Ennek az illetéktörvénynek mindenki örül

személyi igazolvány lakcímkártya, nemzeti kártyarendszer
Vágólapra másolva!
Az illetéktörvény módosítása következtében januártól megszűnt a személyi igazolvány és lakcímkártya kiállításának illetéke, valamint annak az eljárásnak a díja is, amely a családi állapot megváltozása miatti névváltozás okán indul, az ellopott okmányokat is ingyenesen állítják ki újra, ahogy a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát is.
Vágólapra másolva!

Az erkölcsi bizonyítvány kiállítása és több esetben a személyazonosító okmányok pótlásának eljárása is ingyenes lesz január elsejétől az illetéktörvény módosítása révén.

Ugyancsak illetékmentesen állítják ki a jövőben a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat, de térítésmentes lesz a vállalkozói igazolvány kiadása vagy az üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárás. Első alkalommal a jogosítványt is illetékmentesen kaphatja mindenki. A változtatás emellett csökkenti az örökléssel összefüggő tulajdonjog és haszonélvezeti jog költségeit is.

A magánszemélyek mellett a vállalkozók is örülhetnek ugyanis évente négy alkalommal ingyenes lesz a cég cégkivonatának, cégbizonyítványának és cégmásolatának kiállítása, ha ezt a cég egyik tagja vagy a cég képviselője kéri ki. Megszüntetik a számviteli beszámoló közzétételéért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjat.

Az adóhatósági igazolásokat tehát ingyenesen adják majd ki és a vállalkozásoknak a számviteli beszámolók közzétételéért nem kell igazgatási szolgáltatási díjat fizetniük.

Lázár János 2014 szeptemberében árulta el, hogy január elsejével a kormány elindítja az Államreform 2 nevű programot, amelynek része lesz az úgynevezett állami rezsicsökkentés, vagyis az állami szolgáltatások díjának csökkentése.

A díj- és illetékcsökkentés 2015 májusában kezdett kézzelfogható alakot ölteni, amikor a kormány tagjai először beszéltek a 2016-os költségvetésről. A büdzsét az adócsökkentés költségvetésének nevezte Lázár János és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A jövedelemadó egyszázalékos csökkentése mellett bejelentették, hogy összességében 10 milliárd forinttal kevesebb illetéket és járulékot fog beszedni az állam, vagyis ennyivel csökkennek ezek a terhek.

A következő okmányok és eljárások tehát 2016 januárjától ingyenesek: személyi igazolvány, lakcímkártya, az első jogosítvány, diákigazolvány és pedagógusigazolvány. Erkölcsi bizonyítvány (évente négyszer).

Okmánycsere házasság miatt. Okmánycsere lopás miatt. Mozgássérültek parkolási igazolványa. Az összes adóhatósági igazolás. Mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány.

Vállalkozói igazolvány. Üzletek működési engedélye. Népi iparművészi igazolvány. Cégiratok kiállítása és megküldése a cég tagjának.

160 négyzetméternél kisebb lakóépületek engedélyezése. A jelnyelvi tolmácsok névjegyzékébe való bekerülés.