A kamarához is megérkezett a Lippai-ügy végrehajtójának felfüggesztése

Vágólapra másolva!
Megérkezett a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarához a fegyelmi bíróságnak azon végzése, amely az úgynevezett Lippai-ügy végrehajtóját, Zoltán Ákost nem jogerősen felfüggesztette hivatása gyakorlásából. A kamara elnökségi titkára, Schmidt Zoltán az [origo]-nak elmondta: bár a végzés ellen fellebbezéssel élhet az érintett végrehajtó, ám tevékenységét egyelőre nem végezheti, így az ügyek ellátására a kamara tartós-helyettest nevez ki; a procedúra jelenleg folyamatban is van.
Vágólapra másolva!

Az [origo] is figyelemmel követte az elmúlt időszakban azt az ügyet, amelyben Lippai László színművész ötmilliós Honda CR-V-je, amely egy 30 ezer forintos bírságból kamatokkal és illetékekkel 61 ezer forintosra duzzadt adósság miatt került kalapács alá. A gépkocsit végül 570 ezer forintért vitte el a vevő.

A tavalyi év végén a kamara rendkívüli sajtótájékoztatón informálta a közvéleményt a kirobbant botrányról, akkor a kamara elnöksége titkára, Schmidt Zoltán elmondta, az ügyben a felügyeletet ellátó Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is haladéktalan tájékoztatást kért, a kamara pedig bekérte az iratokat az érintett végrehajtótól.

Schmidt Zoltán megkeresésünkre a következőket közölte: megérkezett a fegyelmi bíróság felfüggesztő végzése, a kamara ezt a tényt tudomásul vette. A végzés nem jogerős, ellene fellebbezéssel lehet élni, ám a jogszabály szerint ettől függetlenül, a tevékenység nem végezhető tovább, azzal le kell állni.

Ennek okán a kamara tartós-helyettest nevez ki Zoltán Ákos helyett, ez a procedúra jelenleg folyamatban van. A végrehajtási törvény szerint a bíróság szóbeli, illetve írásbeli figyelmeztetésben, továbbá pénzbírságban részesítheti a végrehajtót, a legsúlyosabb büntetésként pedig hivatalvesztéssel is sújthatja. Végrehajtó felfüggesztése egyébként nagyon ritka, nem mindennapos a kamara életében - utalt rá a kamara elnökségi titkára.