Vágólapra másolva!
Két részletben, júliusban és októberben léptek hatályba a bírósági végrehajtással kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2013. évi XCIX. törvény egyes rendelkezései. A legfontosabb változások körébe az adósok által igénybe vehető részletfizetési szabályok tartoznak, az Origó megkeresésére a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara szakértője, dr. Lukács Tamás mondta el a legfontosabb tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

A jogalkotó indoklása szerint a változtatásokra azért került sor, mert a bírósági végrehajtási eljárás célja, hogy önkéntes teljesítés hiánya esetén a bírósági határozatokban, a törvény által meghatározott egyéb okiratokban foglalt követelések teljesítését kényszercselekményekkel biztosítsa.

Az eljárás ezen, jogkorlátozó jellege is indokolja, hogy a végrehajtási cselekményeket az adósok jogait tiszteletben tartva, szakszerűen foganatosítsák. A törvény ezért olyan módosításokat fogalmazott meg, amely a bírósági végrehajtók munkájának felügyeletét szigorítja, valamint a végrehajtási eljárásokkal kapcsolatban felmerült egyes problémákat rendezi.

Dr. Lukács Tamás elmondta: a végrehajtási eljárásról szóló törvény eddig is adott lehetőséget, hogy a végrehajtó a vagyon lefoglalása után részletfizetési lehetőséget adjon az adósnak, amennyiben az adós a tartozás egy részét már megfizette. A végrehajtó abban az esetben is köteles volt megadni a részletfizetési lehetőséget, ha az ingatlan árverése szükségessé vált.

Az idei változások

A bírósági végrehajtással kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2013. évi XCIX. törvény rendelkezéseinek hatályba lépése után jelenleg a következő a jogi környezet: a törvény több együttes feltétel megléte esetén kötelezővé teszi a végrehajtó számára a részletfizetés megállapítását.

Az ok: a bírósági végrehajtásról szóló 1994-es törvény tartalmaz fokozatossági szabályokat, amelyek alapján, míg esély mutatkozik a követelés egyéb forrásból történő megtérülésére, addig nem kerülhet sor a lakóingatlan árverésére.

A rendelkezés gyakorlati alkalmazása kapcsán felmerült panaszok miatt az újabb paragrafusok - az adósok lakhatási feltételeinek védelme érdekében - a kisebb összegű követelések végrehajtására vonatkozó speciális szabályt hoztak, amely csak az árverés előtt a végrehajtó által biztosított részletfizetés elmulasztása esetén teszik lehetővé az árverési eljárás beindítását.

Dr. Lukács Tamás kiemelte: a jogalkotó több együttes feltétel fennállása esetén kötelezővé teszi a végrehajtó számára, hogy mielőtt becsértéket adna az adós ingatlanának, illetve azt elárverezné, magánszemély végrehajtást kérő esetén hat havi, gazdálkodó szervezet esetén egy évig terjedő, havi egyenlő összegű részletfizetést állapítson meg. Fontos megjegyezni, hogy ez csak a magánszemély adósokra vonatkozik, cégekre nem.

Kötelező törvényi feltételek

A végrehajtó az adós számára akkor állapíthat meg részletfizetési kedvezményt, ha megtette az intézkedéseket az adós pénzügyi intézménynél kezelt összegeinek, munkabérének, ingóságainak végrehajtás alá vonása iránt, de azok eredményeként a tartozás teljes összegben nem került behajtásra és nem került sor korábban részletfizetés engedélyezésére.

A jogalkotó célja itt az, hogy ha kisösszegű követelést akarnak behajtani az adóssal szemben, akkor az egyéb behajtási módok eredménytelensége esetén nem lehet rögtön a végrehajtónak a lakóingatlan árverése iránt intézkedni, hanem részletfizetési lehetőséget kell az adós számára biztosítani. Kizárólag akkor kerülhet sor a lakóingatlan becsérték megállapítására és árverésére, ha az adós nem teljesíti a részletfizetést, vagyis elmarad valamelyik részlet összegével. Ezzel megelőzhető, hogy kisebb összegű tartozások miatt esetleg végrehajtás alá kerüljön az adós lakása és az is, hogy a végrehajtási eljárásba egy nagyobb összegű követeléssel bekapcsolódjon a zálogjogosult bank.

Minden hónapban fizetni kell

Dr. Lukács Tamás kiemelte: nem adható meg ez a részletfizetési kedvezmény, ha a követelés tőkeösszege meghaladja az ötszázezer forintot, illetve ha az adós korábban már kapott ilyen lehetőséget.

További szabály: ha jelzálog van az ingatlanon, az ötszázezer forintos limit egymillióra emelkedik. Vagyis, a tőkekövetelés nem haladhatja meg az egymillió forintot, ha meghaladta, akkor itt sem adható ez a részletfizetési kedvezmény. (A jogalkotó által már korábban a törvénybe emelt részletfizetés az eljárás bármely szakában megadható.

A részletfizetési kedvezmény a gazdálkodó szervezet végrehajtást kérő esetében 12 hónap, magánszemély végrehajtást kérő esetében 6 hónap. Ennek az eltérésnek indoka, hogy a magánszemélyek követelései hamarabb megtérülhetnek. A részletfizetési kedvezmény addig tart, míg az adós minden hónapban fizet, amennyiben egy hónapot nem fizet, a végrehajtónak kötelező intézkednie - emelte ki végezetül a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara szakértője.