Elektronikus út nélkül nem lehet majd érdemi ügyvédi tevékenységet végezni

Vágólapra másolva!
Minden meg fog változni, elektronikus út nélkül nem lehetséges érdemi ügyvédkedés, hasonlóan a cég- és a fizetési meghagyásos eljárásokhoz - tudta meg az [origo] a Budapesti Ügyvédi Kamarától. A tervek szerint a bírósági beadványok elektronikus továbbítását lehetővé tevő rendszer 2013. január elsejére készül el.
Vágólapra másolva!

Információink szerint az e-perek többször elhalasztott bevezetésére jórészt jövő januártól kerül sor, és az ehhez szükséges fejlesztések már idén februárban megkezdődtek. Általános nyomtatványtervező és -kitöltő programokat vezetnek be büntető és polgári ügyekben is. Lesznek külön eljárásindító és folyamatbeli nyomtatványok.

Ami az ügyvédség számára rossz hír, hogy egyelőre csak ügyfélkapun keresztül történhet a nyomtatványok elérése és benyújtása - tudta meg az [origo] a Budapesti Ügyvédi Kamarától. Ezzel várhatóan "Trabantra" kell cserélni az eddigi ügyvédi elektronikus kártyák kapcsán megszokott sebességet és minőséget.

Az ügyfélkapun keresztül lehetővé válik a bejelentkező személy elektronikus azonosítása, így egy bizonyos idő után remélhetőleg az ügyvédi irodákból is elérhetőek majd a bírói akták ügyvéd számára elérhető tartalmait.

Mindezt egy ügyfélkapcsolati portálon keresztül valósítják meg, mely átlátható, felhasználóbarát, platform-független lesz és rövid válaszidőkkel fog dolgozni. A portálon élethelyzetek, tájékoztatók, eljárások, formanyomtatványok, archív nyomtatványok és anonimizált határozatok lesznek kereshetők és visszajelzést is fog küldeni. A tervekben szerepel egy központi üzenetkezelő modul felépítése is.

A szakemberek várakozásai szerint minden meg fog változni, elektronikus út nélkül nem lehetséges érdemi ügyvédkedés, hasonlóan a cég- és a fizetési meghagyásos eljárásokhoz. A Budapesti Ügyvédi Kamarában ugyanakkor jelezték: az ügyvédi kar - a rendszer majdani első számú külső felhasználója - szívesen tudna meg többet a konkrétumokról és szívesen közvetítené azon sok millió ügyfél érdekét, felhasználói elvárásait, akik pénzéből a rendszer épül, és akik számára a szolgáltatások színvonalát javítani kívánják.

Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára múlt szombaton Balatonalmádiban, a XI. Magyar Jogászgyűlésen elmondta, hogy 2013. január elsejére készül el a bírósági beadványok elektronikus továbbítását lehetővé tevő rendszer. Hangsúlyozta: a tárca folyamatos kapcsolatban áll az Országos Bírósági Hivatallal annak érdekében, hogy akkor kerüljön bevezetésre az elektronikus eljárások rendszere, amikor a bírósági intézményrendszer erre felkészült. Ez várhatóan 2012. június 30-ra nem fog megvalósulni, az erre vonatkozó törvényt az Országgyűlés módosítani fogja.

A digitális technika előnyei

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal korábban elmondta, hogy az egyik kiemelt célkitűzés a hatékonyabb igazságszolgáltatás kialakítása, olyan informatikai alkalmazások létrehozása és bevezetése, amelyek csökkentik a bíróságok adminisztrációs terheit és gyorsítják az ítélkezést. A digitális technika csökkenti a területi egyenlőtlenségeket és az állampolgárok számára az ország minden pontján hasonló színvonalú, gyors és megbízható bírósági ügyintézést tesz lehetővé.

Az EU és a magyar állam társfinanszírozásával megvalósuló projekt megteremti a lehetőséget a bíróságok számára az elektronikusan érkező dokumentumok fogadására és felhasználására, így egyszerűbbé válik az állampolgárok számára az ügyintézés, jelentősen kiszélesednek a bírósági eljárásokban részt vevő emberek és szervek elektronikus kapcsolattartási lehetőségei, továbbá áttekinthetőbbé válik az ítélkezési gyakorlat a bírák, az ügyészek, az ügyvédek, a kutatók, az érdeklődők és a jogkereső állampolgárok számára.

Kétirányú kapcsolattartás

Péntek László, a Fővárosi Törvényszék büntető kollégiumának vezető-helyettese, a projekt operatív bizottságának elnöke pedig arról beszélt, az új rendszer segítségével internetes felületen polgári és büntetőeljárásban is lehet majd joghatályos beadványokat intézni a bírósághoz, de a kapcsolattartás kétirányú lesz, a bíróság is intézhet majd a jogkereső állampolgárhoz elektronikus formában felhívást vagy akár idézést.

Az ügyfelek polgári perben a többi között keresetet, beadványokat, indítványokat, igazolási kérelmeket nyújthatnak be az elektronikus rendszereken keresztül, de büntetőperben is folyhat ilyen módon az eljárási jogok egy részének gyakorlása. Az internetes felület némileg hasonlít majd az adóhatóságnál már megszokotthoz, megfelelő űrlapokat kell kiválasztani, azok kitöltését segíti majd a rendszer, így vélhetően nagyságrendileg csökken a hibás beadványok és az ezzel összefüggő hiánypótlások száma.