Milliós bírság is kiszabható a földeken feketén dolgozók miatt

Aszúbor, aszúszőlő, Aszúszemeket szüretel egy mezőgazdasági munkás a Tokaj Kereskedőház Zrt. szőlőjében Tolcsván 2013. november 8-án
Vágólapra másolva!
A hatóságok idén is kiemelten ellenőrzik, hogy az idénymunkásokat rendezett körülmények között foglalkoztassák a földeken, és amennyiben fekete munkásokat találnak a földeken, milliós bírságokat is kiszabhatnak – figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Egyszerűsített foglalkoztatásban foglalkoztatott munkavállaló esetében a munkáltató által fizetendő közteher mértéke mezőgazdasági idénymunka esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként 500 forint, ez mindenesetre olcsóbb lehet a bírságnál.
Vágólapra másolva!

Az ősz sok munkát tartogat a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások számára. Mivel a munka idényjellegű, a munkások is csak idényjelleggel tevékenykednek a földeken, és végzik a szürettel, vagy almaszedéssel kapcsolatos teendőket.

A hatóságok azonban kiemelten ellenőrzik, hogy ezek az idénymunkások is rendezett körülmények között végezzenek munkát, úgy hogy nem feketén kapják a fizetésüket – figyelmeztetett dr. Bezzegh Edina.

Amennyiben a hatóság fekete munkásokat talál a földeken, akár milliós bírságokat is kiszabhat. Erre a helyzetre jelent megoldást az egyszerűsített foglalkoztatás intézménye, melyet a 2010. évi LXXV. törvény szabályoz.

Az időtartam kérdései

Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára vagy alkalmi munkára – ismertette a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Idénymunka esetén azonos felek között a munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot, alkalmi munka esetén pedig a munkáltató és a munkavállaló között a munkaviszony összesen legfeljebb öt egymást követő naptári nap, és egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári nap, és egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári nap lehet.

Szóban is létrejöhet

Az egyszerűsített foglalkoztatás történhet szóbeli megállapodással, vagy egy erre rendszeresített egyszerűsített munkaszerződéssel írásban. Egyszerűsített foglalkoztatás céljából létrejött munkaviszony a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével keletkezik, amelyet a munkavégzés megkezdése előtt meg kell tenni.

A munkáltató bejelentési kötelezettségét - választása szerint - elektronikus úton, kormányzati kézbesítési szolgáltatás igénybevételével (a továbbiakban: ügyfélkapu), vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon teljesítheti. Telefonos bejelentés csak az ügyfélkapus regisztráció után történhet. A bejelentés papíron, postai úton, személyesen történő bejelentésére nincs lehetőség.

Csekély közterhet kell fizetni

A munkáltatók számára azért nagyon kedvező ez a foglalkoztatási forma, mivel igen csekély közterhet kell fizetni a munkavállalók után. Egyszerűsített foglalkoztatásban foglalkoztatott munkavállaló esetében a munkáltató által fizetendő közteher mértéke mezőgazdasági idénymunka esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként 500 forint. A munkáltatónak a közteher-fizetési kötelezettségét a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell teljesítenie.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Fontos tudni, hogy a munkavállaló az egyszerűsített foglalkoztatása alapján nem minősül biztosítottnak, csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot. A nyugellátás számításának alapja napi 500 forint közteher esetén 1370 forint/nap.

Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétel a munkavállalónak csak akkor kell feltűntetnie a személyi jövedelemadó bevallásán, ha az ebből származó bevétele meghaladja a mentesített keretösszeget, azaz a foglalkoztatás napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének szorzatát – mutatott rá végezetül dr. Bezzegh Edina.