D.A.S. JogSzerviz: sokaknak rándul görcsbe a gyomra az üdülőhasználati jog hallatán

Balaton, alacsony vízállás
Vágólapra másolva!
Évekkel ezelőtt még virágzott az üdülőhasználati jogok piaca, sokan kiváló befektetésnek tartották a jogok megvásárlását, illetve egy jó lehetőséget láttak benne a családi nyaralások költséghatékony, és egyszerű megoldása miatt – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Ám manapság az üdülőhasználati jog hallatán sok embernek görcsbe rándul a gyomra, ami persze nem véletlen, és üdülési jogok tulajdonosai vásárolni ma már nem, inkább eladni szeretnének, sajnos kevés sikerrel – mutatott rá dr. Bezzegh Edina.
Vágólapra másolva!

Az üdülőhasználati szerződés megkötése nem csak egyszeri fizetési kötelezettséggel jár, hiszen az üdülési jog ellenértékének megfizetésén túl éves fenntartási díjat is fizetni kell.

Sokan a megváltozott életkörülményeik miatt nem tudják fizetni a fenntartási díjakat, mert munkanélkülivé váltak, vagy nyugdíjba mentek, ezért inkább úgy döntenek, hogy szeretnék visszakapni az üdülőhasználati jogért kifizetett ellenértéket, vagy annak időarányos részét, vagy csak egyszerűen (hagyva minden eddigi befektetést veszni) nem szeretnék tovább fizetni a fenntartási díjakat.

Szabadulni korántsem egyszerű

Megszabadulni a szerződéstől azonban már korántsem olyan egyszerű, mint megszerezni a jogokat – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője. A szerződés egyoldalú megszüntetésére a szerződésben foglaltak szerint kerülhet sor, így felmondás közlése előtt mindenképpen át kell tekinteni a szerződési feltételeket.

Dr. Bezzegh Edina kiemelte: amennyiben a szerződést határozott időre kötjük meg (márpedig ezek a szerződések határozott időre köttetnek, akár 99 évre is), ezért a hatályos jogszabályok alapján a szerződés egyoldalú, nem szerződésszegés miatti felmondására nem jogosult a fogyasztó. Ennek köszönhetően a szerződéstől való szabadulás egyetlen lehetséges módja az üdülési jog értékesítése marad, amely szintén nem egyszerű.

Nincs kereslet a használati jogokra

A használati jogok értékesítésének a piaca gyakorlatilag nem működik, hiszen szinte egyáltalán nincsen kereslet a használati jogokra. Vevőt találni nagyon nehéz, de ha sikerül is, biztosan nem az üdülési jogból hátralévő időtartammal arányban álló vételár fejében.

Az üdülési jogokat ma is értékesítő cégek természetesen hangzatos lehetőségekkel kecsegtetik a fogyasztókat. Az értékesítők számtalan esetben ígéretet tesznek az üdülőhasználati jog értékesítésére, és ezzel egy időben rá is beszélik a fogyasztót egy új üdülőhasználati szerződés megkötésére, amely nyilván kedvezőbb feltételeket tartalmaz.

A valóságban azonban a meglévő üdülőhasználati jog értékesítésére megbízást ad a fogyasztó, mely megbízás gondossági kötelem, ami annyit tesz, hogy az értékesítő ez alapján köteles lépéseket tenni a jog értékesítése érdekében, de nem vonható felelősségre azért, ha ez nem vezet sikerre.

Ennek köszönhetően sok fogyasztó került abba a szorult helyzetbe, hogy bár megszabadulni kívánt a meglévő jogától, helyette most kettő, vagy több üdülőhasználati jog „boldog” tulajdonosa. A szerződés megkötése előtt tehát mindenféleképpen át kell tekinteni a szerződést, és annak aláírását abban a tudatban kell fontolóra venni, hogy értékesítés nem biztos, hogy lesz belőle – tanácsolta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Cseberből vederbe

Az értékesítő cégek napjainkban használt új értékesítési stratégiája (szintén kihasználva az ügyfelek hiszékenységét), hogy új üdülőhasználati szerződést kötnek a fogyasztóval, mellyel párhuzamosan lemondó nyilatkozatot íratnak alá a fogyasztóval a meglévő üdülési jogára vonatkozóan, azt a látszatot keltve, hogy ez nem egy ingyenes ügylet, mivel azt az új üdülőhasználati jog ellenértékének megállapítása során beszámítják.

A D.A.S. JogSzerviz tapasztalatai szerint a számok azonban nem minden esetben ezt tükrözik. A fogyasztó szempontjából tehát ez egy cseberből vederbe megoldás. Egy üdülőhasználati jog ingyenesen átadásra kerül az értékesítőnek, cserébe lehet fizetni az újat.

A szerződések sok esetben pontatlanok, felületesek, és semmiképpen nem az ügyfél érdekét szolgálóak, így azokat érdemes aláírás előtt mindenképpen jogásznak megmutatni, és az áttekintésük után gondosan mérlegelni a jogi lehetőségeket.

Amennyiben a szerződés aláírásra került, a 14 napon belül gyakorolható elállási jog ebben az esetben is megillet minket, így a szerződés aláírását követő 14 napon belül még szabadulni lehet a kötelemből – hangsúlyozta végezetül dr. Bezzegh Edina.