Nem lehet gond, ha utasbiztosítás és európai egészségbiztosítási kártya is van

Vágólapra másolva!
Bár az utasbiztosítás az ellátások költségeit csak a biztosítási összeg erejéig vállalja megtéríteni, ám a szolgáltatások széles körét biztosítja. Az egészségbiztosítási kártyának viszont az a nagy előnye, hogy a szükséges ellátások költségeit, tekintet nélkül az árra, megtéríti a károsultnak. A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a legmegnyugtatóbb talán az lehet, ha mindkét szolgáltatást biztosítja maga számára az utazó.
Vágólapra másolva!

A magyar társadalombiztosítás nyújtotta szolgáltatások külföldön nem vehetőek automatikusan igénybe - mondta el elöljáróban dr. Nyilas Anita, aki rámutatott: sokan nem tudják, hogy létezik egy úgynevezett európai egészségbiztosítási kártya, amelynek kiváltása ingyenes, és minden érvényes társadalombiztosítással rendelkező EU-s állampolgároknak jár.

A kártyával rendelkezők a 27 tagállamban, illetve Svájcban, Norvégiában és Izlandon is igénybe vehetik az egészségügyi ellátásokat, ugyanúgy, mint az adott ország állampolgárai. Ezt garantálja ugyanis az Európai Unió területén érvényes társadalombiztosítási ellátásokról szóló 1408/71-es EGK Rendelet egyik alapelve, az egyenlő elbánás elve.

A kártya előnye, hogy a szükséges ellátások költségeit, tekintet nélkül az árra, megtéríti a károsult számára. Van azonban számtalan szolgáltatás, amelyre a kártya nem nyújt fedezetet - húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Amikor nem kell megelőlegezni a költségeket

A kártya birtokában, Horvátországban kizárólag sürgősségi ellátás esetén nem kell megelőlegeznünk az ellátás költségeit, míg Belgiumban, Franciaországban és Luxemburgban valamint, bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban, úgynevezett visszatérítéses rendszer működik. Ezekben az országokban az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülő személy köteles megelőlegezni. Az illetékes biztosító a hatályos tagállami jogszabályok alapján visszatéríthető összeget utólag téríti meg, számla alapján.

További korlátok, hogy a kártyát csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltató fogadja el, az adott állam társadalombiztosítási szolgáltatója által nyújtható ellátások igénybevétele esetén, és az adott tagállamban biztosítottak által is fizetendő önrészekre, vagy kötelező hozzájárulásokra a kártya nem nyújt fedezetet - mondta dr. Nyilas Anita.

Mi a sürgős és szükséges ellátás?

Fontos tisztázni, hogy melyek minősülnek, sürgős és szükséges ellátásoknak, mely esetekben a kártya felhasználható. A helyi jogszabályoktól függetlenül sürgős és szükséges ellátásnak minősül az Európai Bizottság szerint, például a terhesség vagy szülés, a dialízis kezelése és az oxigénterápia. Azok a szolgáltatások, amelyeket előjegyzés mellett lehet igénybe venni, nem finanszírozhatóak a magyar társadalombiztosítás terhére. Spontán megbetegedés esetén, mint a gyomorrontás, vakbél-gyulladás, baleseti sérülés vagy fertőzés, igénybe vehető az orvosi ellátás a kártya ellenében.

Tekintettel arra, hogy külföldön gyakoribbak a magánrendelők, illetve több helyen eléggé beszűkült a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, érdemes megfontolni, nem járnánk-e jobban egy utasbiztosítás megkötésével. Baleset esetén ugyanis, a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás. Az utasbiztosítás ellenben, megfelelő csomag megkötése esetén fedezi a sérült hazaszállítását a szerződésben meghatározott összegig - hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Az utasbiztosítás szabályai

Az utasbiztosítások nagyon sok mindent foglalhatnak magukban, már az alapcsomag is tartalmazza például a poggyászbiztosítást, a balesetbiztosítást, és az esetleges orvosi költségek megtérítését is. Az utasbiztosítások egy meghatározott limitösszeggel kötődnek meg, a limitösszeg természetesen a biztosítás díjának növekedésével arányosan nő. Ez azt jelenti, hogy a meghatározott összeghatárig fedezi a kiadásokat a biztosítás.

Az utasbiztosítás előnye, hogy az megköthető minden magyar állampolgárra, függetlenül attól, hogy van e társadalombiztosítása. A biztosítás minden egészségügyi intézmény szolgáltatására kiterjed, nincs különbség, magán-, illetve állami intézmény között.

A legtöbb biztosító a választott csomagtól függően teljes körű, 24-órás, magyar nyelvű asszisztencia-szolgáltatást nyújt. Az asszisztencia-szolgáltatás megszervezi a bajbajutott személy mentését, orvosi ellátását, kapcsolatot tart az orvossal, kórházzal, konzíliumot biztosít, tolmácsol, értesíti a hozzátartozókat, szükség esetén pénzsegélyt továbbít, lehetővé teszi a tartósan kórházban fekvő sérült rokoni látogatását, segítséget nyújt sérült személygépkocsi hazahozatalához bármely ország nyelvén, és még sorolhatnánk.

Széles a szolgáltatások skálája

Az utasbiztosítás kiterjedhet továbbá a poggyászunk biztosítására is, az úti poggyász vagy úti okmány ellopása vagy sérülése esetére, poggyász késedelmes megérkezése esetén kártérítés fizetésére, jogvédelmi biztosításra (óvadék és ügyvédi költségek kifizetése), felelősségbiztosításra, harmadik személynek okozott kár esetén. Széles tehát az utasbiztosítás keretei között nyújtott szolgáltatás skálája, természetesen csak a választott és kifizetett konstrukció keretein belül, az üzletszabályzatban, szerződési feltételekben szabályozottaknak megfelelően. Azokat érdemes tehát a megkötés előtt áttanulmányozni.

Mérlegelnünk kell tehát, melyik lehetőség nyújtana számunkra megnyugtatóbb szolgáltatást. Az egészségbiztosítási kártya nagy előnye amellett, hogy ingyenes, az hogy a szükséges ellátások költségeit, tekintet nélkül az árra, megtéríti a károsultnak, míg az utasbiztosítás a szolgáltatások széles köre mellett azonban az ellátások költségeit csak a biztosítási összeg erejéig vállalja megtéríteni. Dr. Nyilas Anita úgy látja, talán érdemes lenne mindkét szolgáltatást igénybe venni, hogy az érintettek korlátok nélkül élvezhessék a nyaralásukat.