Hitelszerződések: a hitelintézeti törvény "leronthatja" a Ptk. általános szabályait

Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz szakértőinek tapasztalata alapján számos ügy, eset árulkodik arról, hogy a tisztességtelen szerződési feltételekre hivatkozó és a szerződést magát megtámadni kívánó magánszemélyek nem számolnak egy dologgal. Dr. Nyilas Anita szerint ez pedig nem más, minthogy létezik egy speciális jogszabály, mely leronthatja az általános szabályok (Ptk.) érvényesülését: a hitelintézeti törvény.
Vágólapra másolva!

Többen a polgári jog általános szabályai, azon belül is a tisztességtelen szerződési feltételek jogintézményét tartják megfelelő hivatkozási alapnak a bankok megtámadására. Ám a bankoknak meghatározott esetekben joguk van egyoldalúan módosítani a szerződést - hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A kölcsönszerződések sajátossága pedig nem más, minthogy esetükben a többi szerződéshez képest nagyobb számban fordulhatnak elő kockázati tényezők, előre nem kalkulált körülmények. A banki hitelezési folyamatra ugyanis, hatással bírnak a gazdaságban bekövetkezett egyes változások.

Erre a kölcsönszerződés megkötésekor a bank felhívja az ügyfél figyelmét, ugyanakkor az ügyfél által aláírt szerződés utal a vonatkozó üzletszabályzatokra és hirdetményekre, amelyek jogalapot adhatnak a banknak a szerződés egyoldalú módosítására. Sok esetben az ügyfelek elsiklanak a szerződésben megtalálható rendelkezések átolvasása felett, azonban annak aláírásával azokat tudomásul veszik, és elismerik, utólag azonban, annak tartalmának megtámadására, sajnos nincs lehetőség - mondta dr. Nyilas Anita.

A hitelintézeti törvény szerepe

Azok, akik a tisztességtelen szerződési feltételekre hivatkozva kívánják megtámadni a szerződést, nem számolnak azzal, hogy létezik egy speciális jogszabály, mely leronthatja az általános szabályok (Ptk.) érvényesülését, ez pedig a hitelintézeti törvény.

Tekintettel arra, hogy a bankoktól nem várható el, hogy a szerződés megkötésekor előre lássák a későbbiekben esetlegesen bekövetkező kockázatokat, a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény meghatározza az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét és alkalmazásának legális módját - hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A szerződéskötés időpontjában érvényes kamat, jutalék, díj, költség megváltoztatásának feltételeit tehát a kölcsönszerződés, az üzletszabályzat vagy hirdetmény, illetve a fenti jogszabály is tartalmazhatja. Az üzletszabályzatot és hirdetményt megtalálhatjuk a bank honlapján, illetve bármely bankfiókban közzétéve.

Lista az egyoldalú kamatmódosításra

A kölcsönszerződés megkötésével egyidejűleg a bank által átadásra kerül ugyanakkor a magatartási kódex, amely szabályzathoz a bankoknak teljes mértékben meg kell feleltetniük az eljárásukat. A kódex rendelkezik az egyes díjtételek megváltoztathatóságának indokairól, illetve tartalmazza az úgynevezett Ok-listát, amely az egyoldalú kamatmódosításra okot adó körülményeket sorolja fel.

Az egyoldalú szerződésmódosítás tehát csak akkor tisztességtelen, ha azt a pénzintézetek a fenti szabályzatokban felsorolt indokoktól eltérő okokra hivatkozva hajtják végre. Ebben az esetben van tehát lehetőségünk a sikeres igényérvényesítésre. Amennyiben eljárásukban jogszerűtlenség nem fedezhető fel, úgy sajnos nincs jogalapja a peres eljárásnak. Mielőtt tehát pereskednénk, mindenképpen olvassuk át figyelmesen a kölcsönszerződésünket és vizsgáljuk meg a fent említett szabályozó eszközöket.

Ha a bank ellen nincs tehát lehetőségünk jogi úton fellépni, terheink mérséklésére csak az a lehetőségünk maradt, hogy az állam és a bank által, a törlesztő részletek okozta terhek csökkentését célzó programjait figyelemmel kísérjük, és megragadunk minden olyan ajánlatot, amely a törlesztő részletek mérséklésének lehetőségét hordozza, vagy a kölcsönszerződés futamidejének átütemezését, illetve egyéb fizetési könnyítést tesz lehetővé - összegezte dr. Nyilas Anita.