Elektronikus értékesítési rendszert vezetnek be a felszámolási eljárásban

online árverés, megadóztatják a Vatárózókat, Vatera
Vágólapra másolva!
A felszámolási eljárások során a hagyományos formában lebonyolított egyedi árveréseket és pályáztatásokat 2015. január elsejétől egy központosított, internetes értékesítési rendszer váltja fel, amelyben a világhálón teszik közzé az árverési hirdetményeket és az értékesítési pályázatokat, és ott folyik majd a licitálás, illetve a pályázati értékesítés is. Az új rendszert a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal működteti majd. A várakozások szerint nyilvánosabbá, átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé válik a felszámolók értékesítői munkája.
Vágólapra másolva!

Az elektronikus értékesítési rendszer (EÉR) korszerű megoldásokkal támogatja a felszámolók értékesítési teendőit, valamint megkönnyíti a lehetséges vevők számára az eladásra meghirdetett vagyonelemek kínálatának áttekintését és az árak összehasonlítását.

A számítógépes rendszer átláthatóbb, ellenőrizhetőbb eljárást teremt és megelőzi a visszaéléseket. A biztonságos és jogszabályoknak megfelelő működést a rendszeres auditálás és állami biztonsági ellenőrzés segíti majd elő.

Nagyobb körben vonzza a vevőket

Mivel az internetes elektronikus értékesítés nagyobb körben vonzza majd a vevőket, magasabb árbevétel várható, így - az új rendszer bevezetését követően - a felszámolt cég hitelezői is nagyobb arányban jutnak majd a követelésükhöz a felszámolási eljárás során.

Az elővásárlási joggal rendelkezőket az új értékesítési forma nem érinti hátrányosan, mert nem kell licitálniuk, hanem a felszámoló a nyertes ajánlatot mutatja be nekik, hogy nyilatkozzanak elővásárlási joguk gyakorlásáról.

Betekintő, licitáló, értékesítő

A rendszer működéséről korábban megírtuk, hogy az értékesítési hirdetményben a licitálásra, illetve az értékesítési pályázat benyújtására olyan határidőt kell az értékesítőnek meghatároznia, ami elegendő időt biztosít a hirdetmény és annak mellékletei megismerésére, a részletes értékesítési tájékoztató és a vagyontárgy (vagyontárgyak, üzleti létesítmény) megtekintésének biztosítására.

A hirdetményben a részletes értékesítési feltételek között tájékoztatást kell adni az esetleges részletfizetési feltételekről és a vételár megfizetésére nyitva álló határidőről.

Az értékesítési hirdetményhez csatolva a betekintők és a licitálók számára az értékesítő az értékesítendő vagyoni elemekről, azok jellemzőiről egy összefoglaló jellegű értékesítési tájékoztatót (tender füzetet) is közzétesz, és ehhez képeket társíthat, továbbá tájékoztatást ad az értékesítendő vagyon megtekintésének módjáról.

A nagy értékű, sok vagyonelemet tartalmazó cégvagyon értékesítése esetén az értékesítési hirdetményben közzétett ismertetés és az értékesítési tájékoztatóban felsoroltakat tovább részletező, részletes értékesítési tájékoztató (részletes tenderfüzet) is feltölthető az EÉR-be, amelynek megtekintését és letöltését költségtérítéshez kötheti a felszámoló. Az értékesítésben való licitálói részvételt azonban nem lehet a részletes tenderfüzet igényléséhez kötni, a pályázat vagy árverés a részletes tenderfüzet megrendelése vagy igénylése nélkül is érvényesen benyújtható.

Értékesítés

Az értékesítő az árverés, illetve a pályázat ajánlattételi határidejének lejártakor megtekinti és ellenőrzi a teljes licitnaplót annak megállapítása céljából, hogy szabályszerű volt-e az elektronikus értékesítés, és hogy melyek voltak az érvényes vételi ajánlatok, melyik lett a nyertes ajánlat, illetve kell-e második fordulós árversenyeztetést tartani.

Az értékesítő az elektronikus értékesítés érvényességének és eredményességének megállapításáról vagy pedig érvénytelenné, illetőleg eredménytelenné nyilvánításáról közleményt tesz közzé az EÉR internetes felületén. Az értékesítés érvénytelenné vagy eredménytelenné nyilvánítása esetén meg kell jelölni ennek indokát is.

Az érvényes és eredményes elektronikus értékesítés esetén a közlemény tartalmazza a nyertes ajánlat összegét, a nyertes ajánlattevő azonosító számát, a szerződéskötés dátumát, továbbá azt a tényt, hogy a szerződés a nyertes ajánlattevővel kerül megkötésre, vagy elővásárlási jog jogosultjának megkeresése szükséges.

Érvénytelenné nyilvánítás

Az önálló termelő egységként vagy az adós vagyontárgyai összességének értékesítésére irányuló eljárás esetén, ha nem érkezett a pályázati feltételeknek megfelelő, érvényes ajánlat, és ezért az értékesítő az értékesítési eljárást egyes vagyoni elemekre nézve folytatja tovább, a közleménynek meg kell jelölnie, hogy a külön értékesíthető vagyontárgyakra vonatkozóan melyik értékesítési hirdetménynél lehet ajánlatot tenni.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Az elektronikus értékesítést akkor kell érvénytelenné nyilvánítani, ha az értékesítés nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek (ide értve azt is, ha az EÉR üzemeltetési folyamatok nem feleltek meg a rendelet szerinti eljárásrendnek, vagy nem biztosították a titkosítást), vagy az értékesítéssel összefüggésben illetéktelenek információkat szereztek, és ezzel az értékesítés eredményét befolyásolhatták. Ugyancsak érvénytelen az értékesítés, ha jogosulatlan hozzáférés vagy adatmódosítás történt, és ez az értékesítés eredményét befolyásolhatta, vagy vevőként kizárt személy vagy szervezet szerezne tulajdont.

Licitálóknak egyedi azonosító

A számítógépes program a bejelentkezett és nyilvántartásba vett licitálók számára egyedi azonosítót generál, és erről elektronikus üzenettel tájékoztatja a licitálót és a felszámolót. A licitálóknak az egyedi azonosítót és a jelszavukat titkosan kell kezelniük. Az egyedi azonosítót a rendszer minden árverés során újra képezi az árverezőnek. A program ezeket az adatokat a későbbi ellenőrizhetőség érdekében, az ahhoz szükséges ideig archiválja. A program lehetővé teszi a licitálóknak a rendszerüzenetek megtekintését, a licitnapló megtekintését, kinyomtatását, a többi árverező adatainak megismerhetősége nélkül.

Árverés

Árveréses értékesítési forma esetén a számítógépes program egy szűkített adattartalmú nyilvános licitnaplót és egy teljes licitnaplót vezet. A nyilvános licitnapló tartalmazza a licit megnyitásának és lezárásának időpontját, az összes regisztrált ajánlatot (ezen belül külön gyűjtve a megtett érvényes ajánlatokat), az ajánlattételek beérkezésének időpontját, az ajánlattevők egyedi azonosítójával (az ajánlattételek sorrendje szerint). A nyilvános licitnapló kinyomtatható.

Licitnapló

A teljes licitnapló csak az értékesítést végző felszámoló számára ismerhető meg, a licitálás határidejének leteltét követően. A teljes licitnapló a fentieken kívül az összes regisztrált licitáló azonosítását lehetővé tevő adatot tartalmazza.