Új fogyasztói szabályok a távollévők közötti ügyletekre

beszállítók, online vásárlás, illusztráció
Lassú a fejlődés, pedig lenne rá igény
Vágólapra másolva!
2014. június 13. napjával lépett hatályba az az új jogszabály, mely egy uniós előírásnak megfelelően kedvezőbb feltételeke teremt a fogyasztók számára. Ez a rendelet elsősorban az üzlethelyiségen kívüli és a távollévők közötti ügyletekre tartalmaz előírásokat – hívta fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A 21. században az egyes szerződéseket a felek már nemcsak személyesen, hanem például az internet, vagy egyes weboldalakon keresztül is megköthetik. Mivel a fogyasztók így jobban kiszolgáltatottak, ezért egy uniós előírásnak köszönhetően, a fogyasztók javára kedvezőbb szabályozás született – fejtette ki elöljáróban dr. Burján Zsuzsanna.

Ez elsősorban a vállalkozó részletes tájékoztatási kötelezettségében mutatkozik meg, valamint a fogyasztó elállási jogában. A vállalkozónak kötelezettsége, hogy világosan és közérthető módon a fogyasztó szerződési nyilatkozatának megtétele előtt tájékoztatni a fogyasztót a termék vagy a szolgáltatás tulajdonságairól, a vállalkozó adatairól, a termék áráról, a teljesítés feltételeiről, a kellékszavatosságra vonatkozó szabályokról, valamint az elállási jogról, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Meghosszabbodott az elállási határidő

Ennek a tájékoztatásnak bizonyítottnak kell lennie, valamint közérthető – az általános fogyasztó által érthető - nyelven kell megtörténnie. A rendelet igen részletes technikai szabályokat is alkalmaz arra az esetre, hogy a vállalkozónak pontosan hogyan kell a fogyasztót tájékoztatnia, melynek részleteire ez a cikk nem terjed ki.

Ennek oka az, hogy a fogyasztó számára nyitva álló elállási határidő – a korábbi szabályokhoz képest – jelentősen meghosszabbodott – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Míg korább 8 nap állt nyitva a fogyasztónak, hogy elálljon a szerződéstől, jelenleg ez a határidő 14 napra növekedett. Az elállási határidő kezdete a termék átvételének, a szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötése napja.

Aktivitást igényel

A fogyasztó az elállási jogát, vagy az erre rendszeresített és a rendeletben meghatározott minta segítségével, vagy erre vonatkozó egyértelmű nyilatkozata formájában gyakorolhatja.

Mivel ez egyfajta aktivitást igényel a fogyasztó részéről, ezért a fogyasztót terheli annak bizonyítása, hogy élt-e az elállás jogával, és ha igen, akkor pontosan milyen tartalmú nyilatkozatott tett és ezt mikor terjesztette elő.

Ezért fontos, hogy a fenti nyilatkozatot a fogyasztó mindig bizonyítható módon tegye meg, annak érdekében, hogy a későbbi esetleges jogvita során ne ezen múljon a sikeres igényérvényesítése.

Mi azonban a sikeres elállás következménye? Ebben az esetben a vállalkozó köteles haladéktalanul, de legkésőbb a tudomásszerzésétől számított tizennégy napon belül visszatéríteni a fogyasztó által megfizetett teljes összeget, ideértve a teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket is.

Forrás: AFP/Klaus Ohlenschläger

Kötelezettség azonban e körben nemcsak a vállalkozót, hanem a fogyasztót is terheli, ugyanis az elállás eredményeként a fogyasztó köteles a terméket haladéktalanul, de legkésőbb az elállás közlésétől számított tizennégy napon belül visszaadni a vállalkozónak. Főszabály szerint, a fogyasztó köteles a visszaküldés közvetlen költségeit viselni, melyet azonban a vállalkozó átvállalhat.

Nem gyakorolható korlátlanul

Dr. Burján Zsuzsanna szerint külön fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a fogyasztó elállási joga nem gyakorolható korlátlanul. Ugyanis vannak olyan termékek, melyek egyediségüket tekintve nem alkalmasak erre.

A jogszabály külön nevesíti azokat az eseteket, ahol nem gyakorolható az elállás joga. Példaként említve ilyen termékek közé tartoznak azok, amelyek romlandóak vagy minőségüket rövid ideig őrzik meg, vagy amelyek egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontásuk után nem használhatóak, illetve a hírlapok, folyóiratok, vagy a lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvételek, szoftverek, ha az átadást követően a fogyasztó a csomagolást felbontotta.

A fentiekből kiderül, hogy a rendelet igen részletes szabályokat tartalmaz, elsősorban a fogyasztókkal szembeni visszaélések kiküszöbölése céljából – mutatott rá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.