Vágólapra másolva!
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara nem kérdőjelezi meg ügyvezető alelnöke, Császti Ferenc ártatlanságát, azonban ideiglenesen felfüggesztette tisztségéből, mert ellene hivatali visszaélés miatt emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A végrehajtói kamara szerint a vádemelésről a médiából értesültek, az ügyészség viszont azt állítja, hogy időben tájékoztatták a kamarát.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség - hangzott el a Kossuth Rádió szerda esti Krónikájában. Az ügyészség szerint Császti Ferenc 2012-ben elszámolási vitába keveredett egy kft.-vel, és hivatali hatalmával visszaélve jogtalanul akart leemelni több százezer forintot a cég számlájáról.

A vádiratban az áll, hogy a végrehajtó egy ingatlanárverés után tévedésből átutalt 400 ezer forintot egy kft.-nek, majd miután a cég nem akarta visszafizetni a pénzt, Császti Ferenc hivatali helyzetével visszaélve hatósági átutalási megbízást állított ki, és ezt a banknak teljesítenie kellett.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi titkára, dr. Schmidt Zoltán az Origónak elmondta: mindannyian a médiából értesültek a vádemelésről, megjegyezte, állandó probléma, miszerint a kapcsolódó ügyekről a kamarát és a kamarából érintetteket nem értesíti az ügyészség.

Így a kamara rendszerint a sajtóból értesül az ilyen esetekről, holott az ügyészségnek törvényben előírt kötelessége értesíteni az érintetteket és a kamarát, amennyiben az ügy végrehajtót, vagy kamarai dolgozót érint.

A fővárosi főügyész ugyanakkor azt közölte, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség a törvényben előírt kötelezettségének a konkrét ügyben is eleget téve, az érintett önálló bírósági végrehajtóval szemben indult büntetőeljárásról, illetve a gyanúsítotti kihallgatásról megfelelő időben (még tavaly áprilisban) értesítette a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát. "A Kamara meghatalmazottja az ügyészség értesítését igazolhatóan átvette, így a végrehajtóval szemben indult büntetőeljárásról tudomással bírt. A törvény a büntetőeljárás megindításáról szóló értesítést írja elő, vádemelés kapcsán értesítési kötelezettséget az ügyészség részére nem határoz meg, mivel a vádemelés nem jelenti a büntetőeljárás érdemi befejezését" - írta a fővárosi főügyész.

Dr. Schmidt Zoltán hozzátette: az alelnök ártatlanságát nem kérdőjelezik meg, azonban a kamara elnöke ideiglenesen felfüggesztette tisztségéből az ügyvezető alelnököt. Arra a kérdésre, hogy a kamara eddig miért nem élt a felfüggesztéssel, elmondta: azért nem, mert a kamarának a Császti Ferenc elleni vádemelésről a mai napig nincs hivatalos értesítése, arról a médiából értesültek szerdán – maga az alelnök is -, ennek ellenére a kamara elnöke intézkedett és már csütörtökön megtörtént az ideiglenes felfüggesztés.