SZKT: kiemelkedően fontos lehet a hitelbiztosítéki nyilvántartás használata

dr. Prinz Gergely, ügyvéd, Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda
Dr. Prinz Gergely, ügyvéd, Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda
Vágólapra másolva!
Az új Polgári törvénykönyv által létrehozott hitelbiztosítéki nyilvántartás megismerése, használata számos élethelyzetben bizonyulhat kiemelkedően fontosnak – mondta el az Origónak a Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője. Magánszemélyek esetében gépjárművásárlás esetén mindenképpen ajánlott az adatbázis ellenőrzése, de különösen nagy értékű ingóságok esetében is indokolt a bejegyzések megtétele – hangsúlyozta dr. Prinz Gergely.
Vágólapra másolva!

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, röviden a Ptk., alapvetően átalakította a hitelbiztosítékok rendszerét. Hitelbiztosítékok alatt a különböző szerződések végrehajtását elősegítő, biztosító jogintézmények rendszerét értjük.

Így idetartoznak a teljesség igénye nélkül a zálogjog különböző fajtái, a foglaló, a köznyelvben gyakorta „kaució” néven megjelenő óvadék (ami rendszertanilag amúgy a zálogjog egyik alfaja), a kötbérek, vagy a halasztott fizetésű adásvételek gyakori kísérője, a tulajdonjog fenntartása, illetve a zálogjog mellett megjelenő elidegenítési és terhelési tilalom is.

A hitelbiztosítékok nyilvántartása

Mivel a hitelbiztosítékok jól körülhatárolható részének célja egy vagyontárgy (dolog, jog vagy követelés) biztosítása, lekötése a tulajdonossal (jogosulttal) szemben álló másik fél, a hitelező érdekében nem csak magával az adóssal, hanem mindenki mással szemben is, ezért nyilvánvaló érdek fűződik ezeknek a biztosítékoknak a bárki általi megismerhetőségéhez. Erre közismert példa, hogy ingatlanok esetében a tulajdoni lapon láthatóak az ingatlant terhelő jelzálogjogok, illetve elidegenítési és terhelési tilalmak, egyéb terhek.

Ezek fennállását az ingatlan-nyilvántartás közhitelesen bizonyítja. Az 1959. évi IV. törvény, a régi Ptk. hatálya alatt fennálló szabályozási rendben a nem lajstromozott (azaz nem a vízi- és légjárművek) ingó vagyontárgyak esetében a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK) által vezetett ingó zálogjogi nyilvántartás látott el hasonló célt.

Ez a rendszer azonban az ingatlan-nyilvántartáshoz képest jóval nehezebben hozzáférhető volt a szélesebb közönség számára, valamint alkalmazhatósági körét tekintve is jelentősen korlátozott volt – hangsúlyozta a Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője. (A rendszer továbbra is elérhető az ide bejegyzett zálogjogok fennállásáig – ez több évet jelent még -, azonban új bejegyzések már csak a hitelbiztosítéki nyilvántartásba kerülhetnek be.)

Az új rendszer

A Ptk. szakított a korábbi szabályozási gyakorlattal, és egy a korábbinál jóval szélesebb körű, ám nem közhiteles, mindenki által szabadon megismerhető tartalmú rendszer felállítását irányozta elő. Az új nyilvántartási rendszer elektronikus alapú, egy, a MOKK által fenntartott weblapon (hbny.mokk.hu) keresztül elérhető internetes adatbázist jelent.

Az adatbázisba a nem lajstromozott ingó vagyontárgyakon, jogokon és követeléseken alapított jelzálogjogok, tulajdonjog-fenntartások, lízing és faktoring szerződések megkötésének ténye jegyezhető be. Az adatbázis tartalma bárki által ingyenesen, személyazonosítás nélkül kereshető, azonban a bejegyzések, törlések (úgynevezett hitelbiztosítéki nyilatkozatok) csak előzetes, közjegyző előtti azonosításon alapuló regisztráció alapján, elektronikus aláírás birtokában történhetnek.

Dr. Prinz Gergely, a Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője Forrás: Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda

Dr. Prinz Gergely kiemelte: a MOKK csak a rendszer technikai működtetésének hátterét és a nyilatkozatok formai vizsgálatát biztosítja, ám semmilyen formában nem vizsgálja a felhasználók által tett nyilatkozatok tartalmát, valóságát, a biztosított jog fennállását.

A bejegyzés elmaradásának következményei

A hitelbiztosítéki bejegyzés elmaradásának komoly következményei lehetnek – húzta alá a Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője. Így tulajdonjog-fenntartás esetén – bejegyzés hiányában – ha a dolog vevője (aki a tulajdonjog –fenntartásra tekintettel még nem tulajdonos) jóhiszemű harmadik személynek a dolgot eladja, vagy azon jelzálogjogot alapít, akkor ez a harmadik fél megszerzi a tulajdon-, illetve jelzálogjogot.

Azaz, a tulajdonjogot fenntartó eredeti eladó helyzete hátrányosabb lesz, a még be nem szedett vételár behajtásához, követelése kielégítéséhez nem tudja magát az eladott dolgot igénybe venni, csak az adós egyéb vagyontárgyait. Ingó jelzálogjog esetében pedig a bejegyzés elmaradása esetén a zálogjog hatálytalan harmadik személyek irányában. Faktoring esetében kiemelt hátrány, hogy a bejegyzés hiányában a finanszírozóra (faktorra) nem száll át a faktorált követelés.

Az új rendszer megismerése, használata sok élethelyzetben kiemelkedően fontos. Magánszemélyek esetében gépjárművásárlás esetén mindenképpen ajánlott az adatbázis ellenőrzése (alvázszám megadása alapján, a fent írtak szerint ingyenesen, regisztráció és azonosítás nélkül), hogy egy esetleges korábbi tulajdonjog-fenntartás vagy jelzálogjog ténye ismertté válhasson a vétel megkötése előtt. Ajánlott továbbá a bejegyzések megtétele is – mind tulajdonjog-fenntartás, mind jelzálogjog alapítása kapcsán – különösen nagy értékű ingóságok esetében.

Mivel a bejegyzéshez előzetes regisztráció szükséges, ezért ebből a célból elsődlegesen ügyvédi, közjegyzői segítséget célszerű igénybe venni: az ügyvédek túlnyomó többsége rendelkezik a regisztrációhoz szükséges elektronikus aláírással, és várható, hogy rövidesen jelentős részük a hitelbiztosítéki nyilvántartás regisztrált felhasználója is lesz, ami jelentősen gyorsíthatja a bejegyzések megtételét – valószínűsítette végezetül a Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője.