Javasolt konszolidáltan viselkedni az év végi céges bulikon

céges koccintás
Hosszú és kemény a felkészülés, mielőtt van mit ünnepelni
Vágólapra másolva!
Milyen munkajogi vonatkozásai lehetnek a szokásos év végi vállalati partikon tanúsított esetleges felelőtlen munkavállalói magatartásnak? A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a Munka törvénykönyve pontos előírásokat tartalmaz a munkaidőn túl tanúsított munkavállalói magatartásokra is.
Vágólapra másolva!

Az év vége és a karácsonyi ünnepek közeledtével a legtöbb munkáltató céges rendezvénnyel, vacsorával köszöni meg a munkavállalók egész éves munkáját, vagy fogadások keretében jutalmazza őket elért eredményeik után – fejtette ki dr. Albert Enikő.

Az ilyen jellegű rendezvények munkaidőn kívül kerülnek megrendezésre, nem mellőzve az alkoholfogyasztást, mely sajnos nem várt következményekkel is járhat. Milyen munkajogi vonatkozásai lehetnek a vállalati partin tanúsított magatartásnak?

Nem érdemes figyelmen kívül hagyni

A legtöbb munkavállaló az év vége felé repesve várja, hogy kiengedhesse a fáradt gőzt, főleg, ha a munkáltató költségére teheti mindezt. Azonban ekkor sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy –bár munkaidőn kívül,- de mégis feletteseink társaságában töltjük el időnket, így a mámoros, bódult állapot akár hátrányos következményeket is vonhat maga után.

A Munka törvénykönyve ugyanis kifejti, hogy a munkavállaló a munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, mely közvetlenül és ténylegesen alkalmas arra, hogy a munkáltató jó hírnevét vagy jogos gazdasági érdekét veszélyeztesse.

Ebből eredően nem tanácsos olyan negatív kifejezésekkel illetni a főnökünket, melyet akár közvetve, akár közvetlenül felettesünk is hallhat, valamint kifejezetten érdemes figyelni arra, hogy nehogy véletlenül üzleti titkot fecsegjünk ki illetéktelen személyeknek – tanácsolta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Létezik belső etikai kódex is

A leírtakon kívül számos cég alkalmaz belső etikai kódexet, mely a vállalati rendezvényekre is előírhatja a munkavállaló által tanúsítandó magatartás kereteit, így jogosan alkalmazhat a munkáltató szankciókat abban az esetben, ha nem a vállalati kultúrának megfelelő magatartást tanúsítjuk.

Forrás: AFP

A szankciók a figyelmeztetéstől egészen az azonnali hatályú felmondásig is terjedhetnek, hiszen elképzelhetőek olyan esetek, melyek során a munkavállaló ittas állapotából eredően olyan mértékben megszegi a munkaviszonyból származó kötelezettségeit, hogy vele szemben a továbbiakban fenntarthatatlan a jogviszony.

Adott esetben, ha egészen károkozásig fokozódik a hangulat, természetesen fennállhat a munkavállaló kártérítési felelőssége is, függetlenül ittas állapotától, hiszen ilyenkor azt kell mérlegelni, hogy a károkozó az adott helyzetben elvárható magatartást tanúsította-e.

A fenti, kellemetlen következmények elkerülése érdekében mindenki számára a mérsékletes italfogyasztást, s mértéktartó viselkedést javasoljuk, hiszen a konszolidált magatartással nemcsak az adott évet tudjuk lezárni, de a következő évben is bízhatunk a munkaviszonyunk fennmaradásában – mondta végezetül dr. Albert Enikő.