Megkezdte működését a Visegrádi Szabadalmi Intézet

Baglyaskő
Károly Róbert magyar király viaszszobra a visegrádi Fellegvári Panoptikumban. Miután Csák Máté alulmaradt a királlyal szemben, felhagyta Baglyaskő erősségét
Vágólapra másolva!
 2016. július 1-jén a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) - mint nemzetközi kutatási és elővizsgálati szerv - megkezdte működését. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában tartott megnyitó alkalmából köszöntőt mondott Roman Kowalski, a "visegrádi négyek" soros elnökségét betöltő Lengyelország nagykövete. Megnyitó beszédében kiemelte: az intézet létrehozása egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a visegrádi országok – Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország – valóban képesek a sikeres együttműködésre.
Vágólapra másolva!

Az ünnepélyes megnyitón elhangzott a VSZI igazgatótanácsa soros elnöke, Josef Kratochvíl, a Cseh Köztársaság Iparjogvédelmi Hivatala elnökének köszöntője is. Bendzsel Miklós, az Európai Szabadalmi Szervezet igazgatótanácsának alelnöke, az SZTNH korábbi elnöke rámutatott, hogy az új intézet létrehozása mérföldkő a szabadalmi oltalom történetében.

A VSZI az eddigieknél előnyösebb feltételeket teremt a régió feltalálói és vállalkozásai számára a világ 148 országára kiterjedő szabadalmi együttműködési megállapodás rendszerének igénybevételére. Gárdonyi Márk, a VSZI öt évre kinevezett igazgatója elmondta, hogy az intézet a közép-európai régió feltalálói számára költséghatékony lehetőséget nyújt az oltalmi rendszer eléréséhez, a kutatási és elővizsgálati eredmények gyors kihasználásához.

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetében és az Európai Szabadalmi Szervezetben lefolytatott eljárásokat és nemzeti törvényhozási aktusokat követően a tényleges működését ezen a napon megkezdő virtuális intézet a négy visegrádi ország szabadalmi hatóságainak meglévő kapacitásaira épít. Az új szervezet az eddigieknél előnyösebb feltételeket teremt a régió feltalálói és vállalkozásai számára a világ 148 országára kiterjedő szabadalmi együttműködési megállapodás rendszerének igénybevételére.

Mindez lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevő országok szabadalmi bejelentői (nem különben a külhoni magyarság feltalálói) anyanyelvükön indíthassák meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést, illetve az eljárás során felvetődő kérdésekre is anyanyelvükön kaphassanak választ. Az oltalomképességre vonatkozó "visegrádi" kutatási és vizsgálati jelentések - az igénybe vehető díjkedvezmények révén - költséghatékonyabbak lesznek a nemzetközi jogszerzés területén.

Forrás: Dreamstime

A munkáját most megkezdő intézet részese lesz annak a jelenleg 19 szabadalmi szervezet részvételével megvalósult, világszintű kezdeményezésnek is, amely lehetővé teszi a közép-európai régió feltalálói számára, hogy globális keretek között, gyorsan és hatékonyan szerezhessenek szabadalmi oltalmat megoldásaikra az együttműködésben részes országokban.

Mindez jól kiegészíti azt a bevezetni tervezett egységes hatályú európai szabadalmi rendszert, ami az egész világ, így a hazai vállalkozások számára is segítséget nyújt az európai oltalom egyszerűbb és olcsóbb megszerzéséhez az Európai Unió belső piacán.

Az intézet igazgatótanácsának elnöki tisztét az együttműködés szabadalmi hatóságainak vezetői rotációs rendszerben töltik be, így 2017-ben Lubos Knoth Szlovákia, 2018-ban Alicja Adamczak Lengyelország képviseletében, akik szintén méltatták köszöntőjükben az intézet létrejöttének jelentőségét.