A válási mediáció megoldás lehetne a válóperek helyett

Vágólapra másolva!
Az évekig tartó, pereskedéssel járó válás nemcsak a szülőket viseli meg lelkileg, anyagilag, hanem a gyermekeket is.  A permegelőző professzionális konfliktuskezelés, egyezségközvetítés, más néven a családi, vagy válási mediáció kiváló alternatíva az egész családot érintő feszültség csökkentésére, a szétszakadással járó anyagi terhek minimalizálására - mondta el az [origo]-nak Pálfalvi Ildikó, akkreditált igazságügyi mediátor.
Vágólapra másolva!

A tájékozatlanság, a berögződött szokások, a döntés áthárítása egy harmadik személyre, ügyvédre, bíróra, aki reményeink szerint az "érdekeinket" képviseli, sokkal kényelmesebb és elegánsabb megoldásnak tűnik, mint kezünkbe venni a sorsunkat, szembe nézni önmagunkkal, a párkapcsolati kudarcunkkal és közösen megkeresni a lehetséges legjobb megoldást mindannyiunk számára - fejtette ki Pálfalvi Ildikó.

Családi, válási jogvitákban a "szemet-szemért" elv, a másik alapos megleckéztetése, a későbbiek folyamán sokszorosan megbosszulja magát, éppen akkor, amikor mi szorulnánk segítségre. Tehát, érdemes szemléletet váltanunk, feladnunk rossz beidegződéseinket mindannyiunk érdekében.

Pereskedni hosszú és stresszes eljárás

Kutatások szólnak arról, hogy a válással járó tartós stressz, a félelem az új élethelyzettől, a kudarc feldolgozatlansága, milyen ártalmas a szemben álló felek egészségére és környezetére, milyen krónikus betegségeket idéz elő. Azoknál a gyermekeknél, ahol a szülők válása hosszú évekig tart, mindennaposak az ellenségeskedések, jóval gyakoribb az agresszív, deviáns magatartási probléma, tanulási nehézségek, depresszió vagy lelki betegségek kialakulása, ami hatással lehet felnőtt korukra.

A hajléktalanok mintegy háromnegyede férfi, akiknek 60 százaléka a válás következtében került az utcára. Sokan fel sem mérik döntésük súlyát érzelmileg túlfűtött állapotukban, amikor a válás mellett döntenek, hogyan fogják megoldani életüket egzisztenciálisan. A bíróságon, a tárgyalóteremben nincs idő mérlegelni, vagy az egyik fél mond le mindenről a másik javára a tortúra befejezésének érdekében, vagy a bíró dönt valaki javára.

Az esetek túlnyomó részében az anya és a gyermekek védelmében, az apák kerülnek ajtón kívülre, ahonnan a munkahely elvesztésén és az alkoholizmuson keresztül vezet az út az ellehetetlenülésbe.

Miben segít a válási mediáció?

A válási mediáció, permegelőzés célja, ha a párok eldöntötték, hogy elválnak a gyors és békés válás elősegítése, minél gyorsabban megállapodjanak a gyermekelhelyezés, - láthatás, -tartásdíj és a további nevelést és gondozást érintő kérdésekben, szabályokban.Manapság, amikor adóságokat, hiteleket osztunk el vagyonmegosztás címen, fontos kérdés a lakhatás megoldása, annak érdekében, hogy senki se kerüljön az utcára a válása miatt. A mediátor kreatív megoldásokra sarkalja a feleket a mindahányuk számára legjobb és kivitelezhető megoldások megtalálása érdekében.

Pálfalvi Ildikó rámutatott: nincs perköltség, ügyvédi munkadíj, jutalék, szakértői díj, illetékek, egyéb járulékos kiadások, évekig tartó bíróságra járkálás, stressz, eszkalálódott kapcsolat stb. A mediációs eljárásnak csak munkadíja van, ami a peres eljárásnak csupán töredéke, mintegy 5- 10 százaléka. További szempont, hogy rövid időn belül lezárul, 1-3 ülés alatt a szülők békésen megegyeznek további életük külön-külön mederben való folytatásáról, a gyermekeket érintő kérdésekről, amit okiratba foglalunk. A szülők megegyezésüket beadják az illetékes bíróságra, ahol rövid időn belül kimondják a válást, a megállapodást pedig jogerőre emelik.

A gyermekelhelyezés és a láthatás kérdései

Mediációban a felek közösen mérlegelik és döntenek arról, hogy a gyermek testi-lelki -szellemi fejlődése, anyagi biztonsága, melyik szülőnél lesz a leginkább biztosítva, illetve a gyermek melyik szülőnél maradna szívesebben. Ezzel a közös megegyezéssel az együttműködésük is szorosabbá válik, ami által a gyermek nagyobb szeretetben nő fel, mint egyébként. Senkinek sem sérülnek az érdekei - húzta alá az akkreditált igazságügyi mediátor.

A mediátor felkészíti a szülőket mentálisan, sőt stratégiát dolgoztat ki velük, olyan előre nem látható élethelyzetekre is, ami szoros együttműködést kíván a szülőktől például egy hírtelen jött baleset, betegség, anyagi gond, külföldi munkahely vagy egy új kapcsolat megjelenése. Az esetek többségében ez az a pont, amikor a válás következményei életszerűvé válnak, a szülők rádöbbennek, hogy feloldhatatlannak tűnő konfliktusaikat a kommunikáció, konfliktuskezelés, vagy alkalmazkodó képességük hiánya okozta, amin együtt tudnak javítani, és visszavonják a válást.

Közvetítésben a szülők közösen döntik el, hogy az apa vagy anya mikor találkozzon a gyerekekkel hétközben, hétvégén, a nyári, őszi, téli szünetben és az ünnepek alatt. Meghatározzák, hogyan mennek a szülők szülői értekezletre, miként tartják a kapcsolatot az iskolával, óvodával, pedagógusokkal, és ami a legfontosabb egymással. A nagyszülők se maradnak ki. Közvetítésben ügyelnek a nagyszülők jogaira is, mindkét nagyszülő egyenlő arányban részesül az unokák láthatásából, a nyaralások és ünnepnapok élvezetéből, senki sem szorulhat hátrányba.

Évekre előre "lekottázzuk", azaz dátumszerűen leírjuk a kapcsolattartást, hogy tervezhető lehessen a szülők számára is a magánélet. Ha valamilyen változás történik, akkor a megállapodást közösen módosítjuk. Az okiratban röviden, világosan, érthetően a félreértések elkerülése miatt határozunk meg mindent - mutatott rá Pálfalvi Ildikó.