D.A.S. JogSzerviz: mekkorát kell hibázni az azonnali felmondáshoz?

felmondás
A felmondólevél
Vágólapra másolva!
Mekkorának kell lennie a hibának ahhoz, hogy az a munkaviszonyunk azonnali hatályú felmondását is megalapozza? Az azonnali hatályú felmondást minden esetben indokolni kell. Az indoklásnak pedig valósnak, világosnak és okszerűnek kell lennie.
Vágólapra másolva!

Dr. Bekk Judit kifejtette: a Munka Törvénykönyve értelmében a munkáltató akkor szüntetheti meg azonnali hatállyal a munkaviszonyt, ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Az azonnali hatályú felmondást minden esetben indokolni kell. Az indoklásnak pedig valósnak, világosnak és okszerűnek kell lennie.

A munkaviszonyból származó kötelezettség megszegése csak akkor szolgálhat az azonnali hatályú felmondás alapjául, ha a megszegett kötelezettség lényegesnek tekinthető. Ezeket a kötelezettségeket jellemzően a vonatkozó jogszabályi előírások és a felek között létrejött munkaszerződés határozza meg.

Szándékosan vagy súlyosan gondatlanul

A felmondás alapjául szolgáló kötelezettségszegést szándékosan, vagy súlyosan gondatlanul kell elkövetni. Akkor szándékos egy magatartás, ha a magatartást tanúsító előre látja cselekménye következményeit és azokat kívánja, vagy azokba belenyugszik.

A magatartás akkor súlyosan gondatlan, ha látja ugyan magatartása következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában – ismertette a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Az azonnali hatályú felmondáshoz az is szükséges, hogy a kötelezettségszegés jelentős legyen, hiszen kismértékű kötelezettségszegés nem vezethet a munkaviszony azonnali megszüntetéséhez.

Megalapozhatja az azonnali hatályú felmondást az is, ha a munkavállaló olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. A felmondás alapja ilyenkor egy olyan magatartás, ami miatt a munkaviszony fenntartására a továbbiakban nincs lehetőség. Ez például akkor fordulhat elő, ha egy sofőrt munkaidején kívül elkövetett ittas vezetés miatt előállítanak.

A tudomásszerzéstől számítva

Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül, legfeljebb az ok bekövetkeztétől számított 1 éven belül, vezetővel szemben 3 évig, bűncselekmény elkövetése esetén pedig annak elévüléséig lehet gyakorolni.

Tudomásszerzésről akkor beszélhetünk, ha a döntésre jogosult rendelkezésére áll minden olyan információ, mely alapján a felmerült kérdésben állást tud foglalni – hangsúlyozta dr. Bekk Judit.

Ez a jog azonban nem csak a munkáltatót, hanem a munkavállalót is megilleti, tehát ő is jogosult arra, hogy a fenti körülmények munkáltató részéről történő megvalósítása esetén munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntesse.

Forrás: Thinkstock

Abban az esetben, ha a munkavállaló él ezzel a jogával, a munkáltató köteles részére kifizetni a felmentési időre járó díjat és a végkielégítés összegét is, ha arra a munkavállaló egyébként jogosult lenne.

Szigorú keretek

Az azonnali hatályú felmondás a munkaviszonyt – mint ahogy arra neve is utal – azonnal megszünteti.

A munkával összefüggésben elkövetett hibának a legsúlyosabb következménye a munkaviszony azonnali megszüntetése. Pont ezért, az ezzel elérhető hátrányra tekintettel a jogalkotó meglehetősen szigorú keretek közé szorította a jogszerű alkalmazás körét.

Figyeljünk tehát arra, hogy az azonnali hatályú felmondásra mindig a törvényes keretek között, a fenti szabályok érvényesülése mellett kerüljön sor, és legyünk tisztában azzal is, hogy a szabályok be nem tartása jogsértéshez vezet – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.