Vágólapra másolva!
Az ajándékozások során gyakran magasabb értékű ingó vagy ingatlan vagyontárgyak is gazdát cserélnek. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője szerint bár a jogi eljárás választása elsőre szokatlannak tűnhet, egy ajándékozási szerződéssel mind az ajándékozó, mind a megajándékozott megvédheti érdekeit.
Vágólapra másolva!

Dr. Kuti Szilvia kifejtette: mivel az ajándékozások során gyakran magasabb értékű vagyontárgyak is gazdát cserélnek, ezért - bár a jogi eljárás választása elsőre szokatlannak tűnhet - egy írásba foglalt ajándékozási szerződéssel a felek saját érdekeiket is megvédhetik.

Ha ingatlant ajándékozunk, akkor az ajándékozási szerződést mindenképpen írásban kell megkötni, továbbá - a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetése végett - ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba vagy közokiratba is kell foglaltatni.

Csak ez az eljárás érvényes házastársak közötti ingatlan ajándékozásakor

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője leszögezte: csak ez az eljárás érvényes házastársak közötti ingatlan ajándékozása esetében is. A rendelkezés nem vonatkozik ingók szokásos mértékű ajándékozására, ha az ajándék átadására közöttük sor került.

Akadnak házaspárok, akiknek az életvitele alapján szokásos mértékű ajándéknak minősülhet egy dél-afrikai bányából származó gyémánttal ékesített gyűrű, de bizonyára többen vannak azok, akik esetében egy tévékészülék is már a szokásos mértéket jóval meghaladó ajándéknak minősül.

Ez utóbbi esetben az ajándékozási szerződésre előírt minősített alakiság alkalmazása a házaspár számára nem csupán lehetőség, hanem követelmény is.

Legcélszerűbb közjegyzői okiratba foglalni

Ha az ajándékozó nagyvonalúan kíván ajándékozni, de az anyagilag, vagy a megajándékozotthoz fűződő viszonyát tekintve kiszámíthatatlan jövőre nézve is szeretné magát bebiztosítani, akkor a legcélszerűbb a megajándékozottal közjegyzői okiratba foglalt ajándékozási szerződést kötnie.

Így az ebben meghatározott feltételek bekövetkezése esetén, az ajándékot vagy annak helyébe lépő értéket visszakövetelheti úgy, hogy a követelése - mindenféle peres eljárás nélkül - közvetlenül végrehajtható lesz. Ennek feltétele, hogy az ajándék visszakövetelését alátámasztó feltétel bekövetkezését az ajándékozó közokirattal tudja igazolni.

A megajándékozott sem jár rosszul, ha az ajándékozási szerződést közjegyző készíti, mert a közokirat mindkét fél vonatkozásában közvetlenül végrehajtható okirat – mutatott rá dr. Kuti Szilvia.

Amennyiben például az ajándékozó az ajándékot a szerződésben meghatározott határidőben, indokolatlanul nem adja át az ajándékozónak, vagy az ajándékozásnak az ajándékozó által meghatározott feltétele bekövetkezett és ezt a megajándékozott közokirattal is tudja igazolni, akkor az ajándékozótól - bár ez nem hangzik jól - akár végrehajtás keretében is kikényszeríthető az ajándék kiadása.

Az ajándékozás illetékköteles, ha arról okiratot állítottak ki

A jogász közreműködésével készült ajándékozási szerződés esetén a feleknek számolniuk kell az ügyvédi vagy közjegyzői munkadíj költségeivel és ettől függetlenül, esetenként az ajándékozási illeték megfizetésével is.

Forrás: Alpine

Az ajándékozás akkor illetékköteles, ha arról okiratot állítottak ki. Ingó ajándékozása esetén abban az esetben is, ha erről okirat nem készült, de az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150 ezer forintot meghaladja.

Az ilyen ajándékozást - az illetékekről szóló törvényben meghatározott kivételekkel - az állami adóhatósághoz 30 napon belül be kell jelenteni. Kivétel, tehát nem esik illetékfizetési kötelezettség alá az ügylet, ha egyenes ági rokon, azaz például gyermek, unoka, szülő, nagyszülő vagy a házastárs a megajándékozott – hangsúlyozta végezetül a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője.