Vágólapra másolva!
A CMS Ügyvédi Iroda a Euromoney céggel együttműködésben ez év elején immár ötödik alkalommal közös kiadványában foglalta össze a feltörekvő európai piacokra, közöttük Magyarországra vonatkozó elemző tanulmányát„Emerging Europe M&A Report 2015/16” címmel. dr. Kircsi Anikó, a budapesti iroda Társasági jogi és M&A csoportjának vezetője kétrészes írásban foglalta össze a tanulmány főbb észrevételeit, most az első részt olvashatja.
Vágólapra másolva!

A tanulmány egyrészt a régió 15 országában 2015-ben lezajlott legjelentősebb vállalatfelvásárlási ügyleteket foglalja össze és a 2015-ös év eseményeit elemzi, másrészt neves iparági szakértők és üzleti szereplők megkérdezése alapján 2016-ra vonatkozó előrejelzéseket is tartalmaz.

A tanulmány megállapítása szerint feltörekvő európai régiónak a múlt évben összességében nem sikerült elérnie a globális növekedési arányokat sem a tranzakciók számát, sem azok értékét tekintve: enyhe esés jellemezte mindkét mutatót; azonban a régió egyes országai e tekintetben eltérő képet mutattak.

A magyar M&A piacon 2015-ben – a szakértők által az év elején megfogalmazott várakozásokkal ellentétben – jelentős növekedés volt tapasztalható, sőt a piac élénksége megközelítette azt a szintet, ami utoljára a 2008-ban bekövetkezett gazdasági válság előtt volt jellemző.

Míg a tranzakciók száma a gyengébb 2014-es évhez viszonyítva mintegy 15 százalékkal nőtt, addig az értékük több mint duplájára emelkedett – mutatott rá a CMS Ügyvédi Iroda szakértője.

Forrás: CMS-Ügyvedi Iroda

* Magyarországon a tranzakciók száma és értéke is növekedett a 2014-es évhez viszonyítva (2014-es adatok alapján az ügyletek száma:134, míg értékük: 773.4 millió euró volt)

Bizakodásra ad okot, hogy visszatértek azok a külföldi és hazai magántőke befektetők, akik 2013/2014-ben még távol maradtak a piactól – hangsúlyozta dr. Kircsi Anikó.

Jóllehet a magyar állam és más állami szereplők továbbra is aktívak maradtak a piacon, de 2015-ben a tíz legnagyobb ügylet mégis a magányszektorban ment végbe. A legnagyobb ügyletek az ingatlanszektorban, a gyártóiparban és a telekommunikációs, számítástechnikai iparágban zajlottak le.

(A CMS Ügyvédi Iroda szakértőjével készült írás második részét hamarosan közöljük – a szerk.)