Jog a parlagfű ellen: légi felderítés és ötmilliós bírság

Parlagfű – elsőszámú allergén, mégis hasznosítható dr. life
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése, amelyet idén a Belügyminisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium együttműködése alapján az Országos Rendőr-főkapitányság helikoptereivel végeznek augusztus végéig. A parlagfű kérdés alkotmányos aggályokat is felvet, az allergiás betegeknek ugyanis sérül az Alkotmány 18.§-ában és 70/D.§- ában biztosított egészséges környezethez való alapvető joga. A parlagfű elleni védekezés fő szabályai a 2008. évi XLVI. törvényben kerültek lefektetésre.
Vágólapra másolva!

Július elsejétől a földterületek tulajdonosai vagy használói 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra is számíthatnak, elsősorban a terület nagyságától függően. Az önként be nem fizetett bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adó formájában hajtja be.

Az ellenőrzést az illetékes földhivatal végzi, eljárást azonban csak akkor indít, ha a gyomnövény már bimbós, vagy annál fejlettebb állapotban van.

A parlagfű kérdés alkotmányos aggályokat is felvet, az allergiás betegeknek ugyanis sérül az Alkotmány 18.§-ában és 70/D.§- ában biztosított egészséges környezethez való alapvető joga. A parlagfű elleni védekezés fő szabályai a 2008. évi XLVI. törvényben kerültek lefektetésre.

A földhasználó kötelezettségei

A törvény általános kötelezettségként írja elő, hogy a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Ha pedig ezt elmulasztja egyrészt közérdekű védekezést (magyarul kényszer-kaszálást) lehet elrendelni, másrészt a földhasználó növényvédelmi bírsággal sújtható. Az eljárás legtöbbször hatósági ellenőrzés során indul, amelyet attól függően, hogy külterületen vagy belterületen kerül rá sor, két külön hatóság végez és némileg eltérőek a szabályok is.

Jogszabályi kötelezettségek

A hatályos jogi szabályozás szerint az érintettek adott év június 30. napjáig kötelesek a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetáció végéig (gyakorlatilag az első fagyokig) folyamatosan fenntartani.

A védekezési kötelezettség teljesítését belterületen a jegyző, külterületen a Kormányhivatal Járási Hivatalai Földhivatalainak mezőgazdászai ellenőrzik.

Az ellenőrzések július 1-jét követően kezdődnek. Amennyiben az ellenőrzések a védekezési kötelezettség elmaradását, vagy annak nem megfelelő teljesítését állapítják meg belterületen a jegyző, külterületi ingatlanok esetében a növényvédelmi hatóság (együttesen: eljáró hatóság) köteles hivatalból eljárást indítani.

A felderített mulasztó, tekintettel a jogszabályban rögzített határnapra (adott év június 30. napja) további felszólítást a védekezésre nem kap, az eljáró hatóságok közérdekű védekezés keretében a mulasztó kockázatára és költségére elvégeztetik a parlagfű-mentesítést.

Az eljárás következő szakaszában a mulasztóval szemben a növényvédelmi hatóságnak kötelezően növényvédelmi bírságot kell kiszabnia, mely bírság mértéke tizenötezer és ötmillió forint között állapítható meg.

A bírság mértékének megállapítását jogszabály rögzíti, miszerint a bírság összege a fertőzött terület elhelyezkedése, a fertőzött terület nagysága (m2; hektár), illetve a parlagfűvel való borítottsága függvényében változik.

Online és mindenféle telefonon

A parlagfüves területről bejelentést lehet tenni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal online és mobiltelefonon is elérhető parlagfű-bejelentő rendszerén keresztül. Szükség esetén a hivatal kényszerkaszálást rendel el és egyúttal meghatározza a bírság összegét is.

Amennyiben a tulajdonos a határozat kézhezvétele után sem mentesíti a területet, a hatóság által elvégzett kényszerkaszálás költsége őt fogja terhelni. Tapasztalatok alapján a tulajdonosok túlnyomó többsége nem várja meg a költségesebb hatósági intézkedést és lekaszálja az érintett területet.

Nem szükséges egészségkárosodás bekövetkezése

A jogszabályi rendelkezés alapján a jegyző június 30-át követően a parlagfű virágzásától függetlenül köteles hatósági eljárást kezdeni azon földhasználókkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű ellen védekezési kötelezettségüket teljesíteni.

A hatósági intézkedéshez nem szükséges a sérelem - egészségkárosodás - bekövetkezése, a parlagfű virágzása, elégséges a védekezési kötelezettség elmulasztásának június 30-a után történő megállapítása.

Forrás: Thinkstock

Az ingatlan ellenőrzése kapcsán a jegyző és a hivatal dolgozói jogosultak az ingatlanra engedély nélkül belépni, és megállapítani a parlagfű szennyezettség mértékét. A hatósági eljárás során a helyszíni ellenőrzés alkalmával jegyzőkönyv készül.

Amennyiben indokolt, úgy hatósági határozattal közérdekű védekezés kerül elrendelésre, mely azt jelenti, hogy az önkormányzat által megbízott vállalkozóval a jegyző a terület parlagfű-mentesítését elvégezteti.

Októberig meg kell őrizni a terület tisztaságát

A parlagfű-szezon október végén zárul, így a földtulajdonosnak, földhasználónak június hónap végéig kell arról gondoskodniuk, hogy a parlagfű virágzását megakadályozzák. Ezek alapján tehát nem elegendő az, hogy június 30. napjáig valaki lekaszálta a szennyezett földterületet, hanem ezt a tiszta, parlagfű-mentes állapotot mindvégig meg kell őrizni. Ennek különösen nagy jelentősége van a csapadékos időszakban.

A parlagfű-mentesítés nem csupán a termőföld tulajdonosokat, hanem a telkek, vagy kertes házak tulajdonosait is terheli.