A munkavállalók számára előnyösen változott a lakhatási támogatás

elektromos buszok, trolik, technológiák, Az ABB megállókba telepíthető gyorstöltője
Vágólapra másolva!
A munkavállalás elősegítésére, a foglalkoztatás növelésére számos jogszabály, intézkedés született az elmúlt években, jellemzően a foglalkoztatás költségeinek csökkentése, a beruházások könnyítése, esetleg a leendő munkavállalók képzése terén. A munkavállalók mobilitását elősegítő intézkedés, a lakhatási támogatás szabályai a tavalyi évben megváltoztak, elérhetőbbé téve azt számos munkavállalónak – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a munkavállalók egyik komoly problémájának tarják a mobilitás hiányát. Ez okozza azt, hogy míg egyes országrészekben munkaerőhiány is kialakul egyes szakmákban, az ország többi részén akár megfelelő képzettséggel rendelkező munkavállalók sem találnak munkát – fejtette ki dr. Szabó Áron.

Pedig a 39/1998 (III.4.) kormányrendelet már hosszú ideje tartalmazza a mobilitást elősegítő támogatásokat. A rendelet alapján állami forrásból támogatható a munkáltató által fizetett utazási költségtérítés, valamint a munkavállalók csoportos utaztatása és a lakhatási támogatás is. Előbbi támogatások a munkaadónak járnak, a lakhatási támogatás azonban közvetlenül a munkavállalónak adható.

Jelentős távolság

Mégpedig annak az álláskeresőnek, aki legalább három hónapja keres állást, és amikor végre talál, az a lakóhelyétől jelentős távolságra található. A jelentős távolság a jogszabály értelmezésében 100 km, de ennél közelebbi munkahely esetében is szó lehet a támogatásról, amennyiben tömegközlekedéssel legalább 5 órát kell utaznia a munkavállalónak a munkába járáshoz (oda-vissza).

Korábban ez 6 óra volt, ami Budapest agglomerációjában akár további 50-60 km-t is jelenthetett – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Forrás: MTI

A támogatás alapvetően a munkahelyhez közel történő költözésre, a munkavállaló és családjának lakhatására fordítható. Célja a hosszú távú elhelyezkedés elősegítése, így feltételei között szerepel, hogy legalább 6 hónapra szóló és legalább heti 20 órás munkaviszonyt szükséges létesíteni új munkáltatónál, ahol a munkabér nem haladja meg a minimálbér háromszorosát.

A havi támogatás maximuma

A támogatást legfeljebb 18 hónapra lehet megállapítani, alapesetben az első hat hónapban akár 100 ezer forint, később 60 ezer, majd 40 ezer forint a havi támogatás maximuma.

Amennyiben a lakhatási támogatásra vonatkozó feltételeknek megfelelünk, az ügyintézésre a munkahely szerint illetékes munkaügyi kirendeltséget is megkereshetjük, de alapvetően az a kirendeltség illetékes, ahol álláskeresőként nyilván vagyunk tartva. A kérelemhez szükséges bemutatni a munkaszerződést és a lakhatást igazoló bérleti szerződést, ha már rendelkezésre állnak – hangsúlyozta végül dr. Szabó Áron.