Vezető állású munkavállalók (2. rész)

Bank
Budapest, 2012. március 19. Banki munkatárs segít egy ügyfélnek a XIII. kerületi Petneházy utcában lévő OTP Ingatlanpont ügyfélszolgálatán. Az iroda kínálatában egyaránt szerepelnek az OTP Csoport tulajdonában lévő használt és új építésű, valamint korábbi hitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok, továbbá külső piaci megbízások is bővítik portfolióját. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Magasabb fizetés - alacsonyabb fokú védelem? A vezetők számára a Munka Törvénykönyve alacsonyabb védelmet biztosít; ebben az esetben is fontos azonban, hogy pontosan mely jogok illetik meg és kötelezettségek terhelik az ilyen munkakörben dolgozó munkavállalót, jobb ugyanis már egy esetleges jogvita előtt tisztában lenni ezzel – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Az első részben arról volt szó, hogy ki minősülhet vezető állású munkavállalónak. Ám léteznek különbségek, amelyek más szabályok alkalmazását teszik lehetővé e munkavállalók esetén – mondta dr. Rózsa Petra.

Több ilyen eltérés fellelhető: könnyebb például felmondani nekik, kárfelelősségük sokkal szigorúbb, más munkarendben dolgoznak. Kijelenthető tehát, hogy az általánosan magasabb felelősséggel és persze fizetéssel alacsonyabb jogi védelem jár.

Ez azonban nem jelentheti természetesen azt, hogy bármit megtehet a munkáltató. De pontosan hol húzódik ennek a védelemnek a határa?

A szerződés eltérhet a törvénytől

Mivel elsősorban maga a munkaszerződés rendezi a felek jogviszonyát, mindig annak rendelkezéseiből kell kiindulni. Alapesetben vannak kérdések, amelyekben a munkaszerződésnek igazodnia kell a Munka Törvénykönyvéhez.

Vezető állású munkavállalók esetében azonban a munkaszerződés akár a munkavállaló hátrányára is eltérhet a törvény szabályaitól. Betegség esetén például sürgős esetben be kell mennie munkahelyére (míg erre általában a munkavállalók nem kötelezhetők), a felmondási védelem is szűkebb körben érinti, stb.

A D.A.S. Jogszerviz szakértője szerint azonban akadnak olyan esetek, amikor még a vezető sem kötelezhető munkavégzésre, például kötelező orvosi vizsgálat vagy reprodukciós eljárás alatt. Vele sem közölhető továbbá felmondás várandósság, szülési szabadság alatt, megszüntethető azonban munkaviszonya például gyermekgondozás céljából igénybe vett szabadság alatt.

Éjszakai munka számára sem rendelhető el például várandóssága alatt vagy abban az esetben, ha gyermekét egyedül nevelő munkavállalóról van szó – ekkor a védelem gyermeke 3 éves koráig illegi meg.

Ezeken felül amennyiben van kollektív szerződés a munkáltatónál és az esetleg többletjogokat biztosít a munkavállalók részére, ezek a vezető állású munkavállalót nem illetik meg, rá ugyanis nem terjed ki a szerződés hatálya.

A vezető állású munkavállaló kártérítési felelőssége

Jóval szigorúbb az általánosnál a vezető állású munkavállaló kártérítési felelőssége is. Míg általános esetben a munkavállalók által okozott károk összeghatára (gondatlan károkozás esetén) a munkavállaló négyhavi távolléti díjához igazodik, a vezető minden esetben a teljes kárért felel. Nem vizsgálják tehát a károkozás körülményeit és szándékát.

Ha belegondolunk, hogy a vezető munkaköre általában döntéshozatalból áll, e feltétel szigorúnak tekinthető – emelte ki dr. Rózsa Petra.

s Forrás: MTI/Soós Lajos

Míg a Munka Törvénykönyve egyébként nem korlátozza a munkavállalók más helyen történő munkavégzését, ez a vezetők számára törvénynél fogva tiltott.

A felmondási szabályok különbözősége

Egészen mások a felmondás szabályai is a vezetőknél. A velük közölt felmondást ugyanis nem kell indokolnia a munkáltatónak, így eleve nagyon kevés esélyük van bármilyen jogellenesség bizonyítására. Ha azonban ők mondanak fel a szabályok megszegésével, 12 havi távolléti díjat kötelesek fizetni, akár határozott, akár határozatlan idejű szerződésük volt.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint kijelenthető, hogy a vezetők számára a Munka Törvénykönyve alacsonyabb védelmet biztosít; ebben az esetben is fontos azonban, hogy pontosan mely jogok illetik meg és kötelezettségek terhelik az ilyen munkakörben dolgozó munkavállalót, jobb ugyanis már egy esetleges jogvita előtt tisztában lenni ezzel.