Júliustól már 0,5 ezrelékes véralkoholszintnél büntetőeljárás indul

Vágólapra másolva!
A júliusban hatályba lépő új Büntető törvénykönyv a jelenlegi 0,8 ezrelékes szabálysértési határt 0,5-re fogja leszállítani. További változás lesz, hogy míg jelenleg az alkohol fogyasztásából származó befolyásoltság mértékét vizsgálják a bíróságok, az új jogszabályok szerint mérlegelés nélkül ittasnak kell tekinteni azt, akinek a szervezetében a véralkohol szintje a 0,5 ezreléket meghaladja. Nem lesz tehát mód arra, hogy egy esetleges orvos szakértői vizsgálat eredménye alapján bizonyítsa az érintett, hogy nem hatott az adott alkoholos befolyásoltság hátrányosan szervezetére - mondta el összegezte az [origo]-nak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Nyilas Anita elöljáróban rámutatott, hogy az ittas vezetés napjaink egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági problémája. Az ittas vezetés veszélyességét tovább fokozza, hogy az ittas vezetők többsége általában a megengedett sebességet is túllépi.

Sokak szerint, csekély mértékű alkohol fogyasztása nem számít, a gyakorlat azonban ezt sokszor megcáfolja, ugyanis az alkohol, kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat válthat ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása), melyek veszélyeztetik a biztonságos közlekedésre alkalmasságot.

Az ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés bűncselekménye megelőzésének szükségességéhez kettős jogi érdek fűződik. Egyrészt a közlekedés biztonságának megóvása, másrészt az élet és a testi épség védelméhez fűződő érdek - hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A vezető felel állapotáért

Tekintettel arra, hogy az alkohol csökkenti a koncentráló-, és reakció képességet, a beszámítási képesség ezekben az esetekben nagymértékben korlátozott, vagy teljességgel hiányzik. A büntetőjog azonban ezt a kóros elmeállapotot nem tekinti a beszámítási képességet kizáró vagy korlátozó tényezőnek, amely esetben mentesülhetne a járművezető a felelőssége alól. A vezető ugyanis az állapotáért felelőssé tehető, tekintve, hogy az ő szándékától függ az alkoholfogyasztás, illetve annak mértéke.

A szeszes italtól vagy egyéb szertől befolyásolt állapot, a jármű vezetőjét a biztonságos vezetéséhez szükséges képességében károsítja, mellyel veszélyezteti a közlekedés egyéb résztvevőit is, így ebben az esetben bűncselekmény valósul meg. A szeszes italtól befolyásolt állapot, olyan állapot, amikor a véralkohol-koncentráció foka, illetve a klinikai tünetek értékelése alapján megállapítható, hogy a járművezető nem képes a biztonságos vezetésre.

Akár egy év is adható

Az alkohol-koncentráció 0,8 ezrelék értékszintjét meghaladó mennyiség esetén, az emberi cselekvőképesség bizonyos mértékű korlátozottsága már kimutatható. A járművezetőnél ez a hatás jelentkezhet a reflextevékenység lassulásában, kézremegésben, látászavarban, egyensúlyzavarban, amelyekhez társulhat gátláscsökkenés, önfegyelemhiány.

Az alkoholtól befolyásolt állapot, azonban hosszabb folyamat, mely több stádiumból áll. A vezetés során tehát, a befolyásoltság utolsó fázisában már előfordulhat a figyelőképesség visszaesése, a fáradtságérzet is. Amennyiben az alkohol-koncentráció a 0,8 ezrelékes szintet eléri, ebben az esetben bűncselekményről beszélünk, amely akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető - figyelmeztetett dr. Nyilas Anita.

Jog, posztalkoholos állapot, ezrelékek

Ha a közlekedésben részt vevő járművezető véralkohol-értéke 0,51 és 0,80 ezrelék közé esik, ez az érték általában még nem érinti a biztonságos vezetésre való képességet. Ilyen esetben az elkövető szabálysértési felelőssége állapítható meg.

Meg kell említeni továbbá, hogy létezik az úgynevezett posztalkoholos állapot, amelyet a bírói gyakorlat dolgozott ki. Ez az állapot az alkoholos befolyásoltságot követően jelentkezik ugyan, de a közérzetet még károsan befolyásolhatja. Az elfogyasztott alkohol "maradványtünetei", hétköznapi szóhasználatban a "másnapos" állapot tünetei befolyásolhatják a járművezető biztonságos vezetésre alkalmasságát. Akár ez az állapot is megalapozhatja a szabálysértést.

A júliustól életbe lépő Btk.-ban, az eddigi 0,8 ezrelékes szabálysértési határt 0,5-re fogják leszállítani. További változás lesz, hogy míg jelenleg az alkohol fogyasztásából származó befolyásoltság mértékét vizsgálják a bíróságok, az új jogszabályok szerint mérlegelés nélkül ittasnak kell tekinteni azt, akinek a szervezetében a véralkohol szintje a 0,5 ezreléket meghaladja. Nem lesz tehát mód arra, hogy egy esetleges orvos szakértői vizsgálat eredménye alapján, bizonyítsuk azt, hogy nem hatott az adott alkoholos befolyásoltság hátrányosan szervezetünkre - húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.