Munkajog: hátrányokkal is járhat a vezető állás

terhes diéta, terhesség, illusztráció
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A vezető állású munkaviszonynak az előnyök mellett léteznek hátrányai is, ezeket pedig a munkajogi jogszabályok pontosan rögzítik is.
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz szakértője kiemelte, hogy a különbségtételek abból adódnak, hogy az vezető jellegű munkaviszony bizalmi jellegű, és a vezető nagymértékben befolyásolhatja a munkáltató gazdálkodását.

Ezért először is az egyik legfontosabb tennivaló a munkaszerződésben a vezető szerep rögzítése annak érdekében, hogy a vonatkozó rendelkezéseket alkalmazni lehessen.

Indoklás nélkül is

Főszabály szerint a munkaviszony felmondásakor a munkáltató köteles megindokolni azt, hogy miért vet véget a munkaviszonynak, az indoknak pedig helytállónak, valósnak és okszerűnek kell lennie – húzta alá dr. Tar Luca.

Ezzel szemben a vezető munkavállaló elbocsátása indokolás nélkül is megtörténhet. Ez alól kivételt képeznek a rehabilitációs ellátásban, illetve járadékban részesülő, illetve a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező vezetők.

Ha azonban egyéb esetről van szó és mégis tartalmaz magyarázatot a felmondás, annak meg kell állnia a helyét a valóság és okszerűség tekintetében, a bíróság előtt a munkáltató nem hivatkozhat már arra, hogy nem is lett volna köteles indokolni.

Eltérések az időpontban

Az általános szabályok szerint, amikor a munkáltató keresőképtelen vagy fizetés nélküli szabadságon van hozzátartozó otthoni ápolása miatt, a felmondási idő munkáltatói felmondás esetén a munkába való visszatérés napján kezdődik.

A vezető állású munkavállaló esetében azonban nem szükséges ezeknek a tartamoknak lejárni a felmondási idő megkezdéséhez, az a közlést követő napon megtörténik.

Vezető pozícióban nincs kegyelem?

A Munka törvénykönyve munkáltatói felmondási tilalmat ír elő bizonyos olyan élethelyzetekre, amikor a munkavállaló méltányolható okból a munkavégzéstől távol marad – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Ezek közé tartozik a gyermekvállalás is, az ehhez fűződő társadalmi érdeket szolgálva a jogalkotó a munkaviszony bebiztosításával segíti elő.

A munkavállaló munkaviszonyát a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a várandósság, a szülési szabadság, valamint a GYED és a GYES időtartama alatt, az önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés során, illetve a nő emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, így a lombikbébi programnak ideje alatt. Vajon, ugyanez a helyzet a vezető pozíciót betöltők esetében is?

A vezető állású anyák helyzete eltér a nem vezető munkavállalókra vonatkozó szabályok által megállapított körülményektől. A várandós munkavállaló, amennyiben munkaszerződése szerint vezető státuszban van, felmondási védelem alatt csak a várandósság és a szülési szabadság ideje alatt áll, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, vagyis a GYED és GYES tartama alatt nem, így a szülési szabadság leteltével a munkáltató megszüntetheti a vezető munkaviszonyát.

A tartalékos katonai szolgálat teljesítésének idején, illetve a nőnek az emberi reprodukciós eljáráshoz kapcsolódó kezelése alatt a vezető munkaviszonya sem szüntethető meg rendes felmondással – hangsúlyozta végezetül dr. Tar Luca.