Döntési segítséget kapnak a belátási képességeikben korlátozott személyek

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés döntése értelmében a támogatott döntéshozatal során a cselekvőképesség korlátozása nélkül kap döntési segítséget a belátási képességében korlátozott személy. A támogató kirendelésére kétféle módon kerülhet sor, a támogatott személy kérelmére vagy a bíróság megkeresése alapján. A támogató kirendeléséhez a támogatott személy egyetértése mindig szükséges feltétel.
Vágólapra másolva!

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (új Ptk.) a döntéshozatalukban akadályozott nagykorú személyek számára a cselekvőképesség korlátozásán túl egyéb jogintézményekről is rendelkezik, így utal a támogatott döntéshozatal lehetőségére.

Nem tartalmazza azonban a támogatott döntéshozatal részletes szabályait, mert e jogintézmény keretében a cselekvőképesség korlátozására nem kerül sor. A támogatott döntéshozatal alkalmazása érdekében ezért új, önálló törvény megalkotása vált szükségessé.

A támogatott személy egyetértése szükséges

A támogatott döntéshozatal célja - a cselekvőképesség korlátozása nélkül - a belátási képesség kisebb mértékű csökkenésével élő személy számára döntési segítség biztosítása. A támogató kirendelésére kétféle módon kerülhet sor: a támogatott személy kérelmére vagy a bíróság megkeresése alapján.

A támogató kirendeléséhez a támogatott személy egyetértése mindig szükséges feltétel. A támogató kirendelése történhet általános jelleggel vagy meghatározott ügycsoport tekintetében. Ha azonban a támogató kirendelésére olyan személy esetében kerül sor, aki cselekvőképességet érintő gondnokság alatt áll, azon ügycsoportra nem lehet támogatót kirendelni, amelyre a gondnokság alá helyezés vonatkozik.

Elsősorban: akit a támogatott kijelöl

Támogatóként elsősorban a támogatott személy által megjelölt személyt kell kirendelni, aki vállalja a feladat ellátását. A támogatói tisztség viselésére vonatkozó kizáró okok hasonlóak a gondnokság viselésére vonatkozó kizáró okokkal, hiszen ugyanúgy biztosítani szükséges a támogatásra szoruló személy véleményének, érdekeinek érvényesülését, valamint a támogató személy alkalmasságát feladatának ellátására.

A gyámhatóságnak a támogató kirendelésére irányuló eljárása során szükséges mind a támogatott, mind a támogató személyt meghallgatni a feltételek tisztázása és a szükséges tájékoztatás megadása érdekében. A támogatói feladat ellátása szempontjából lényeges, hogy legfeljebb két személyt lehet kirendelni támogatóként és a támogatott személy egyetértése ebben a kérdésben is szükséges.

Személyes jelenlét és írásba foglalás

A támogató a segítségét, tanácsát szóban, személyes jelenlétével nyújtja, azonban a támogatott személy kérelmére vagy a gyámhatóság felhívására írásba kell foglalnia a támogatónak, hogy miben segítette és milyen tanáccsal látta el támogatottját. Az írásba foglalás a támogató alkalmasságának, a támogatottjával való esetleges érdekellentétnek a megítélése szempontjából is lényeges.

A gyámhatóság a támogatót határozatlan időre rendeli ki, azonban a kirendelés szükségességét ötévenként felülvizsgálja. A támogatott érdekében rendkívüli felülvizsgálatnak van helye, ha akár a támogatott személy, akár a támogató kéri azt, valamint, ha olyan tény vagy körülmény (például gondnokság alá helyezés) következik be, amely azt indokolttá teszi.

A felülvizsgálati eljárásban a gyámhatóság személyesen meghallgatja a támogatott és a támogató személyt is. Mind a támogató kirendelésének fenntartásához, mind a felmentéséhez és új támogató kirendeléséhez, mind a támogatott döntéshozatal megszüntetéséhez szükséges a támogatott személy egyetértése.

A hivatásos támogató

Hivatásos támogató a kormány által kijelölt szervvel (a szociális és gyámhivatallal) a hivatásos támogatói feladatok ellátására kormányzati szolgálati jogviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban foglalkoztatott személy, hivatásos gondnok vagy mentális zavarban szenvedő személyekkel foglalkozó jogi személy lehet.

Garanciális jelentőségű szabály, hogy a hivatásos támogatói feladatokat egyidejűleg legfeljebb 30 fő támogatott személy tekintetében lehet ellátni. Ez a létszám abban az esetben lehet 5 fővel magasabb, ha az nem veszélyezteti a hivatásos támogatói feladatok ellátását, figyelembe véve a támogatott személyek igényeit.

Továbbá a kormányzati szolgálati jogviszonyban álló hivatásos támogató láthat el ennél magasabb létszámot, legfeljebb 45 fő támogatottat. Ha a hivatásos támogató egyben hivatásos gondnoki feladatokat is ellát, a gondnokoltjainak és a támogatottjainak együttes száma ekkor sem haladhatja meg a fenti létszámot. A hivatásos támogató foglalkoztatásának feltételeit - így a büntetlen előéletet - minden esetben vizsgálni kell.