Ezek a gyerekek biztonságát célzó legújabb KRESZ-szabályok

Vágólapra másolva!
Május elsejétől a KRESZ egyes rendelkezéseit módosították, illetve kiegészítették, ennek indoka az volt, hogy a közelmúltban megszaporodtak a közúti közlekedésben előforduló gyermekeket érintő balesetek. A KSH egy felmérése szerint, az utóbbi években több mint 1500 tizennégy év alatti gyermek szenvedett ebből kifolyólag sérüléseket, évente. A szabályok szigorítására a gyermekek védelme érdekében volt szükség - húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A KRESZ bevezeti a gyermekszállító autóbusz fogalmát, amely minden olyan nem menetrend szerint közlekedő jármű, amelyen gyermeke és felnőtt kísérőik utazhatnak - fejtette ki dr. Nyilas Anita.

A gyermekeket szállító autóbusz, illetve iskolabusz elején es hátulján el kell helyezni egy legalább 40x40 cm méretű fényt kibocsátó vagy megvilágított táblát, amely arra figyelmeztet, hogy az álló járművön, illetve annak közvetlen közelében gyermekek vannak, illetve bukkanhatnak fel.

Az így megjelölt úttesten álló autóbuszt - a gyermekek be- es kiszállásának, illetve az autóbusz mindkét oldali első es hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével jelzett időtartamában - kikerülni, és az autóbusz mellett - a párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úttesten - elhaladni tilos.

Bizonyos alkalommal már tilos megelőzni az autóbuszt

A korábbi szabályozások alapján, a fentiek szerint megjelölt autóbuszt kikerülni vagy mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel lehetett. A hatályos szabályozás tehát az autóbusz előzését már egyértelműen tiltja. A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint azért fontos ez a szabályozás, mert a statisztikák alapján, a legtöbb gyalogosgázolás akkor történik, amikor a gyalogos a jármű takarásából lép ki.

Az iskolabusszal való közlekedés szabályai kiegészülnek továbbá a gyermekszállítás megjelölésének kötelezettségére, mind a tábla, mind pedig felirat formájában. A gyermekszállító buszok a jövőben megállhatnak a menetrend szerint közlekedő autóbuszok megállóiban is.

Azon szabály, mely szerint lakott területen belül a járművek vezetői kötelesek az elindulási szándékot jelző, menetrend szerint közlekedő autóbusznak, trolibusznak a megállóhelyről való elindulását, lassítással, illetve szükség esetén megállással is lehetővé tenni, annyiban változott, hogy a szabályozás tárgyát épező járművek kiegészültek az iskolabusszal, illetve a gyermeket szállító autóbusszal. A járművek vezetői továbbra is kötelesek meggyőződni az elhaladás veszélytelenségéről.

A kiegészítő jelzőtábla

Fontos változás, hogy a gyermekekre figyelmeztető tábla alatt elhelyezett kiegészítő jelzőtáblán megjelölt távolságon belül, amennyiben közúti jelzésből más nem következik, legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni. Ez leginkább olyan területeken lesz fellelhető, ahol fokozattan számítani lehet gyermek úttestre lépésével, tehát főleg a közoktatási intézmények környékén.

Fenti szabályok betartása nem csak a baleset elkerülése miatt fontos, hanem a magas összegű pénzbírság miatt is - mutatott rá dr. Nyilas Anita. A szabályt megsértő ugyanis a cselekmény súlyosságától függően, ötezertől százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Természetesen, amennyiben a szabályok megsértése személyi sérülést is okoz, abban az esetben már bűncselekmény is megvalósulhat, tehát sokkal komolyabb szankciókra lehet számítani. A rendőrség egy hónapos moratóriumot biztosít a szabályok átvételéhez, amely idő alatt csak figyelmeztetéssel fog élni - hívta fel végül a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.