Milyen védelem illeti a várandós, vagy a reprodukciós eljárásban résztvevő nőket?

szüléssel kapcsolatos tévhitek, terhesség
Midwife Silke Fichtenmeier (R) examines pregnant mother Sabrina Kusche in her office in Schifferstadt, Germany, 11 March 2014. Exploding liability premium costs are not affordable for many midwives. Additionally they have to worry about not finding an insurance at all anymore. Photo: Fredrik von Erichsen/dpa
Vágólapra másolva!
A korábbi munkajogi szabályok lehetővé tették, hogy a nő úgynevezett munkáltatói felmondási védelem alatt álljon, rögtön a fogantatástól kezdve. Ez akkor is fennállt, akár tudott róla az illető, akár nem. Az új munkajogi szabályok azonban ezt a rendelkezést szigorították, és akként rendelkeztek, hogy a felmondási védelem csak akkor illeti meg a várandós nőt, amennyiben – a munkajogból eredő együttműködési kötelezettségének eleget téve – bizonyítható módon erről a munkáltatóját tájékoztatta – mondta el a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években jelentősen módosultak a munkajogi szabályok. Sokat lehetett arról hallani, hogy az új Munka Törvénykönyvének hatálybalépésével „csökkent” mind a várandós, mind pedig a reprodukciós eljárásban részt vevő nők felmondási védelme.

Ez többszörösen hátrányos volt azokra a nőkre nézve, akik lehet, hogy a várandóságukról nem is tudtak, vagy az első trimeszterben – annak bizonytalansága, tehát az esetleges vetélés miatt – nem számoltak a várandóssággal – húzta alá dr. Burján Zsuzsanna.

Alaptörvény-ellenesnek találták

Azt már az új rendelkezés hatálybalépésével tudni lehetett, hogy ennek a kérdésnek a tisztázását, alaptörvény-ellenességének megállapítását fogják kérni az Alkotmánybíróságtól. Ez így is lett, és az Alkotmánybíróság eljárása során megállapította, hogy a korlátozó rendelkezés részben alaptörvény-ellenes.

A támadott jogszabályi rendelkezés a következőképpen szólt: a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt várandósság, illetve a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt. Az Mt. 65. § (5) bekezdése alapján a munkavállaló erre a védelemre csak akkor hivatkozhatott a munkáltatóval szemben, amennyiben erről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette „a felmondás közlését megelőző” részt”, így csak a tájékoztatási kötelezettsége maradt meg a munkavállalónak. Ez az Alkotmánybíróság tolmácsolásában azt jelenti, hogy a munkavállalónak, amint tudomást szerez a várandósságáról, vagy megkezdi a reprodukciós eljárásban való közreműködést, erről a tényről a tájékoztatási kötelezettsége fennáll.

Hogyan illeti meg a felmondási védelem?

A D.A.S. JogSzerviz szakértője rámutatott: az új munkajogi szabályok továbbra is fenntartják a felmondási monatóriumot a reprodukciós eljárásban résztvevő nők védelmében, azonban sajnos a korábbi törvényhez képest ezt is szűkebb időtartamban.

Ugyanis, míg korábban a teljes eljárás időtartama alatt védett volt az érintett nő, addig a jelenlegi szabályok alapján, a munkáltató a felmondásával legfeljebb a reprodukciós eljárás megkezdésétől számított 6 hónapig nem élhet. Fontos szabály azonban, hogy az előzőek nem jelentik azt, hogy a munkáltató ne közölhetné a felmondását.

Sajnos közölheti, azonban a felmondás a 6 hónap leteltével hatályosul, azaz ekkor kezdődik a felmondási idő is. Ez az új szabály mindenképpen hátrányosabban érinti a munkavállalót.

Hogyan történjen a munkáltató irányába a bejelentés?

Szintén hátrányos rendelkezés a munkavállalóra nézve, hogy a felmondási tilalom csak abban az esetben védi a nőt, ha bizonyíthatóan közli a munkáltatói jogok gyakorlójával azt a tényt, hogy reprodukciós eljárásban vesz részt. Ugyanez érvényes az olyan nőkre, akik már várandósak.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Fredrik Von Erichsen

Sajnos volt már olyan eset, amikor egy hölgy szóban jelezte a munkáltatójának, hogy gyermeket vár, azonban ennek tényét mégsem tudta később igazolni (például azzal, hogy az orvosi igazolást bizonyíthatóan átadta a munkáltató részére, megküldte e-mailben, stb), és még aznap felmondott neki a munkáltatója.

Ezért célszerű az ilyen bejelentéseket igazolható módon megtenni a munkáltató részére, akként, hogy az orvosi igazolást átvetetik a munkáltatóval és ezt az iratot az érintettek megtartják. Ezzel igazolni tudják, hogy a váradósságról, vagy a reprodukciós eljárásban való részvételről tájékoztatták a munkáltatót – tanácsolta dr. Burján Zsuzsanna.

Előfordulhat, hogy egy-egy eljárás még nem vezet eredményre, így akár több beavatkozásra is sor kerülhet a sikeres terhesség érdekében. Ez azonban könnyen meghaladhatja a 6 hónapot, azaz azt az időszakot, melyet védetté nyilvánít a törvény.

Fontos azonban azt is tudni, hogy a védettség csak a felmondásra vonatkozik, azaz az azonnali hatályú felmondással a munkáltató ez alatt az időszak alatt is élhet, ha annak jogalapja fennáll. Annak sincs akadálya, hogy a felek közös megegyezéssel szüntessék meg a munkaviszonyt.

A kezelések időszaka, amennyiben az egészségügyileg indokolt, táppénzes ellátásra adhat alapot. Így a kezelésen való megjelenés ezzel, vagy szabadsággal is biztosított lehet – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.