Új helyzetet teremtenek a halgazdálkodási törvény januártól változó rendelkezései

halászat, horgászat, balaton, rejtély a balatonon
Mi, magyarok, még mindig ijesztően kevés halat eszünk, pedig halban nincs hiány
Vágólapra másolva!
Az halgazdálkodási törvény módosításai érintik többek között az állami horgászjegyeket, a fogási naplókat, de egyes halfajok kifogható méretét és napi kifogható mennyiségét is. A törvény hatályát kiterjeszti valamennyi magyarországi természetes hal-élőhelyre, de nem korlátozza a mesterséges haltermelő létesítményekben és kis, belterületi tavakon történő haltermelést.
Vágólapra másolva!

A halgazdálkodási jogot a nem állami tulajdonú vizek esetében is főszabály szerint a Magyar Államhoz rendeli, hogy a közvagyon részét képező természeti erőforrásokkal való ésszerű gazdálkodást elősegítse, és megfeleljen az Alaptörvény követelményeinek.

Korlátozza, egyben átláthatóvá és szabályozottá teszi a természetes vízi halászatot. Ezen keresztül a természetes vizekben fogott halak piacát is ellenőrizhetővé teszi, ami segíti az illegális halfogások elleni küzdelmet és végezetül, a jogalkotó szándékai szerint összhangot teremt a halgazdálkodást jelentősen érintő, változó vagy új jogszabályokkal, így különösen a Büntető és a Polgári törvénykönyvvel.

Télen tilos lesz a halradar

A törvény céljai között szerepel Magyarország természetes vízi halállományainak mennyiségi és minőségi növelése, a horgászok létszámának növelése, a horgászturizmus vidékfejlesztési hatásainak erősítése, továbbá az édesvízi halászati erőforrásokkal történő jobb és hatékonyabb gazdálkodás, az adminisztráció ésszerűsítése.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az új szabályozásra való átállás miatt a 2013-ra érvényesített állami horgászjegyek és a fogási naplók érvényességét 2014. január 31-ig meghosszabbítják. A 2014-es horgászjegy 2015. január 31-ig lesz érvényes, díja változatlanul 2 ezer forint lesz. A jövőben a november 1. és március 15. közötti időszakokban a vermelő halállományok védelme érdekében tilos a szonár (halradar) használata a halfogáshoz.

Paragrafusok és előírások

Az új rendelet tiltja a horogra kívülről akadt hal megtartását a szabályosan kifogott, 30 centiméternél nagyobb hal pedig csak leölve lesz elszállítható a vízpartról. Változik az őshonos, fogható halfajok fajlagos tilalmi ideje, kifogható mérettartománya, valamint a horgászatra és a rekreációs célú halászatra vonatkozó napi kifogható darabszáma is. Így a legalább negyven centiméteres csukából naponta hármat lehet kifogni, tilalmi ideje február elsejétől március utolsó napjáig tart.

Fogassüllőből - ami legalább 30 centiméteres - ugyancsak napi három engedélyezett, a fogási tilalom márciustól április végéig tart. Tilos lesz pontyot fogni május másodikától egészen a hónap végéig, a 30 centiméteres példányokból naponta hármat lehet kifogni. Menyhalat az év bármely időszakában lehet fogni, az engedélyezett mennyiség 3, legalább 25 centiméteres példány. A napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból naponta összesen 10 kilogramm fogható ki.

A fogási napló

Az új halgazdálkodási és halvédelmi törvény hatályba lépése óta a fogási napló – nem a területi engedélyhez, hanem – az állami horgászjegyhez kapcsolt halfogásra jogosító okmány lett. A 2013. évi fogási naplók érvényessége 2014. január 31-ig meghosszabbításra került.

Az új rendelet szerint a horgászok a 2013. évi fogási naplókat is legkésőbb 2014. február 28. napjáig kötelesek leadni annak a szervezetnek, amelynél a 2013. évi állami horgászjegyet kiváltották (ez esetben igazolást kell kérni a leadásról) vagy a 2014. évi állami horgászjegyet kiváltani szándékoznak. A szabályozás szerint legkésőbb állami jegyváltásakor le kell adni a fogási naplót.

Halgazdálkodási haszonbérlet

Az állami tulajdonnal nem érintett, nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken a tulajdonos vagy tulajdonosok, a törvény végrehajtására kiadott rendeletben szabályozott módon elsőbbséget élveznek a halgazdálkodási haszonbérlet megkötésére. A halgazdálkodási vízterület medrének kizárólagos tulajdonosa igényelheti a halgazdálkodási jog haszonbérleti jogát.

A tulajdonjog alapján elnyert halgazdálkodási haszonbérlet esetében a halgazdálkodásra jogosult a halgazdálkodás bármely területére bevonhat harmadik felet, azaz a földtulajdonosi haszonbérletben álló halgazdálkodási jog alhaszonbérbe adható. A földtulajdonosi haszonbérlet speciális esetét kivéve, a halgazdálkodási jog haszonbérbe adása pályázat útján történik. Az 50 százalékot meghaladó tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonostársat előhaszonbérleti jog illeti meg a halgazdálkodási jog haszonbérbe adása során.