Gyógyszernek minősül-e az elektromos cigaretta? (1. rész)

dr. Balogh Tamás
dr. Balogh Tamás, Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda
Vágólapra másolva!
A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője kétrészes írásában az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő elektromos cigarettákra vonatkozó jogi szabályozást, illetve a szabályozás várható irányát mutatja be. Dr. Balogh Tamás átfogó elemzésének első részét olvashatja.
Vágólapra másolva!

Az elektromos cigaretták népszerűségének egyik oka a dohányboltok számának csökkenése, a cigaretták átlagárának növekedése, valamint a nyilvános helyeken történő dohányzás szigorú korlátozása.

Először is érdemes tisztázni, hogy mi minősül elektromos cigarettának? Jelenleg hiába keresnénk a jogszabályokban az elektromos cigaretták pontos meghatározását, nem találnánk ilyet, méghozzá annak ellenére sem, hogy az ilyen jellegű termékek majd egy évtizede megjelentek a magyar piacon – fejtette ki a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője.

Az elektromos cigaretták működési elve alapvetően rendkívül hasonló, maga a készülék egy akkumulátorból, egy folyadékot tartalmazó tartályból és egy porlasztó egységből áll. A porlasztóba a tartályból folyadék kerül, amelyet az eszköz a cigarettafüstre hasonlító gőzzé alakít. Az eszközökbe többféle folyadék ("e-liquid") kerülhet, amely lehet ízesített (dohány, illetve gyümölcsízű) vagy ízesítetlen, nikotinmentes illetve nikotintartalmú.

Az elektromos cigaretták jogi szabályozása

A jelenlegi magyar szabályozás különbséget tesz a nikotintartalmú és a nikotinmentes (azaz pusztán ízesített, nikotinmentes patronnal ellátott) e-cigaretták között – ismertette dr. Balogh Tamás.

Míg a nikotinmentes készülékek általános fogyasztási cikknek, addig a nikotin tartalmú e-cigaretták jelenleg gyógyszernek minősülnek, és forgalmazásuk engedélyköteles. Ugyan a vonatkozó jogszabály nem sorolja a nikotint egyértelműen a gyógyszerek közé, már 2008-ban olyan hatósági állásfoglalások, illetve tájékoztatók láttak napvilágot, amelyek szerint a nikotintartalmú elektromos cigaretták a gyógyszertörvény hatálya alá esnek.

Tekintettel arra, hogy jelenleg még a nikotinos e-cigaretták Magyarországon gyógyszernek minősülnek, ezért – az eddigi hatósági gyakorlat tükrében – kizárólag az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyével forgalmazhatóak.

A hatóság által üzemeltetett internetes gyógyszer-adatbázis, illetve egyéb tájékoztatók alapján megállapíthatjuk, hogy jelenleg még egyetlen nikotintartalmú e-cigaretta forgalmazására sem adtak ki engedélyt. Mindez nem meglepő, különösen arra tekintettel, hogy egy ilyen jellegű forgalmazási engedély megszerzéséhez rendkívül magas minőségi körülményeknek kellene az egyes nikotintartalmú e-cigarettának megfelelnie.

Nem egyértelmű a jogi környezet, jelentős módosítások várhatóak

A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője szerint nem egyértelmű az adóhatóság gyakorlata sem az elektromos cigaretták forgalmazása kapcsán: 2012-ben a NAV több alkalommal is megbírságolt olyan vállalkozókat, akik gyógyszer-forgalmazási engedély nélkül árusítottak e-cigarettákat.

dr. Balogh Tamás, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője Forrás: Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda

A megbírságolt vállalkozók egyike jogorvoslattal élt a bírságot megállapító határozat ellen, és az eljáró bíróság ezen ügyben a vállalkozó jogértelmezését találta megalapozottnak. A bíróság állásfoglalása szerint a nikotinpatronok nem minősülnek gyógyszernek, ezért engedély nélkül lehet őket forgalmazni.

A fenti döntésnek nincs általánosan kötelező ereje, vagyis semmi nem zárja ki annak lehetőségét, hogy más bíróságok eltérően értelmezzék a vonatkozó előírásokat. A döntés hatására azonban az adóhatóság gyakorlata megváltozni látszik, és egyelőre eltekint a további bírságok kiszabásától.

Sajnálatos módon a jogszabályok még nem egyértelműek abban a tekintetben, hogy a nikotintartalmú elektromos cigaretták gyógyszernek minősülnek-e, illetve pontosan milyen engedély szükséges azok forgalmazásához.

A fenti bizonytalan szabályozási környezet azonban megváltozni látszik: jelenleg az Országgyűlés előtt egy olyan törvényjavaslat vitája zajlik, amely az elektronikus cigarettákat a dohánytermékekhez hasonlóan kezelné, és ennek megfelelően szabályozná értékesítésüket és használatukat."

(A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértőjével készült írás második részét hamarosan közöljük – a szerk.)