontosan 310.872 fizetési meghagyást bocsátottak ki.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara statisztikái szerint 2011. első félévében 78.014 esetben rendeltek el végrehajtást jogerős fizetési meghagyás alapján, illetve 2011. első félévében országosan 10.126 darab közjegyzői okirat alapján indult végrehajtási ügyet intéztek el.