A jogalkotó újabb lehetőségeket biztosít a nyugdíjba vonuló nőknek

öregek, öregség, svéd nyugdíjas napozik
34 ezer nyugdíjas fog tudni pihenni idén nagyon méltányos önrésszel, szinte ingyen
Vágólapra másolva!
Ettől az évtől több nő veheti igénybe a nyugdíjba vonulás előtti időszakra vonatkozó kedvezményeket. A változtatások szerint a 60. életévüket betöltött álláskereső nők jogosultsági idejükre való tekintet nélkül léphetnek be ezután a programba, az 55. életévüket betöltött nők esetében pedig legalább 37 év jogosultsági idő szükséges.
Vágólapra másolva!

A program meghirdetésekor azok a nők tartoztak a célcsoportba, akik legalább 39 év jogosultsági idővel rendelkeztek, és legalább fél éve álláskeresőként szerepeltek a munkaügyi nyilvántartásban. A belépésre 2013. december 31-ig volt lehetőség.

A változtatások szerint a 60. életévüket betöltött álláskereső nők jogosultsági idejükre való tekintet nélkül léphetnek be ezután a programba, az 55. életévüket betöltött nők esetében pedig legalább 37 év jogosultsági idő szükséges. Az említett célcsoportokba tartozóknak közvetlenül a támogatás előtt legalább 1 hónapja nyilvántartott álláskeresői státusszal kell rendelkezniük.

Módosult a program feltételrendszere

A rugalmas feltételek, a maximum 10 hónapig tartó támogatási időszak, továbbá a Munkahelyvédelmi Akcióterv által biztosított adókedvezmény kedvező lehetőséget biztosítanak a legalább 55. életévüket betöltött nők foglalkoztatására, illetve ahhoz, hogy nyugdíjba vonulásukat elősegítse.

Forrás: AFP/Bengt Olof Olsson

A 2013. november 1-jén indított programról eddig több mint 3400 álláskereső és közel 350 munkaadó érdeklődött a munkaügyi kirendeltségeken. A rövid időszak, valamint az ügyfelektől érkező észrevételek miatt módosult a program feltételrendszere, így 2014. április 30-ig vonhatók be az érdeklődők.

A 2013-as szabályozás

A tavalyi évben a következő jogi környezet vonatkozott az érintettekre. Az a nő, aki kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel összesen legalább 40 év jogosultsági időt szerzett, az életkorától függetlenül nyugdíjba vonulhat.

Annak érdekében, hogy a munkában töltött idő meghatározó jellege ne csökkenjen, a kedvezmény igénybevételének további feltétele a minimum 32 év keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idő.

A szabályozás más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást, a 18 év feletti tartósan beteg hozzátartozó ápolása miatt folyósított ápolási díjat és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot (amelyek egyébként az általános szabályok szerint szolgálati időnek minősülnek) a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe.

Gyermekellátások folyósítási idejeként legfeljebb 8 év vehető figyelembe a kedvezményre jogosultság megállapításakor (ennél több csak 5 gyerek fölött).

A jogosultak

Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és azon a napon, amelytől a nyugdíjat megállapítják, biztosítási jogviszonyban nem áll. (A biztosítási jogviszony nyugdíjazás miatti megszüntetését a munkavállalónak kell kezdeményeznie.)

Jogosultsági időnek minősül

Jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

A 40 éves kedvezményes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel szerzett szolgálati idő nem éri el a 32 évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a 30 évet.