Vágólapra másolva!
Nem csupán a külföldi, hanem már a belföldi utazás esetén is, külön szabályok vonatkoznak az állat szállítására - hívta fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Fontos, hogy nem csak a kiutazás, hanem a hazaérkezés előtt is tájékozódni kell a tennivalóinkról, bizonyos országokban ugyanis ezt szigorú szabályok övezik körül - hangsúlyozta dr. Nyilas Anita.
Vágólapra másolva!

Az egyik legfontosabb elvárás a témakörben, hogy az állat rendelkezzen veszettség elleni oltással. Ezt természetesen minden esetben bizonyítani kell, így tehát szükséges, hogy az állat orvosi könyve mindig nálunk legyen.

Emellett az állatoknak a tömegközlekedési eszközön jegyet szükséges váltani, és azon kizárólag szájkosárral szállíthatóak. A vasúti közlekedésben pedig létezik egy úgynevezett élőállat viteldíj, mely költséggel a gazdának szintén számolnia kell - mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Gondosan kell eljárni

A külföldi nyaralás megtervezésekor, mind a szállások kiválasztásánál, mind pedig az utazás megszervezésénél gondosabban kell eljárnunk, amennyiben háziállatunkat is magunkkal kívánjuk vinni. Ezért fontos tudnunk az ehhez kapcsolódó fontosabb szabályokat is.

Az állatvédelmi törvény rendelkezései szerint, az állat szállítása során úgy kell eljárni, hogy az az állatnak az ne okozzon fájdalmat, szenvedést vagy sérülést, tovább biztosítani kell az állat élettani szükségletei kielégítéséhez szükséges feltételeket, viselkedési igényeire pedig figyelemmel kell lenni.

Fontos, hogy olyan szállítóeszközön szállítsuk az állatot, amely annak sérülést nem okozhat, és megvédi az időjárás káros hatásaitól.

Külföldi utazás és állatútlevél

Az élő állat közúton, vasúton, vízi úton, illetve légi úton történő szállításának részletes szabályait külön jogszabály, nemzetközi viszonylatban nemzetközi egyezmény állapítja meg. Az állat külföldre történő utaztatásához elengedhetetlen az állatútlevél megléte - emelte ki dr. Nyilas Anita.

Az útlevél, az egész Európai Unióban elismert igazolásként szolgál arra, hogy a háziállat megkapta a veszettség elleni védőoltást, továbbá arról, hogy az állat előzőleg milyen orvosi kezelésben, ellátásban részesült. Unión kívüli országok pedig mindemellett további feltételek támaszthatnak.

Az országonkénti sajátosságokról, a Magyar Állatorvosi Kamara oldalán kaphatunk részletes tájékoztatást. Továbbá fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk az illető ország vonatkozásában a megfelelő honlapon, követségen, repülőtársaságnál stb. az aktuális feltételekről.

Állatorvosnál igényelhető

Az állatútlevelet egyébként az állatorvosoknál lehet igényelni. Az állatútlevél kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. Az útlevél feltétele, hogy az állat azonosítható legyen, erre szolgál a microchip implantátum, mellyel 2013. január 1-től a négy hónaposnál idősebb eb ellátása kötelező.

A legtöbb közlekedési társaság szinte minden állat szállítását lehetővé teszi, valamilyen formában, repülőn ez a lehetőség általában korlátozódik kutyára, vagy macskára, bizonyos esetekben ezt a lehetőséget ki is zárják.

Hazaérkezés előtt is tájékozódni kell

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint fontos, hogy nem csak a kiutazás, hanem a hazaérkezés előtt is tájékozódni kell a tennivalóinkról. Bizonyos országokban ugyanis ezt szigorú szabályok övezik körül. A keleti régió országaiból, például Oroszországból, Macedóniából csak veszettségi vizsgálatot követően érkezhet vissza az állat, megelőzendő ezzel, annak továbbterjesztését.

Igen komoly döntést kell tehát meghoznunk, nyaralás előtt, vigyük-e magunkkal kedvenceinket, vállaljuk-e az ezzel kapcsolatos bonyodalmakat. Azzal is számolnunk kell, hogy az állatot olyan betegség is megtámadhatja külföldön, amely Magyarországon nem is létezik.

Amennyiben úgy döntünk, hogy háziállatot választunk úti társként, úgy nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy amennyiben nem törődünk állatunkkal, akár állatkínzás bűncselekménye is megvalósulhat. A nagy meleg és a nem megszokott környezet ugyanis nem biztos, hogy kedvenceinknek jót tesz - figyelmeztetett dr. Nyilas Anita.