Utazásnál óriási segítség az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Vágólapra másolva!
Az Európai Egészségbiztosítási Kártya jogosultja uniós tagállamban történő ideiglenes tartózkodása esetén a magyar egészségbiztosítása terhére ellátást vehet igénybe, a külföldi egészségügyi szolgáltatók pedig csak ezt a kártyát kötelesek elfogadni a magyar biztosítottaktól - hívta fel az [origo] figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértője, aki elmondta: a kártya igénylése költség- és illetékmentes.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság döntése alapján az EGT tagállamai 2004. június elsejétől vezették be az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK), a külföldi egészségügyi szolgáltatók 2006. januártól a magyar biztosítottaktól is csak az EEK-t kötelesek elfogadni.

Az EEK révén olyan ellátások vehetők igénybe, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé váltak; az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása tagállami hatáskörben történik, arról kétség esetén az ellátást nyújtó orvos dönt.

A kártyával csak olyan orvoshoz, rendelőbe, kórházba lehet menni, aki, vagy amely szerződött szolgáltatója az adott ország egészségbiztosítási szervezetének, a szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a kártya nem fedezi, azt a beteg saját maga fizeti.

A kiváltás részletei

A D.A.S. JogSzerviz szakértője rámutatott: a kártya bármelyik egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatán kiváltható. A kártya igényléséhez szükséges egy, az OEP honlapján letölthető nyomtatvány kitöltése, valamint a személyes ügyintézéshez a személyi igazolvány, lakcímkártya, és taj-kártya bemutatása. A kártya igénylése költség, és illetékmentes, és személyes ügyintézés esetén alig vesz igénybe harminc percet.

Természetesen a hatóság lehetővé teszi az elektronikus úton (jelenleg kormány ablakon, régebben ügyfélkapun keresztül), valamint postai úton történő igénylést is, azonban számolni kell azzal, hogy technikailag a kártya kiállítása hosszabb időt vesz igénybe. Jelenleg az EEK három éves, határozott időre szól, mely pozitív változást jelent a korábbi egyéves időtartammal ellentétben, azaz, nem szükséges minden évben megújítani - húzta alá dr. Burján Zsuzsanna.

Abban az esetben, ha a kártyabirtokos magyarországi egészségbiztosítási jogosultsága a kártyán feltüntetett érvényességi idő alatt megszűnik, a kártyát haladéktalanul vissza kell szolgáltatni az azt kiállító egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek. Jogosultság nélkül egy másik tagállamban igénybe vett egészségügyi szolgáltatások költségeiért a szolgáltatás igénybe vevője viseli a felelősséget.

Ellátás a magyar egészségbiztosítás terhére

A kártya jogosultja részére lehetővé válik, hogy uniós tagállamban történő ideiglenes tartózkodása esetén, az érintett tagállam a magyar egészségbiztosítása terhére ellátást biztosítson a számára. Fontos, hogy magyar társadalombiztosítási jogviszony fennállása esetén biztosított a külföldi szolgáltatás is, azaz magánkórházak ellátására nem jogosít fel, ez változatlanul térítést jelent az érintett beteg számára.

Különösen fontos, hogy a kártya alapján a tagállam egészségügyi szolgáltatója (például: kórháza) kizárólag azokat az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtja, melyeket az érintett tagállam jogszabálya egyébként is lehetővé tesz. - mondta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Sajnálatos módon, ha az érintett tagállam joga önrészt, vagy költségtérítést tesz kötelezővé egy egészségügyi ellátás során, úgy az nem rendezhető a kártya terhére, tehát azt a betegnek kell finanszíroznia. Ez utóbbi fedezetéül szolgálhat egyébként az utasbiztosítási szerződés. Mivel tagállamonként eltérő az államilag támogatott ellátások köre, ezért az utazás elején célszerű megnézni, hogy az érintett tagállam számol-e fel önrészt, vagy bizonyos költségeket egy egészségügyi ellátás során. Erre vonatkozóan mind utazási irodán, mind pedig a külügyi képviseleteken keresztül (nagykövetség, konzulátus) is lehet kérni bővebb tájékoztatást.

Az utasbiztosításon nem lehet spórolni

A kártya nem minden kórházi kezelésre nyújt megoldást - utalt rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Bár sokan az utasbiztosításon szeretnének a nyaralás tekintetében spórolni, ám ez rossz megoldás. Ugyanis, az utasbiztosítás több kockázatra nyújt fedezet, nagyobb körben jelenthet megtérülést a szerződő számára, mint önmagában a kórházi kezelés biztosítása. Ugyanis egy poggyászkárral, vagy az úti okmányoknak az eltulajdonításával kapcsolatos költségek rendezhetőek a legtöbb utasbiztosítás terhére.

Az ellátás oka, a gyógyszer, a kártya elvesztése

Az az ellátás okának az adott tagállamban való tartózkodás során kell jelentkeznie, vagy olyan mértékben súlyossá válnia, hogy beavatkozás válik szükségessé. Amennyiben tehát a turista olyan betegségben szenved, amelynek kezelése ráér, esetleg az adott tagállamban is csak előjegyzéssel, várakozással lehet hozzájutni, akkor az ellátás már nem feltétlenül indokolt.

A gyógyszer tekintetében sem egyszerű a helyzet: ha a gyógyszer felírását a kezelőorvos szükségesnek tekinti, és az adott ország biztosítottjainak az a gyógyszertámogatással jár, akkor ugyanolyan feltételek mellett kiváltható, mintha az illető helyi biztosított lenne.

Abban az esetben, ha a Kártya elveszik, ellopják, megsemmisül, vagy olyan mértékben megrongálódik, hogy használhatatlanná válik, ezt a tényt a biztosítottnak haladéktalanul be kell jelentenie az illetékes, a kártyát kibocsátó egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek. Ilyen esetekben a biztosított igazgatási szolgáltatási díj megfizetése ellenében igényelhet új kártyát.