Blog és jog (2. rész)

laptop pc usb pendrive vírus kártevő
Elég volt csatlakoztatni egy pendrive-ot, a kártevő bejutott
Vágólapra másolva!
A blogoknál általában nem vehető igénybe a sajtó-helyreigazítási eljárás. Ehelyett azonban követelhető a jogsértő tartalom eltávolítása, ennek érvényesítése érdekében peres eljárást is lehet kezdeményezni.A. D.A.S. JogSzerviz szakértője kétrészes írásban járja körül a témát, most a második részt olvashatja, az első rész pedig itt érhető el.
Vágólapra másolva!

Dr. Vágány Tamás írásának első részében többször is utalt rá, hogy akár sajtótermék ugyanis, akár nem egy blog, az abban megjelent tartalom nem sértheti más személyiségi jogait, becsületét és jó hírnevét. A tartalom eltávolítására és a jövőbeni jogsértéstől eltiltásra kötelezés csak az egyik lehetséges elégtétel.

Ebből a szempontból mindegy, hogy a sértő tartalmat maga a blogger vagy egy kommentelő hozta létre.

Sérelemdíj és kártérítés

A sérelmet szenvedett emellett sérelemdíjat, alapos esetben kártérítést érvényesíthet. A sérelemdíj a személyiségi jog megsértése miatt illeti meg az érintettet.

A jogsértés tényén kívül más további hátrány bizonyítására nincs szükség, de a bíróság az eset összes körülményeit értékelni fogja az összeg meghatározása során (például: hányan olvashatták, osztották meg, mennyire valótlan és hány sértő állítás található stb.)

Előfordulhat, hogy valakit (céget) konkrét, kézzelfogható vagyoni hátrány ér jó hírnevének sérelme miatt, ami elmaradt vagy lemondott üzletkötésekben, felmondott szerződésekben testesül meg.

Összefüggés a jogsértő tartalom és a kár között

Ha és amennyiben szoros összefüggés mutatható ki a jogsértő tartalom és az üzleti károk között, akkor vagyoni kártérítési követelés is érvényesíthető – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

E körben a bloggernek akkor is helyt kell állnia, ha a sértő tartalmat nem ő hozta létre, de annak teret engedett, illetve azt felhívásra sem távolította el.

A fenti polgári jogi szankciókon túl büntetőfeljelentést tehető az emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni bűncselekményi körbe tartozó magatartás miatt, mint például a becsületsértés, rágalmazás, kegyeletsértés, személyes adattal visszaélés stb.

Gyakori probléma: az elkövető kiléte

E körben persze gyakori probléma az elkövető kilétének felderíthetősége, mivel blogot, kommentet bárki jegyezhet álnéven vagy név nélkül – jelezte dr. Vágány Tamás.

Az eljárás sikere az elkövető kilétének rendőrségi felderíthetőségén múlik. Ismeretlen személlyel szemben ugyanis nem lehetséges lefolytatni a büntetőeljárást.

A blogok nagy részének „szerzői” nem tüntetik fel személyes adataikat, még a nevüket sem a blog „kapcsolatfelvétel” menüjében.

Forrás: Cultura Creative

Érdemes figyelni arra, hogy ha a blog egy nagyobb szolgáltató rendszerébe tagozódik, akkor a blogra a szolgáltató átfogó szabályai irányadók, ezért a blogger feletti szinten is kezdeményezni lehet és kell - lehetőleg még a pereskedés, feljelentést megelőzően - a jogsértés jelzését és az eltávolításra felhívást.

Mindezen eljárások lefolytatása akkor válik roppant körülményessé, avagy lehetetlenné, ha a blognak otthont adó honlapot olyan külföldi államban jegyezték be, amely nem nyújt hatékony jogsegélyt a magyar félnek. Erre a helyzetre jelenleg még nem létezik hatékony jogi megoldás – mondta végezetül dr. Vágány Tamás.